dinsdag 23 mei 2023

Vlijmscherpe tranen van S.A. Cosby

 


Vlijmscherpe tranen is Kill Bill met testosteron en wijsheid .

 

Ike Randolph en Buddy Lee Jenkins hebben buiten dat ze in het zuiden van Amerika wonen op het eerste gezicht geen raakvlakken. Ike is zwart en Buddy Lee is wit en dat alleen is al een wereld van verschil maar wanneer het noodlot hen samenbrengt delen ze hetzelfde verdriet. Hun zonen zijn immers wreed vermoord en als de politie niet veel lijkt te ondernemen beginnen ze twee maanden later hun eigen zoektocht.

 Deze literaire thriller dendert verder als een sneltrein maar in de keiharde en perfect gekozen zinnen en scènes zitten zoveel zaken die doen nadenken. . Hun bekrompenheid en hun moeite om te accepteren dat hun zonen verliefd waren op elkaar zorgt voor schuldgevoel omdat ze nu begrijpen waarom het essentieel is om te mogen zijn wie je bent.

 S.A. Cosby begon aan dit boek na een uitspraak van zijn neef die uit de kast kwam en zei : " Ik had het misschien beter voor mezelf gehouden". Dit was voor hem het signaal om deze hardboiled thriller te schrijven waarbij de titel perfect zegt hoe pijn omgezet wordt naar haat. Dit verhaal heeft gruwelijke actie en doet me aan Tarantino denken maar dan in boekvorm en met actuele en heftige maatschappelijke onderwerpen. Racisme, kansarmoede, homofobie,sociale klasse, het leven na de gevangenis zijn slechts enkele van de hete hangijzers die de auteur vanuit meerdere perspectieven belicht. 

Vlijmscherpe tranen snijdt als een mes en soms wil ik stoppen met lezen door de beeldende heftige stijl maar dat is onmogelijk.  Naast meedogenloos,vol scheldwoorden ,straattaal en verwachte maar ook onzichtbare machtige schurken is dit een intelligente en wijze vertelling  waar alles een doel heeft . De hoofdpersonages zijn menselijk en ik kan niet anders dan mee supporteren voor hen en tegen beter weten in hopen dat hun dodelijke roadtrip slaagt. Ondanks alle geweld is het vooral de liefde en wijze woorden die diep verborgen zitten, die me zo raken. 

S.A. Cosby heeft zijn neef trots gemaakt door een thriller vol adrenaline maar zeker ook emotie en begrip te schrijven waarin duidelijk wordt dat acceptatie misschien wel het sleutelwoord is. W

Wat een literaire en hypnotiserende krachttoer is Vlijmscherpe tranen.

 

5 dikke kraaien

Fany

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten