dinsdag 25 april 2023

Verwacht in mei, deel 1 (en wat een lijst!)

 30 mei


Samuel Bjørk, de succesvolste scandi-auteur van het moment, is terug met Munch & Krüger! De terugkeer van Mia is het vijfde deel in deze reeks. Mia Krüger is terug op Hitra – het eiland dat ze ooit haar thuis noemde. Nu ze gestopt is bij de politie, is ze teruggekeerd naar het eiland om haar huis op te ruimen, zodat ze een nieuw leven kan beginnen. Dan krijgt ze opeens bezoek van een jong meisje. Drie jaar geleden is er een jongen verdwenen, en het meisje vraagt Mia’s hulp om hem te vinden. Wanneer op Hitra het lichaam van een tiener wordt aangetroffen met de naam van de vermiste jongen in haar bloed geschreven, krijgt Munch in Oslo een telefoontje, en wordt het team weer herenigd…




30 mei

De schaduwman van Helen Fields is na de Inspecteur Callanach-serie haar eerste standalone thriller. Elspeth en Meggy zitten opgesloten in een flat. Ze weten niet waar ze zijn en ze weten niet waarom ze daar worden vastgehouden. Het enige wat ze weten is dat een man ze heeft ontvoerd, en hij laat ze niet gaan. Ze zinnen op ontsnapping uit deze nachtmerrie, voordat de schaduwman meer slachtoffers maakt. Maar ze moeten voorzichtig zijn, want de seriemoordenaar houdt alles in de gaten… De schaduwman is nagelbijtend spannend, een geweldige thriller van Helen Fields en de perfecte spin-off van het Luc en Ava-universum.






16 mei

Morgan Albright heeft eindelijk een fijn huis gevonden in een leuke buurt vlak bij Baltimore. Haar vriendin en huisgenoot Nina helpt haar met het betalen van de hypotheek en het vinden van een baantje in een plaatselijk café. Tijdens hun eerste feestje thuis nodigen ze onder anderen Luke uit, de aantrekkelijke it-man die in het café met Morgan zat te flirten. Maar wanneer alle gasten weg zijn, stort haar wereld in. Het glas van de achterdeur is gebroken, geld en sieraden zijn verdwenen, haar auto is weg en Nina is dood.

Al snel komt de gruwelijke waarheid aan het licht: ‘Luke’ is de koelbloedige oplichter Gavin, die zich op een bepaald type vrouw richt, haar bezittingen en identiteit steelt en vervolgens zijn ultieme misdaad pleegt: moord. Maar wat de fbi verder vertelt is nog huiveringwekkender: Nina was niet het type waar hij gewoonlijk op valt. Morgan wel. En daarmee begint haar nachtmerrie pas echt. Ze heeft geen andere keuze dan te vluchten naar haar moeder in Vermont. Maar Gavin is Morgan nog niet vergeten…


23 mei


Lisbeth Salander is terug!

In de wildernis van het hoge noorden van Zweden, buiten het zicht van de media en het grote publiek, zien grote rijke bedrijven hun kansen om onontgonnen gebied te ontwikkelen en te exploiteren. De enorme toestroom van nieuw geld trekt ook criminele bendes aan die in de schaduw opereren.

Lisbeth Salander is naar het noorden gereisd om een verbroken familieband te herstellen met een nichtje. Mikael Blomkvist is op weg naar de bruiloft van zijn dochter, maar raakt betrokken bij een zaak die zijn familie bedreigt en hem terugbrengt naar de onderzoeksjournalistiek. Het duurt niet lang voordat hun paden weer kruisen en ze meegesleept worden in zaken die het daglicht niet kunnen verdragen.


De schreeuw van de zeearend is het zevende deel in de iconische en zeer succesvolle Millennium-serie die Stieg Larsson ooit begon. Na zijn drie delen is de serie met drie boeken voortgezet door David Lagercrantz. Nu is het stokje doorgegeven aan de Zweedse bestsellerauteur Karin Smirnoff.


2 mei


Alexander Blix is een gebroken man. Sinds hij veroordeeld is voor het wreken van de dood van zijn dochter, zit hij vast in Noorwegens zwaarst bewaakte gevangenis. Daar benutten de andere gevangen elke gelegenheid om de voormalige politierechercheur uit te dagen en te vernederen. Daarbij wordt geweld niet geschuwd.

Blix’ voormalige collega’s zijn intussen op jacht naar een gevreesde moordenaar. Walter Kroos is in Duitsland ontsnapt uit de gevangenis en heeft de grenzen noordwaarts overgestoken. De enige connectie die de politie met Noorwegen heeft gevonden, is een medegevangene op de afdeling van Blix. Daarom wordt de oud-politieman ingeschakeld voor hulp van binnenuit.

Journalist Emma Ramm is een van de weinige personen op de bezoekerslijst van Blix. Als hij de lijntjes moet verbinden tussen heden en verleden, wordt ze zijn bondgenoot buiten de gevangenismuren. De sporen die ze vinden leiden naar Osen, een bosrijke nederzetting ten noorden van Oslo, waar verschillende inwoners dodelijke geheimen en diepe littekens met zich meedragen.


24 mei

LET OP!


De New York Times-bestseller De regelaars van Stephen King, oorspronkelijk uitgegeven onder zijn pseudoniem Richard Bachman, keert terug in een geheel nieuw jasje. Tezamen met het destijds gelijktijdig verschenen spiegelverhaal Desperation, dat King (als test) wel onder zijn eigen naam uitbracht. Het is een zomermiddag in Wentworth, Ohio en in Poplar Street gaat alles zijn gangetje. De krantenjongen bezorgt de krant, er vliegen frisbees door de lucht en er worden voorbereidingen voor de barbecue getroffen. Het enige dat hierbij lichtelijk uit de toon valt is het rode bestelbusje dat met draaiende motor boven aan de heuvel staat. Zo dadelijk zal het zich in beweging zetten en zullen de eerste doden vallen. Tegen de tijd dat de avond valt in Poplar Street zullen de bewoners die dan nog in leven zijn zich in een andere wereld bevinden, een wereld waarin alles, hoe verschrikkelijk ook, mogelijk is… Een wereld waarin de regelaars in aantocht zijn.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten