donderdag 13 april 2023

Stervensuur van Andreas Gruber

 


Titel: Stervensuur
Auteur: Andreas Gruber
Uitgeverij: A.W. Bruna
Publicatiedatum: 21 maart 2023
Recensie door: Tamara
Kraaien: 5!!!

 'Als je er binnen 48 uur achter komt waarom ik deze vrouw heb ontvoerd, zal ze in leven blijven. Zo niet, dan sterft ze.’
Met dit bericht begint het perverse spel van een seriemoordenaar. Hij hongert zijn slachtoffers uit, verdrinkt ze in inkt of giet ze levend in beton.

Rechercheur Sabine Nemez uit München is wanhopig op zoek naar een verklaring, een motief. Pas als ze een Nederlandse collega binnenhaalt, de markante profiler Maarten S. Sneijder, ontdekken ze in elk geval één patroon: een oud kinderboek dient als wrede inspiratiebron voor de dader – en dat herbergt nog veel meer sinistere ideeën...

“Huid en weefsle waren rafelig, alsof iemand meerdere pogingen met een botte snoeischaar nodig had gehad om de vinger van de hand te scheiden.”

Soms kom je een boek tegen die je van het begin tot het einde weet te boeien. Dit boek is er eentje van. Van het begin tot het einde was het boeien, spannend en ontzettend goed geschreven. Dit is een auteur die al ver in het schrijfproces zit en dat merk je. Elk aspect van het boek is doordacht. Ik merkte dat ik zelf al helemaal zat mee te denken met Sabine en Maarten. Dit is niet een Baantjes boek om maar zo te zeggen. Tot het eind wordt de moordenaar verborgen gehouden. Ik hoop echt dat Sabine en Maarten meer boeken gaan krijgen!

Je begint het verhaal al gelijk met een ontvoering en een lichte vorm van marteling. Het verhaal kent meerdere verhaallijnen, waaronder die van Sabina, Dokter Rose Harmann maar ook van de therapeute Helen. Opzich 2 losstaande verhalen maar komen op het einde heel mooi samen. Normaal ben ik niet heel erg fan van verschillende dialogen maar hier was het niet hinderlijk.
Over de moordenaar en de reden voor het moorden is ook over na gedacht. Op het einde is het zowel heel logisch als heel onlogisch. Het was leuk te lezen dat deze politiedame eens niet verslaafd was aan de alcohol of een verleden te hebben te verwerken zeg maar. Het enige wat Sabina heeft, zijn gescheiden ouders. Dus ook een hele verademing.

Voor mij is dit boek eentje voor in mijn top 3 ! 

Spanning: 5
Originaliteit: 5
Psychologische ontwikkeling personages: 5
Leesplezier: 5
Schrijfstijl: 5
Plot:5

Geen opmerkingen:

Een reactie posten