vrijdag 31 maart 2023

Het incident van Rudy Morren

 


Overschreden grens

Maarten Michiels en Karen Devrieze vormen met hun twee kinderen Laura en Quinten een doorsnee gezin.  Maarten en Karen hebben beiden een goede baan; Laura zit op kamers in Amsterdam en er ligt voor haar met zekerheid een grote carrière in de toneelwereld in het verschiet; broer Quinten amuseert zich met zijn vrienden.  Tot die fatale nacht.  Karen overschrijdt bewust een grens en beleeft - voor één keer en daarna nooit meer - haar fantasie in het Heringhotel … 

Dan wordt gedurende 2 jaar de pauzeknop ingedrukt.

Wanneer de familie weer boven water komt, is niks nog hetzelfde.  Karen beslist dat, indien ze uit het dal wil raken, ze terug moet naar het Hering.

Rudy Morren schrijft met ‘Het incident’ een verhaal dat onder je vel kruipt.  Het is een heel intiem verhaal: er zijn slechts vier hoofdrolspelers waarvan er twee, Karen voorop, toegang verlenen tot het diepste van hun ziel.  Alles begint en eindigt met Laura.  Haar aanwezigheid beperkt zich tot korte telefoontjes, maar haar impact op het ‘overleven’ van het gezin is bepalend.

De plot staat als een huis: elke actie, observatie, hoe onbeduidend die aanvankelijk ook mag lijken is een onmisbaar deel van het geheel.

Heel vlot en beeldend wurmt Rudy Morren zich binnen in het gezin Michiels-Devrieze.  Hoewel de gezinsleden mijlenver van elkaar verwijderd lijken en nauwelijks in staat zijn om de volgende dag te halen, sleuren ze elkaar mee in een onafwendbare neerwaartse spiraal.  De psychologie van de personages, in het bijzonder van Karen en Quinten, is waar het om draait.  Hun ervaringen, waan of echt, grijpen naar de strot. De emoties vloeien rauw en onversneden over de bladzijden.  Hartverscheurende scènes en gebeurtenissen en harde scènes volgen elkaar op.  De wanhoop en de hunkering van de personages heeft bezit genomen van de pen van de schrijver.  Karen, Maarten, Quinten en ook Bart moeten over een moeilijk, verwarrend en diep eenzaam pad.  Expliciete beschrijvingen beitelen lugubere beelden op het netvlies.  Zo nu en dan is de sfeer op het creepy af.

In ‘Het incident’ geeft Rudy Morren voorrang aan de psychologische ontwikkeling van zijn personages terwijl hij de spanning stelselmatig opvoert.  Met Karen en Quinten beland je in een voortdurende mindgame.  De personages hebben allen een grens overschreden.  De confrontatie met de spiegel brengt elk van hen op de rand.  De misdaadroman leest heel vlot maar is zo hartverscheurend en beklemmend, dat bij momenten de lucht uit je longen wordt geknepen. Dit boek moet je lezen!

4.5 kraaien

Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten