vrijdag 16 december 2022

Het Buchinsky Incident van Benny Baudewyns

 


Een spoor van dood en vernieling

1935.  Oost Pruisen, Angersburg.  In de tuin van de verlaten woning van Buchinsky wordt het lijk gevonden van een klein meisje zonder papieren.  Van bij het begin is duidelijk dat niemand geïnteresseerd is in wat het meisje is overkomen.  Het onderzoek ingesteld door Thomas Erder strandt nog voor het goed is begonnen. 

Joyce Horner, Gill Hayers, Aras Petrauskas alias Henry Peters, Ohtman Gellhaus, Franz Moeller en Thomas Erder zijn de personages die de koers van de 696 bladzijden tellende plot sturen.  Spilfiguur in het boek is Othman Gellhaus die alles en iedereen, tot familie toe, ondergeschikt maakt aan de idealen van het derde rijk en aan eigen gewin.

Al van bij aanvang is de sfeer in ‘Het Buchinsky Incident’ grimmig.  Het nazisme klopt op de voorgrond en in de achtergrond; de impact van de communisten die op het einde van WO II zijn opgerukt tot in het oostelijke deel van Brussel is debet aan de grijsheid van het decor.  Alles wordt filmisch beschreven.  Regelmatig voedt de plot het gevoel van claustrofobie.  Hoewel het een fictief verhaal in een nieuwe historische context is, herinneren de namen van historische figuren die in ons collectieve geheugen gebeiteld zitten aan een gruwelijke periode die nog niet zo ver achter ons ligt. Het verhaal komt dan ook heel geloofwaardig over.   

Korte hoofdstukken, regelmatig voorafgegaan door de naam van het hoofdpersonage op dat moment, drijven het tempo op.  De lezer belandt in een rollercoaster aan gebeurtenissen.  Met elk hoofdstuk loopt de spanning hoger op wat resulteert in een climax op het einde van elk deel.

Met elk deel wisselt ook de focus op de personages.  Zij begeesteren. Zelfs zij die even naar de achtergrond verdwijnen, blijven in je hoofd rondspoken, benieuwd als je bent om te weten hoe het hen verder vergaat.  De dialogen zijn op maat van de personages en in overeenstemming met de situaties.  Dat de auteur een belangrijke rol heeft toegekend aan twee vrouwen streelt niet alleen mijn feministische kantje, maar belicht ook het belang van vrouwen in gebeurtenissen op wereldniveau.

Het verhaal doet je bloeddruk stijgen wanneer acties faliekant dreigen af te lopen en dat valt echt meer dan eens voor!  Gelukkig brengt de typische Baudewyns humor af en toe verlichting en een voorzichtige smile op het gezicht, want ‘Het Buchinsky Incident is en blijft één groot hachelijk avontuur.  De finale is ongemeen spannend en houdt de aandacht vast tot op het laatste moment.

Benny Baudewyns levert met ‘Het Buchinsky Incident’ een omvangrijk, vlot en goed uitgewerkt plot af waarin hij heel wat ballen hoog in de lucht houdt.  Met gepaste aandacht voor detail schetst hij een levensecht decor en omstandigheden die je doen geloven in wat er gebeurt. 

‘Het Buchinsky Incident’ is een boek dat je meeneemt vanaf de eerste bladzijde.  Het boek is duidelijk met heel veel passie geschreven.  Aan alles voel je dat de auteur er zijn ziel en zaligheid heeft ingelegd. Het is een klepper van een boek, maar je hebt het in no time uit!  Een absolute aanrader!


5 kraaien

Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten