woensdag 28 december 2022

De beste boeken van 2022 van Anita


2022 loopt op zijn laatste pootjes.  Tijd dus om de balans van mijn leesjaar op te maken!

Ik lees vooral Vlaamse schrijvers en ook in 2022 viel er in Vlaanderen weer veel moois te lezen!

•-   Op 1 zet ik ‘Het Buchinsky Incident’ van Benny Baudewyns.

In deze klepper van 696 bladzijden werkt Benny Baudewyns een plot uit dat ondanks de tientallen personages die het bevolken heel gestructureerd en zinderend van de actie de lezer meeneemt van 1935 naar de jaren ’70.  Centraal personage is Othman Gellhaus die zo slecht is dat zelfs zijn geestelijke vader niet met hem in 1 huis wil zijn.  Wat indien op het einde van WO II de Russen verder waren opgerukt naar Brussel?

De volgende boeken strijden nek aan nek om de tweede plek:

-      ‘Zonder genade’ van Sterre Carron: terwijl het mysterie rond Esmée steeds groter werd, wurmde het boek zich steeds dieper in mijn gedachten.  De uitkomst bleek verwoestend en zonder genade.  De finale bleef nazinderen.

-      In ‘Verknipt’ van Sandra J. Paul kwam ik in een mindgame terecht waarin het altijd koud aanvoelde en ik twijfelde aan alles en iedereen. Ik weet nog steeds niet hoe het Zoey uiteindelijk is vergaan. Om totaal verknipt van te raken! 

-      In het tweeluik met ‘De ziener’ en ‘Bloedlijn’ van Kevin R. Valgaeren vertoefde ik tussen vampiers, spekters en zieners en was ik getuige van het (voorlopige?) einde van een eeuwenoude vete.  Een ritseling, een geluid ’s avonds laat doet me altijd weer de daken afspeuren.  Ik heb er echt iets aan overgehouden, denk ik.

-      In ‘Besloten stad’ van Jos Pierreux heeft Luk Borré deze keer een bijrol. De auteur dropt hoofdpersonage Steven in een claustrofobisch Knokke. Hij komt steeds meer vast te zitten in de neerwaartse spiraal die hij zelf in gang zet. Heel spannend! Stevens nood is zó goed voelbaar! Ik bleef uiteindelijk perplex achter.

 Beste boek van buitenlandse origine is met stip ‘De prooi’ van Yrsa


      Sigurdardottir
. 

Het verhaal is spooky, wreed, onheilspellend én verslavend.  Het gaf me de kriebels en deed mijn haren overeind komen en toch kon ik het niet laten om verder te lezen.  Haar volgende boek: hebben, hebben, hebben!

Las ik dit jaar ook boeken die me niet konden bekoren?  Helaas!  Feelgood was niet en zal nooit mijn genre worden.  ‘Onder de Spaanse zon’ van Anna Thomas heeft me dat nog maar eens duidelijk gemaakt.

Anita

Geen opmerkingen:

Een reactie posten