donderdag 6 oktober 2022

Het Duivelsplateau, van Preston & Child

 


Het Duivelsplateau is het 3e boek in de reeks rond de personages Nora Kelly en Corrie Swanson. Het duo Preston & Child is trouwens ook bekend van hun lange reeks rond Pendergast, de reeks rond Gideon Crew, een aantal stand alones en de vele boeken die zij alleen schreven. Zelf ken ik alleen een aantal boeken uit de Pendergast reeks, en vooral de combinatie van spanning met een heel klein beetje fantasy/iets bovennatuurlijks spreekt mij aan. Reden om enorm nieuwsgierig te zijn naar deze vrij nieuwe reeks.

De informatie op de achterflap verteld me dat dit deel gaat over een wetenschappelijke archeologische opgraving van het Roswellincident in 1947. Een opgraving die zal geschieden onder leiding van Nora Kelly. Ze graaft echter twee lijken op waarna FBI agent Corrie Swanson op de uiterst vreemde zaak wordt gezet en het al snel richting een mogelijke atoomspionage gaat.

 

Ik moest even googelen naar het Roswellincident, maar daarna kwam alles direct terug. Ik denk ergens eind jaren ‘70 / begin jaren ’80 kwam het hele gebeuren nogal in het nieuws. Het zou om een Amerikaans doofpot mysterie gaan rond UFO’s en de wildste verhalen deden toen de ronde. Een leuk gegeven voor een boek!

 

Preston & Child hebben een beeldende haast filmische manier van schrijven die lekker vlot wegleest. Ondanks dat ik de eerste 2 delen niet heb gelezen kom ik gemakkelijk in het verhaal en in het leven van archeologe Nora Kelly. Het verhaal en de personages worden duidelijk neergezet en het verhaal krijgt langzaam vorm en richting. Er wordt vooral in het begin nogal gestrooid met formules en wetenschappelijke onderbouwingen die voor een kenner ongetwijfeld boeiend zullen zijn en hoogst waarschijnlijk ook terdege onderzocht (en dus ook kloppen) maar voor mij als leek zonder natuurkunde in haar vakkenpakket komen deze stukken erg droog en daardoor ook langdradig over.

 

‘De atomen vliegen simpelweg uit elkaar. Het zijn elementen met namen als americium, berkelium, einsteinium, moscovium, tot aan nummer 118, oganesson. Dat laatste is pas in 2002 bevestigd en het leeft maar twee milliseconden voordat het uiteenvalt en iets anders wordt.’

 

Helaas blijft voor mij het boek ook een beetje kalm doorkabbelen. Ondanks dat er wel af en toe een dode valt te betreuren wordt het voor mij toch weinig spannend. Sterker nog, de enige persoon die ik dan interessant vond verdwijnt al snel weer uit het hele verhaal. Jammer!

Alles bij elkaar maakt het voor mij tot een boek waarbij ik me toch af en toe echt heb moeten aanzetten om door te lezen. Ik wilde ook doorlezen, ik wilde uiteraard het grote geheim te weten komen, maar het duurde mij allemaal net iets te lang.

Eenmaal in het laatste deel van het boek aangekomen lijken de auteurs dit gemis ineens overvloedig goed te willen maken en wordt de lezer ineens bedolven onder een explosie van actie en geweld.

Het deed mij een beetje denken aan films als Indiana Jones en Romancing the stone. Beslist leuk om naar te kijken. Waarschijnlijk ook leuk om te lezen mits je van dit soort boeken houd. En ik houd wel erg van avontuurlijke verhalen maar ik verwachte hier toch iets meer van. Ik miste iets meer psychologische diepgang in de personages en iets minder gebabbel en gekabbel in het midden (of een korter boek), maar mocht het ooit verfilmd worden dan zit ik op de eerste rij.

 

Ik geeft het 3 Kraaien, Karin K.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten