zaterdag 3 september 2022

Gladiator (Oxen 5) - Jens Henrik Jensen

 


 


Gladiator is het filmische en maatschappijkritische vijfde deel over de oorlogsveteraan Niels Oxen

 

Niets Oxen besluit uiteindelijk om zijn PTSS aan te pakken met een psycholoog. Als mentor kan hij ook andere getraumatiseerde lotgenoten helpen als hij samen met hen op een survivaltocht gaat in een afgelegen gebied.

 

Als oud- militairen uit het niets worden gedood krijgt Niels bezoek. De ex-soldaat wordt door de hem bekende en nu gepensioneerde Axel Mossmann  gevraagd om de PET bij te staan. Deze Deense Inlichtingen-en Veiligheidsdienst kan zijn blik en kijk in deze bizarre zaak immers goed gebruiken.

 

Samen met zijn vroegere partner Margrethe Franck begint de zenuwslopende zoektocht naar de waarheid.

 

Tijdens hun onderzoek duikt Sally Finnsen op. Margrethe ontdekt dat deze jongedame van 'Vermiste Personen' naast pit een eigen agenda heeft.

 

Wanneer Niels plots verdwijnt gaan de poppen pas echt aan het dansen. Hij komt terecht in een surrealistische en bloeddorstige wereld waar proberen te  overleven het enige doel is.

 

Achter de schermen wordt alles op alles gezet om hem te vinden .

 

Wie de vorige boeken las weet dat deze Scandinavische auteur een eigen stijl heeft vol details , korte hoofdstukken en een realistische aanpak.

 

Dit vijfde deel focust minder op Niels Oxen en zijn eigen demonen verdwijnen noodgedwongen op de achtergrond als hij als rolmodel meegesleurd wordt in deze onfrisse zaak.

 

Gladiator bestaat uit twee delen namelijk: " De wereld en De Onderwereld". De start neemt me niet onmiddellijk mee maar al snel word ik opgeslorpt door deze thriller waarbij de problematiek van trauma's bij veteranen het uitgangspunt is.

 

De schrijver is ook journalist en dat zie je ook weer in dit boek. Hij combineert feiten in een fictief verhaal waardoor dit meer is dan een dertien- in- een- dozijn- thriller.

 

In het begin heb je dit nog niet door maar zoals altijd verweeft hij zijn eigen kijk tussen de actie en Jens Henrik Jensen zorgt dus niet alleen voor entertainment maar ook gefronste wenkbrauwen bij zoveel onwetendheid.

 

Gladiator is een reünie met oude personages uit het leven van deze bijzondere man maar ook een fijne kennismaking met het stoere karakter Sally Finnsen.

 

Gladiator leest in het begin misschien wat stroef maar lees verder en je komt stilaan terecht in een exorbitante wereld waar onmenselijke dingen werkelijkheid worden.

 

Het eerste deel gaat over het hoe en waarom van de uitschakeling van de soldaten. Verschillende lijnen komen geleidelijk samen en er komt een vreselijke gedachte naar boven.

 

Het tweede onvoorstelbare stuk gaat over vriendschap, politiek, macht en de meedogenloze klopjacht op onzichtbare monsters. De afsluiting is een kans om in een nieuw boek verder te borduren op het leven van al deze fascinerende personen.

 

Ook al is Gladiator al het vijfde deel in deze serie, de auteur blijft me boeien met zijn eigenzinnige verhalen rond Niels Oxen en eigenlijk wacht ik vol ongeduld op het zesde deel.

 

4 kraaien

Fany

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten