dinsdag 25 januari 2022

Uitgebroed met Vogelvrij van Kasper van Beek


 Jouw thrillerdebuut Vogelvrij kwam in 2018 uit.

Was je voor je debuut uitkwam al langer met schrijven bezig?

Voordat mijn debuut uitkwam was ik al langer bezig met het schrijven van filmscenario’s, maar omdat ik vaak complexe (lees: dure) verhalen bedacht wilde ik mijn fantasie eens écht de vrije loop laten en niet geremd worden door film budgetten. Vandaar dat ik boeken ben gaan schrijven; iets wat heel bevrijdend voelde.


 Wie was jouw eerste uitgever?   Wat betekende het voor jou dat deze uitgever met jou in zee wou gaan?

Mijn eerste uitgever is nog steeds mijn huidige: Cargo. Voor mij was dit een droom die werkelijkheid werd, want zij zijn een van de grootste. Zij gaven mij de vrijheid om mijn verhaal op mijn eigen manier uit te werken maar toch met hun sturing en kritische vragen. Een belangrijke combinatie.

Weet je jouw eerste reactie nog?

Ik kon niet wachten om te beginnen! 

 


Is jouw debuut nog altijd van speciale waarde voor jou?  Gebeurt het nog wel eens dat je het terug vastpakt en passages herleest?

‘Vogelvrij’ is nog altijd belangrijk voor mij, omdat het mijn eerste stap is geweest. Ik sta zeker achter het verhaal en heb het plot lang bij mij gedragen, maar nu lees ik geen passages meer. Zodra ik een verhaal heb geschreven is het voor het publiek om te ervaren en richt ik me eigenlijk alweer snel op een volgend verhaal. Zo ging het ook met mijn tweede: ‘De honger’.

Copyright Julius


Weet je nog hoe het publiek reageerde op jouw debuut?  Was het een groot succes qua leesreacties, verkoop?  In Vlaanderen?  In Nederland?

Het was een grote verrassing voor mij hoe het publiek erop reageerde, want    het werd namelijk erg goed ontvangen. Het boek kwam op de shortlist van de Gouden Strop én de Debuutprijs. Helaas werd deze niet gewonnen, maar de verkoop aan Duitsland en Tsjechië maakte dit meer dan goed. Het was hoe dan ook een hele mooie reis.


 Kwam het boek in de VN thrillergids en hoe werd het boek daarin beoordeeld?

De VN thrillergids gaf ‘Vogelvrij’ 4 sterren. Iets waar ik ook erg trots op was.


Zou je het verhaal weer zo schrijven?

Ik denk dat ik het verhaal wel anders zou schrijven als ik het nu weer zou creëren, maar dat komt door alles wat ik daarna heb geleerd. Toch ben ik blij dat ik dit verhaal heb gekozen als mijn debuut, want ik zou er niet veel aan willen veranderen. Ik heb vooral veel zin in alle toekomstige verhalen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten