woensdag 10 november 2021

Ik zal je vinden van Linwood Barclay

 



Wat vind ik van de cover?
Een behoorlijk donkere cover, ik zie een uitsparing in een muur, is het een raam of een spiegel? Dat is me niet helemaal duidelijk. Er is ook nog een schaduw van een persoon. Een geel 'crime scene' lint dwars over de cover en verder nog meer geeltinten. Dit is een behoorlijke duistere en misschien zelfs dreigende cover. Stephen King laat weten dat hij het boek niet kon wegleggen en jij ook niet. Ik hou persoonlijk wel van dit soort covers.

Wat verwacht ik van tevoren?
Ik las vroeger een aantal boeken van Barclay, en noteerde telkens de nieuwe op mijn lijstje, maar iets weerhield me om deze dan toch te gaan lezen. Ik meen mij te herinneren dat ik ze soms te uitgebreid of te traag vond, maar vermits ik dat destijds niet noteerde, is dat puur giswerk. En toen kwam 'Ik zal je vinden' voorbij, met de vraag of ik interesse had. De korte inhoud intrigeerde me onmiddellijk, niet alleen door het ietwat bijzondere uitgangspunt: een zieke miljardair / spermadonor gaat op zoek naar zijn erfgenamen, die dan één voor één verdwijnen …

Mijn recensie:
Vanaf het eerste begin neemt 'Ik zal je vinden' je mee in het verhaal, na een eerste, ietwat apart hoofdstuk (zo lijkt het dan toch) maken we kennis met de 2 hoofdrolspelers, Miles en Chloë.

Redelijk vooraan in het boek is er een rechtstreekse verwijzing naar 'De schreeuw van het lam', wat ik vooral bijzonder vind omdat ik dat boek heel recent herlas.

Er zijn best wel veel namen en personages, maar toch blijft het best wel te volgen, en ondanks het feit dat er meerdere vertelperspectieven zijn,  blijft het allemaal heel erg behapbaar. Barclay hanteer een zeer vlotte schrijfstijl zodat het boek behoorlijk soepel wegleest.

Ik lees heel lang geboeid verder, maar naarmate het verhaal vordert en de ontknoping nadert, verhoogt het tempo waarin de acties elkaar opvolgen, waardoor ik naar mijn gevoel als lezer niet voldoende tijd krijg om alles te laten bezinken, daardoor wordt het ietwat verwarrend en moet ik af en toe gaan teruglezen. Tegelijkertijd komen de zijdelingse en terloopse verhaallijnen alsmaar dichter naar het hoofdverhaal toe zodat het geheel toch wat meer complex wordt.

Het boek bevat één van de meest originele actiescènes die ik ooit heb gelezen, hilarisch bijna. En tegelijk is er een andere actiescène die ik compleet ongeloofwaardig vind, ook wel redelijk origineel, maar voor mij 'over the top'.
Samengevat vind ik 'Ik zal je vinden' in het eerste deel een redelijk gezapig boek, dat zich naar het einde toe jammer genoeg een beetje voorbij loopt. Ook van de uiteindelijke ontknoping ben ik niet zo'n geweldige fan, maar ook dat is natuurlijk naar een ieders smaak.

Al bij al, een prettig lezend boek, met toch meer pluspunten en leesgenot dan dat ik er minpunten aan vind, en daarom kom ik op een eindscore van 3,5 kraaien. En ja hoor, ik maak binnenkort wel eens een keertje tijd om een aantal van de andere Barclays' te gaan lezen.

Karin V.  


Geen opmerkingen:

Een reactie posten