woensdag 20 oktober 2021

De Russische Connectie van Gerrit Barendrecht

 


Gerrit Barendrecht is een Nederlandse schrijver en televisieregisseur. Hij schreef eerder de historische thriller ‘De Parijse Connectie’ dat zich eveneens afspeelt in het 19e-eeuwse Amsterdam. ‘De Russische Connectie’ is het tweede deel rond de personages van Julius Katz, inspecteur bij de politie, en Ida de Morsain, journaliste bij het Nieuws van de Dag. De delen zijn los van elkaar te lezen.

 

Er zijn een paar hevige bomaanslagen geweest in de Europese steden Londen en Parijs. Nederland heeft de dans tot nog toe weten te ontspringen totdat er plotseling een paardentram ontploft midden op de Dam in hartje Amsterdam.

 

Julius Katz wordt op de zaak gezet. Ook zijn geliefde, de journaliste Ida de Morsain, heeft interesse in de zaak en dat is niet louter alleen door haar professie maar tevens omdat zij persoonlijk betrokken raakt bij de verwoestende gevolgen van de aanslag.

 

Na enig beginnend speurwerk lijkt er een connectie te zijn tussen de aanslagplegers in Europa en Rusland. Maar welk belang heeft Rusland bij het ontwrichten van de Europese maatschappij?

En staat er nog een veel grotere aanslag op de planning voor Amsterdam, of was het incident met de paardentram het enige?

 

Julius Katz wordt door zijn meerdere verzocht om te infiltreren in een groepering die zich verzet tegen de geldende klasse heerschappij en waarvan het vermoeden is dat zij verantwoordelijk zijn voor de aanslag op de paardentram. Het is een gewaagde onderneming voor Julius Katz waarbij hij slechts zeer sporadisch contact zal kunnen opnemen met zijn superieuren bij de politie en met zijn geliefde Ida.

 

Het verhaal speelt zich grotendeels af in het Amsterdam anno 1889 met al zijn specifieke problemen. Armoede, uitbuiting van de lagere klassen, slechte medische voorzieningen en erbarmelijke krotwoningen geven aanleiding tot radicalisering van burgers. Gerrit Barendrecht geeft het geheel een sfeer mee die hij erg goed aan zijn lezers weet over te brengen. Soms heb je het gevoel weg te moeten duiken voor de inhoud van de rondvliegende Jordanese pispotten. Zijn schrijfstijl is dan ook soepel en beeldend met korte hoofdstukken waardoor het verhaal snelheid en spanning krijgt en ook een vleugje humor is aanwezig.

 

‘Michiel. Net als onze nationale zeeheld, voegt hij er lachend aan toe. Uiterlijk had de man niet verder van een zeeheld af kunnen staan. Hij vult zijn kostuum tot in alle hoeken op en draagt een gouden knijpbrilletje dat hem ouder doet lijken dan hij is.’

 

We volgen inspecteur Katz en journaliste Ida in hun zoektocht naar de waarheid. We infiltreren mee in de geradicaliseerde groepering en zoeken ons weg door de donkere steegjes en het ophopend vuil in de Amsterdamse Jordaan die, anno 1889, alles behalve een oord voor ‘yuppen’ was. Er is werkelijk geen moment in het boek waarop het verhaal verslapt. De gebeurtenissen volgen elkaar razend snel op. Ook staan er een paar liquidatie methoden in die weliswaar niet ongebruikelijk zullen zijn voor de tijd waarin het zich afspeelt maar je toch niet vaak zal tegen komen in de gebruikelijke thrillers en die bij mij toch voor wat extra prettige gruwel-momenten heeft gezorgd.

 

Al met al komt dit verhaal bijna filmisch over. Wat zou het een feest zijn als een filmmaatschappij het zou aandurven om het te verfilmen, ja de hele serie zou ik zeggen want er komen nog meer delen als ik het goed heb begrepen. Zelf heb ik deel 1 nog niet gelezen maar daar ben ik nu wel heel benieuwd naar want ook het eerste deel speelt zich grotendeel af in het Amsterdam van de 19e eeuw.

 

Ik geef ‘De Russische Connectie’ 4 Kraaien.

 

Karin K.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten