dinsdag 11 mei 2021

Interview met Ellen De Vriend

 


Haar eerste boek ‘Scheepsbergers in actie op de Westerschelde’ verscheen in 1998. Tussen 1998 en 2021 heeft Ellen De Vriend verschillende boeken op de plank gelegd, zoals verhalenbundels, reisgidsen en al een aantal thrillers. De hoogste tijd om deze Zeeuwse eens te interviewen!


Zou je, om je jezelf voor te stellen, 5 kenmerken willen noemen?

Ik ben Ellen De Vriend (écht met een hoofdletter D en V), woon in Vlissingen, getrouwd en moeder van een dochter (29). Ik hou van lezen, schrijven, tuinieren, reizen en genealogie. Ik ben ruim twintig jaar journalist voor diverse kranten en vakbladen en schrijf daarnaast spannende romans/thrillers, verhalenbundels en reisgidsen.

 

Kenmerken van mijn werk: meestal Zeeuwse locatie – verhaal over een gezin – altijd een hond (Westie) – zomerse setting – omgeving die exact klopt

 

Karaktereigenschappen van mij zijn: energiek – enthousiast – temperamentvol – eerlijk – onzeker


Gestolen Geluk heb je als Novelle uitgebracht, waarom deze keuze?

Nadat Uitgeverij Karakter, waar mijn laatste 5 thrillers zijn gepubliceerd, stopte met dit genre i.v.m. een directiewisseling, vind ik het moeilijk om een nieuwe uitgever te vinden. Ik houd er niet van om te lopen ‘leuren’ met mijn verhalen en heb niet het geduld om vier of vijf maanden op het antwoord van een uitgever te wachten. Daarom heb ik het korte verhaal ‘Gestolen geluk’ via Kobo zelf gepubliceerd en dat loopt goed.

 

Zijn de personages in je boek gebaseerd op bekende mensen van jou? Heb je aan Sharon iets van jezelf meegegeven? Zo nee, aan een ander personage? En wat heb je van jezelf dan meegegeven?

Sharon en haar familieleden heb ik compleet verzonnen. Alleen de drie Westies heb ik zelf .

Vlissingen

Heb je zitten worstelen met het beschrijven van een of meerdere van de personages die in je verhaal voorkomen?

Nee, ik worstel wel eens met dingen in mijn verhalen, maar eigenlijk nooit met de personages.

Heb je net zoals je hoofdpersonage weleens over de Chemin des Mazures gereden? En heb je als onderzoek voor dit verhaal een bezoek gebracht aan de Ardennen en de omgeving Stavelot?

In de omgeving van Stavelot ben ik heel vroeger wel eens geweest. Wel ben ik een paar nachten in een B&B in Grootschermer geweest. Pas later kwam het idee om het dorp te gebruiken in Gestolen Geluk.

Wat doe je wanneer je het even niet meer weet hoe het verder moet gaan met een personage?
Dan stop ik met schrijven, prent de vraag in mijn hoofd, ga slapen en de volgende ochtend heb ik het antwoord.

 

Stel je bent bezig met het schrijven van een lastig artikel over een onderwerp waar je totaal niets mee hebt. Midden in een zin krijg je een keigaaf idee voor het plot van een verhaal waar je zelf al even mee aan het schrijven bent. Je wilt dit natuurlijk het liefste gelijk opschrijven maar je artikel moet voor de deadline klaar. En die deadline is over een uur. Aangezien je nog maar weinig tekst voor het artikel op papier hebt staan heb je dat uur zeker nodig. Maar je wilt ook het idee voor je boek opschrijven, dit om te voorkomen dat je na intensief bezig te zijn geweest met je artikel het idee vergeten bent. Wat doe je?

Dan schrijf ik snel een paar steekwoorden op het kladblok dat altijd voor mijn neus ligt (én naast mijn bed) en onthoud ik de rest. Als journalist werk ik in interviews ook altijd met steekwoorden en de rest van het verhaal zit dan in mijn hoofd.


Wie mag als eerste het manuscript lezen van je boek? En deel je het daarna met een aantal (vaste) proeflezers?

Mijn zus Carolien leest altijd als eerste mijn manuscripten. Voor de rest heb ik geen vaste proeflezers.

 

Hoe moeten we jou schrijvend voor ons zien? Aan een bureau, in een koffietentje of….

Aan mijn boeken schrijf ik standaard op de bank, in ‘mijn’ hoekje van de hoekbank op mijn laptop. Mijn schrijfwerk als journalist doe ik op de vaste computer in de woonkamer. Het lijkt me trouwens super om een schrijfhuisje te hebben.


Je schrijft fictie en non-fictie, wat vind je het leukste om te schrijven? En zou je een jeugdboek, fantasy of Young adult willen gaan schrijven?

Ik weet niet wat ik het leukste vind om te schrijven. Thrillers en YA-thrillers (zoals mijn boek ‘Crush’ dat ik in de nieuwe uitgave ‘Zoutelande’ heb genoemd) zijn leuk om te schrijven, maar ook non-fictie zoals mijn boek ‘De tien van Renesse’ en verhalenbundels zoals ‘Ons bin de leste’. Ik schrijf gewoon graag! Fantasy of horror lees ik niet en kan ik ook niet schrijven.  


Schrijf je het liefste in alle rust of heb je graag muziek aan tijdens het schrijven? En wanneer je muziek luistert tijdens het schrijven waar luister je dan graag naar? En waar luister je naar wanneer je niet schrijft?
Ik ben dol op muziek, maar kan absoluut niet schrijven met de radio aan omdat ik dan ga mee zitten blèren. Ik luister graag naar reggae en Motown-muziek.



Wanneer jij aan een nieuw verhaal begint te schrijven, heb je dan het hele verhaal inclusief het plot al in je hoofd of ontwikkelt het verhaal zich tijdens het schrijven?

Voordat ik begin met schrijven maak ik een opzetje per hoofdstuk van het verhaal, al schrijvend schuift daar nog veel aan. Dus het verhaal ontwikkelt zich wel tijdens het schrijven. Dan krijgen de personages in mijn hoofd vorm.


Met welke auteur zou je het liefste een avond willen doorbrengen? En waarom juist met deze auteur?

Absoluut Esther Verhoef. Ik vind de meeste van haar boeken geweldig en daarnaast denk ik dat zij een beetje hetzelfde in het leven staat als ik: niet op de voorgrond treden, lekker schrijven, reizen…


Wat zijn, naast het schrijven;-) je hobbys?

Zie mijn introductie.

 

Heb je een boek waarvan je vindt dat iedereen dat eens zou moeten lezen? Nee, niet die van jezelf:-)
Welk boek las je onlangs en wat vond je er van?

Ik heb pas het nieuwste boek van B.A. Paris gelezen en ‘Als je me ziet’ van Lisa Gardner, maar ik lees ook boeken van Linda van Rijn en Suzanne Vermeer. Het boek ’t Hooge nest’ van Roxane van Iperen vond ik prachtig: een stuk geschiedenis, subliem verwoord.


Stel je voor dat je het verzoek krijgt om Gestolen geluk aan te passen zodat het verhaal als toneelstuk kan worden uitgevoerd. Zou je dit willen?

Dat lijkt me geweldig!

Zo ja wanneer de cast wordt samengesteld, welke Nederlandse acteurs/ actrices zie je dan graag in het toneelstuk spelen en wie krijgt welke rol?

Ik kijk niet zoveel tv, moet ik eerlijk zeggen, omdat ik ’s avonds liever lees of schrijf. Dus ik kan eigenlijk geen namen noemen.

Wat is het mooiste van Zeeland? Wat zou elke Nederlander daar moeten gaan zien?

De ruimte die je hier hebt en de boulevard in Vlissingen.

Kort maar krachtig

 

Verliefd, verloofd, getrouwd? Getrouwd, al 30 jaar.


Hond of kat? 3 honden

Bolus of babbelaars? Bolussen mét roomboter er op: geen zoete babbelaars.


Mosselen of asperges? Mosselen, maar wel gebakken.

Platteland of stad? Absoluut platteland.

Wandelen of hardlopen? Wandelen.

Schrijven of recenseren? Schrijven.

Winter of zomer Zomer (hekel aan kou).

Nederland of buitenland? Nederland, maar ik hou wel van reizen: de Cariben, Frankrijk.

Natuur of cultuur? Natuur

Denker of doener? Doener

Wil je op bovenstaande stellingen nog een toelichting geven? (gedaan)


Wanneer jij de interviewer zou zijn welke vraag zou je dan zeker gesteld hebben?

Waarom is schrijven zo belangrijk voor jou?

En wat is je antwoord op deze vraag?
Dat weet ik niet . Ik geloof dat het een van mijn weinige talenten is. 


Dank voor je deelname aan dit interview Ellen! Ik hoop dat je wens van een eigen schrijfhuisje vervuld kan worden en anders wordt het gewoon in een hoekje op bank om daar nog meer spannende en boeiende verhalen te gaan schrijven. Het maakt ons niet uit waar je ze schrijft als je ze maar schrijft:-)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten