zaterdag 23 januari 2021

Column Patrick De Bruyn

Patrick De Bruyn

CORONAVIRUS

Twijfelt u er na deze titel over om verder te lezen? Maakt u zich geen zorgen, dat akelige C-woord komt verder niet meer voor. En dat is een heel karwei. Je moet al heel hard je best doen om het er níét over te hebben.

Dat dacht ook de bankier waar ik langs moest. Moest, zeg ik, want ik doe zoiets niet uit vrije wil. Doe mij maar een bankautomaat. Maar hij benadrukte graag dat zijn clientèle meer was dan een rekeningnummer:                                                                  ‘Tegenwoordig hoeft u niet ver te lopen om inspiratie te vinden voor een nieuwe thriller’, begon hij.

Ik zei niets.

‘Ja ja, mijn vrouw heeft al uw boeken gelezen’, beklemtoonde hij zijn verder onbestaande kennis over wat ik eerder schreef. Gelukkig bleef mijn zucht beleefd in mijn mondmasker steken, toen hij mij vervolgens een extra dienst voor een prikje probeerde aan te praten.

Ten eerste word ik altijd kregelig als mensen mij vertellen waar ik mijn inspiratie vandaan moet halen. En ten tweede, nee, ik ga daar dus geen boek over schrijven.                                                                  De mensen willen wel eens wat anders aan hun hoofd hebben, denk ik dan.

Hebt u trouwens het laatste jaar het woord ontlezing nog gehoord? Behalve als fenomeen uit het verleden.

Ineens is een boek lezen weer bijdetijds.

En het sterkste argument om géén boek te lezen is ineens het grootste pluspunt geworden: het duurt láng om een boek uit te lezen. Lekker lang. Langer dan alles op tv, al binge watch je je te pletter.

De mensen willen vandaag ontsnappen uit hun leven. En net lezen brengt mensen altijd elders dan waar ze zijn.

Ik heb het ook altijd vreemd gevonden dat mensen vaak alleen op reis lezen. Naar een mooi plekje op aarde trekken, om daar met de neus in een boek weer helemaal elders te gaan wezen.

Al wens ik niemand die gedwongen vakantie in eigen tuin van 2020 weer toe om een boek te lezen. Laten we maar hopen op weer verre reizen om ons te vergapen aan al het moois ter plaatse.

En in september komt mijn nieuwe boek er dan. Om u weer ver weg van hier te brengen. En nee, het zal echt niet over het coronavirus gaan.

Oeps, nu heb ik dat akelige C-woord toch weer gebruikt.



Patrick De Bruyn (Halle, 22 augustus 1955) is een Vlaams misdaadauteur.

In 1998 verscheen zijn eerste misdaadroman, File, in 2000 gevolgd door Indringer. Tussen 2001 en 2006 schreef hij de drie thrillers Vermist, Verminkt en Verdoemd. Met Verliefd brak Patrick De Bruyn in 2007 definitief door bij het grote publiek. Passie kwam uit in het voorjaar van 2008. Eveneens in 2008 verscheen een volledig herziene editie van Indringer.

Zijn thrillers worden gekenmerkt door een beschrijving van gewone mensen die door het noodlot of door eigen toedoen in een nachtmerrie belanden.

Zijn boeken werden genomineerd voor de Gouden Strop (1 x), de Diamanten Kogel (2 x) en de Hercule Poirotprijs (4 x).

Met Dodelijk Verlangen won hij de Hercule Poirotprijs 2010.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten