donderdag 29 oktober 2020

Het laatste leven van Mohlin & Nystrom

 


Titel: Het laatste leven
Auteur: Mohlin & Nystrom
Uitgeverij: HarperCollins
Jaar uitgifte: september 2020
Recensie door: Karin
Kraaien: 3,5


Wat vind ik van de cover?
Een cover met daarop een vergezicht van een pier over een wateroppervlak. Hiervoor zijn zachte en koude kleuren gebruikt. De namen van de auteurs staan groot en schuin gedrukt in het wit, de titel iets kleiner in lichtblauwe letters. In het geheel een mooie cover.

Wat verwacht ik van tevoren?
Het boek wordt gepromoot als winnaar van de Zweedse Crimetime Award voor het beste thrillerdebuut. Het verhaal van een FBI-agent die na een undercoveroperatie uit de VS terugkeert naar zijn geboorteland, het zou een interessante dynamiek kunnen geven, het verschil tussen flitsende Amerikaanse actie en Scandinavische bedachtzaamheid. En dan is er nog een cold case van 10 jaar geleden, een verdwijningszaak van een miljonairsdochter, de hoofdverdachte destijds is de halfbroer van onze FBI-agent, het zou interessant kunnen worden.

Quotes die ik het vermelden waard vind:

    Hij moest weer leren om zijn emoties te beheersen. Datgene wat zich binnen in hem bevond, was alleen van hem en mocht geen invloed hebben op de manier waarop hij zich naar buiten toe gedroeg.

    De onverschilligheid was een verdedigingsmechanisme om afstand te nemen van het misdrijf en de schuldgevoelens draaglijker te maken.

Mijn recensie:
Tijdens het lezen verneem ik dat 'Het laatste leven' de Bronzen Vleermuis heeft gewonnen, dat is binnen het Nederlandse Thrillerfestival de prijs voor het beste debuut. Ik heb nog 2 andere boeken van de shortlist gelezen, en wat die boeken betreft, kan ik me aansluiten bij deze keuze.

'Het laatste leven' is opgedeeld in 4 delen, die elk een mooi afgerond deel van het verhaal weergeven. Ik verbaas me bij het eerste deel wel over de titel '2019-2009', chronologisch misschien een beetje vreemd, maar het wordt al snel duidelijk dat in dit deel wordt gewisseld tussen het heden en het verleden. De volgende delen spelen allemaal af in het heden. Ook wordt er afwisselend verteld door John (voormalig FBI-agent) en Heimer (vader van het verdwenen meisje). Dit klinkt misschien verwarrend, maar dat is het absoluut niet. Alles blijft duidelijk doorheen het verhaal.

Ik vind het ook best wel prettig om de ontwikkeling van Emelie’s ouders mee te maken, tegenover de speurtocht naar de waarheid.

Op een bepaald moment denk ik te weten hoe de vork aan de steel zit, maar uiteraard blijkt al snel dat ik er (weer eens) compleet naast zit, tot 2 keer toe zelfs, je zou het frustrerend kunnen noemen, maar aan de andere kant vind ik het vooral onvoorspelbaar en dus prettig.

Bovendien heb ik met dit boek zelfs een nieuw woord, of beter gezegd, een nieuwe kleur leren kennen 'falurood', voor de typische rode kleur van Zweedse huizen, grappig detail.

De epiloog van 'het laatste leven' laat zeker ruimte voor een vervolg, ik ben benieuwd of dat er ook effectief zal komen.

Ik heb dit boek met plezier gelezen, het is gewoon een goed boek, een verdienstelijk debuut, goed voor een aantal prettige uren leesplezier. Van mij krijgt dit boek 3,5 kraaien.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten