donderdag 11 juni 2020

De mensen boven ons van Lisa Jewell

Titel: De mensen boven ons
Auteur: Lisa Jewell
Publicatiedatum: mei 2020
Uitgeverij: AW Bruna
Recensie door Lisa
Waardering: 5 kraaien

Korte inhoud:
In een groot huis in het Londense Chelsea ligt een baby wakker in haar wiegje. Gevoed en verzorgd, wacht ze vrolijk tot iemand haar oppakt.
In de keuken liggen, naast een haastig gekrabbeld briefje, drie lichamen. Ze zijn al enkele dagen dood.
Wie heeft er in de tussentijd voor de baby gezorgd? En waar is diegene gebleven?

Mening:
Lisa Jewell is een van de meest succesvolle auteurs die het Verenigd Koninkrijk kent. Al verschillende jaren is zij een zeer stabiele auteur van spannende en soms ook niet zo spannende boeken. De laatste jaren heeft zij zich vooral gespecialiseerd in psychologische thrillers. De mensen boven ons is haar nieuwste werk.

Het verhaal speelt zich af door de ogen van verschillende personages in twee verschillende tijdlijnen. In de eerste verhaallijn wordt een jonge vrouw, die als baby gevonden werd in een villa in Chelsea, plotsklaps miljonair door de erfenis van het desbetreffende huis.

De tweede verhaallijn gaat over de periode die vooraf ging aan haar vondst, een verhaal dat zich afspeelt in de jaren tachtig in Chelsea, een periode waarin mensen nog gretig naar drank en drugs grepen, waar mensen zonder het hele internetgebeuren een leven leidden zonder invloed van buitenaf. Zo ook deze familie, bestaande uit drie kinderen en hun ouders.  Dit wordt verteld door een van de kinderen.

Het gezin leeft een vrij normaal bestaan ondanks de onstabiliteit van hun moeder. De villa is groot, een familie-erfenis en heeft ruimte genoeg voor meerdere mensen. De kinderen leven een bescheiden leven, omdat het gezin niet veel geld heeft. Alles wat ze hebben gaat naar het huis.
Tot er op een dag wordt aangebeld en een jonge, mysterieuze vrouw vraagt of het huis gebruikt mag worden voor een videoclip. Deze vrouw, zeer vrijgevochten en bohémien, brengt de buitenwereld met zich mee in de vorm van gevaar en dreiging. Al snel baant ze zich een weg in het huis en blijft er wonen. En dat is het begin van alle ellende.

De derde, wellicht hardste verhaallijn, vertelt het verhaal van een van de Chelsea-kinderen – nu volwassen – die samen met haar twee kinderen dakloos is geworden. De drie verhaallijnen komen allemaal samen tot een bijzonder spannend einde.

De onderhuidse, haast broeierige sfeer die door het hele boek heerst, maakt dat dit een must-read is. Elk personage werd gedetailleerd en tot in de perfectie uitgewerkt, de sfeer in en om het huis doet denken aan cult en sekte, aan de flower power periode die omgezet werd naar de jaren tachtig. Het maakt dat je je vaak ongemakkelijk voelt, maar op een goeie manier. Dit maakt dat het boek moeilijk opzij te leggen is zodra je erin begint. Bepaalde scènes in de jaren tachtig setting zorgen voor shockeffecten die doorsijpelen naar de huidige tijd. Elke beslissing dat wordt genomen, heeft zware gevolgen.

De mensen boven ons is een van de betere boeken dat ik dit jaar al gelezen heb en doet me alweer uitkijken naar de volgende Jewell. Een parel en echte aanrader.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten