dinsdag 12 mei 2020

Sheol, De wachtkamer van Patrick Maes

Titel: Sheol, De wachtkamer
Auteur: Patrick Maes
Uitgeverij: Beefcake Publishing
Publicatiedatum: december 2019
Recensie door: Tamara
Kraaien: 3-

Een ongeval, drie doden, onder wie Peter.
Peter ontwaakt op Sheol, het dodenrijk zoals meer dan zestig keer beschreven in de Bijbel.
Zijn overleden ouders vangen hem op en proberen hem zijn plaats te laten vinden in de rauwe onderwereld waar generatieconflicten, verdoemde zielen, engelen en demonen een harde realiteit zijn.
Peter beseft dat hij op aarde is misleid door de hedendaagse visie van evolutie en religie. Hij besluit een razend gevaarlijke tocht dwars het dodenrijk te ondernemen, met als enige doel zijn nog op aarde levende zoontje te verwittigen.

“Haar vel was op verschillende plaatsen losgekomen, ze vertoonde grote zwarte blaren op haar huid.”

De cover van het boek is echt een eye catcher! Prachtig gekozen. Tezamen met de tekst op de achterflap was het voor mij een reden om hem te lezen. Het onderwerp is een delicaat gebeuren. Niemand weet precies wat er nu gebeurd als je dood gaat. Termen als hemel en hel kent iedereen wel, maar erover schrijven is heel gewaagd en gedurfd.
Je begint bijna meteen bij het ongeluk van Peter, waardoor hij op een tussenstation komt, Sheol genoemd. Daar wachten zijn ouders en voorvaderen op hem. Je leest al snel wat Sheol inhoudt. Peter komt in aanraking met een wachter, Yelena genaamd, zij is van de Russische afkomst.
Samen met haar en zijn neef besluit Peter af te reizen naar een plek waar ze d.m.v. een medium contact kunnen leggen met de aarde om zo zijn zoon te waarschuwen.
Het boek beslaat voornamelijk de reis die het 3tal ondernemen. Welke dorpen ze ontdekken en wat er speelt. Eigenlijk vond ik dat het meest saaie van het boek, af en toe komt er een aanval van de Ördögs (soort duivels figuur die mensen naar de hel sturen). Van mij hadden deze figuren wat meer een rol mogen hebben, want die gedeeltes waren super geschreven. Net als het stukje in de hel. Dat waren voor mij de stukken die het verhaal wat opkrikte.
Waar ik mij op een gegeven moment aan zat te ergeren waren de hoeveelheid alinea's op een pagina en dat gedurende het gehele boek. Als je de alinea's zou weghalen, blijft er nog maar de helft van het boek over. Dat is echt een tip voor de auteur, werk dat beter uit.
De karakters zelf zijn duidelijk en helder beschreven. Wat ik wel jammer vond, is dat er niet dieper op de aantrekkingskracht tussen Peter en Yelena is gedoken. Ook de reden waarom Yelena op Sheol is gekomen, had ook wat meer beschreven mogen worden. Wat meer details zeg maar, niet in 3 zinnen het afmaken.

Het einde vond ik een beetje rommelig. Er gebeurt ineens heel veel (ik kan hier niet teveel over uitweiden, want dan verklap ik heel veel), wegen scheiden zich en ze gaan ineens een onmogelijke reis maken. En de reden... ? ( ja, die wordt wel vermeld maar ga ik natuurlijk niet verklappen!) Ik denk dat het mooier was geweest als Peter terug was gegaan naar zijn dorp en daar te wachten op diegene waar de gehele reis om draaide.

Mijn conclusie: Een boek waar veel meer uitgehaald had kunnen worden! Waar meer spanning ingebouwd had kunnen worden wat het verhaal niet alleen mooier had gemaakt maar ook echt een thriller. Het onderwerp is verfrissend en een keer weer wat anders, maar had meer tijd in de Ördögs gestoken, iets meer tegendraadsheid tegen Wilhelm en meer in de verhaallijn in de hel gestoken en dan had dit boek voor mij meer punten gescoord. Helaas kwam ik uit op een matig boek, mede door de alinea's.

Spanning: 3,5
Psychologische ontwikkeling personages: 3
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 2
Plot: 3

Geen opmerkingen:

Een reactie posten