dinsdag 15 oktober 2019

De verdwenen stad van Camilla Sten


Titel:  De verdwenen stad
Auteur: Camilla Sten
Uitgeverij: Karakter Uitgevers B.V.
Publicatiedatum: augustus 2019
Recensie door: Tamara
Kraaien: 4

Een klein Zweeds dorp in de jaren vijftig komt groot in het nieuws als de hele populatie van de stad zonder één aanwijzing verdwijnt. Het mysterie wordt niet opgelost en al snel raakt de gebeurtenis in vergetelheid.
Alice groeit op met een fascinatie voor deze wonderlijke gebeurtenis uit het verleden. Haar grootmoeder heeft haar het verhaal verteld. Zij verloor haar hele familie tijdens deze onverklaarbare verdwijning.
Als Alice volwassen is, verzamelt ze een groep vrienden met wie ze een documentaire over dit fenomeen wil maken. Met als doel: voor eens en altijd uitzoeken wat er echt is gebeurd. De groep vrienden is de eerste in vijftig jaar die deze vreemde "dodenstad' bezoekt. Al beginnen ze daaraan te twijfelen als ze er eenmaal zijn.

“ Ze heeft de vervoering in hun hijgende ademhaling gehoord toen ze het geluid van brekende botten hoorden.”

Soms zie je een cover die je meteen aanspreekt. Als je dan de achterkant leest, roept het boek al bijna jouw naam. Dat had ik dus ook met dit boek. Ik hou wel van zulke mysterieuze covers. Dus met wiebelende billen nestelde ik mij op de bank en begon te lezen.

Het verhaal splitst zich in twee delen. Het nu en het toen. Toen bevat brieven van Margareta en Aina. Maar ook hoe de moeder van Aina, Elsa, zich door de moeilijke periode heen worstelt. Het verlies van de baan van haar man, die het daardoor gaat drinken en hoe Aina de nieuwe pastoor aanbid. Langzaam kom je te weten wat er nu precies in Silvertjärn heeft afgespeeld.
Het nu gaat over hoe Alice en haar filmploeg naar Silvertjärn afreist, daar hun tenten opslaan en de stad gaan verkennen. Ook is er in dit verhaal veel ruimte gecreëerd voor de ruzie tussen Alice en Emmy. Eerlijk gezegd vond ik dit niet nodig in het verhaal en het gaf bij mij geen extra gevoel.

Het begin van het verhaal loopt soepel en leest lekker weg, halverwege ga je je toch afvragen of er misschien iets spookachtigs rondwaard in Silvertjärn en dan kom je bij het einde... Het plot...en ik was toch teleurgesteld. Eerlijk gezegd vond ik het wat matig. Helaas kan ik je niet vertellen waarom, want dan ga ik enorm zitten spoliëren en dat is wel het laatste wat ik wil. Maar aan de andere kant was het plot ook wel goed bedacht. ( ja ja, ik maak het even wat ingewikkelder, snappen jullie het nog?!)
Ik denk dat ik vooral wat teleurgesteld ben, omdat ik het hoopte op een ander einde. Een heel wat spannender einde die je het kippenvel over de armen laat kruipen. Toch heeft de auteur het goed gedaan, want ze stuurde mij telkens weer richting het plot wat ik graag had willen zien/ lezen.
Maar zoals jullie wel tussen de regels door kunnen lezen, ben ik er nog steeds niet over uit wat ik nu precies van het boek moet vinden. Vind ik hem goed? Of juist weer niet? En dat is best frustrerend, want het boek blijft daardoor wel in mijn hoofd spoken.

Ik zou zeggen: Lees zelf en ik ben benieuwd naar je oordeel!

Spanning: 5
Psychologische ontwikkeling personages: 3
Leesplezier: 4
Schrijfstijl: 5


Geen opmerkingen:

Een reactie posten