maandag 22 juli 2019

Boekvonnis Boem Boem 1

Namens Uitgeverij Manteau mochten wij een leesclub organiseren rondom Boem Boem 1, Aanslag in Antwerpen van Jan van der Cruysse.

Over de auteur:
Jan Van der Cruysse is specialist in crisiscommunicatie. Als woordvoerder van Brussels Airport beleefde hij de luchtvaart gedurende twintig jaar vanaf de eerste rij.
Op de leeftijd van 55 schreef hij Bling Bling, een fictief misdaadverhaal over een diamantroof op de luchthaven van Delhi. Het boek verscheen in 2016 bij Uitgeverij Davidsfonds en valt op door zijn volume en door de schrijfstijl, die meerdere verhaallijnen naast en door elkaar liet lopen.
Hij won hiermee de Hercule Poirotprijs, de jaarlijkse literatuurprijs voor de beste Vlaamse misdaadroman. Ook kreeg het boek de Nederlandse Schaduwprijs.

In juni 2017 verscheen bij Manteau Bling Bling 2: de Zaventemmers. Deze haalde de shortlist voor de Hercule Poirotprijs 2017 en was tevens genomineerd voor de Gouden Strop in Nederland.

In mei 2018 verscheen bij Angèle (Manteau) Bling Bling 3: toen was er nog maar één, het sluitstuk van de Bling Bling-trilogie. Ook dit boek haalde de shortlist voor de Hercule Poirotprijs (2018) en een nominatie voor de Gouden Strop


Waar gaat het boek over waar wij een vonnis over vellen?

Een handgranaat eist een gruwelijke tol onder de deelnemers van de Antwerpse marathon. Scholen, restaurants, hotels en straten blijven leeg, er wordt gehamsterd en gebeden. Trams en metro's staan stil, vluchten naar Brussel zijn afgelast. Al vlug spuien binnen- en buitenlandse media onverbloemd kritiek. Want ondanks de massale inzet van specialisten en middelen vinden gerecht en politie geen spoor van de daders. De snelle opeising van de aanslag door IS verrast de speurders.
De enige die mogelijke stukjes van de puzzel herkent is Alexandra Vierendeel, een voormalige legerofficier. Ze ziet aanknopingspunten met gebeurtenissen uit de jaren tachtig, in de munitie-eenheid die ze leidde in de Duitse stad Lüdenscheid. Een verhaal dat begon als een knullig misverstand en eindigde in tragedie. Dan pas wordt duidelijk dat iedereen bewust op het verkeerde been werd gezet. De ellende is amper begonnen. Het land wordt mogelijk opnieuw geconfronteerd met de meest gruwelijke demonen uit zijn verleden.

De deelnemers:

Fany van Hemelen
Danny von Hout
Dirk de Wolf
Karen Hertogs
Wilma Hartman
Jacqueline Musch als begeleider



* Wat vindt men van de cover en wat verwacht men?


Fany:

Ik vind de cover prachtig. Boem boem heel opvallend en dan in kleiner Aanslag in Antwerpen onmiddellijk duidelijk wat je kan verwachten en toch niet.. Stilstaande figuren lijkt mij het gevolg van de aanslag. Iedereen staat stil, leven stopt even letterlijk en figuurlijk. Met de 1 weet je dat er meer boeken komen. 
Heel erg benieuwd naar deze nieuwe reeks.

Danny

De cover komt op mij wat sciencefictionachtig over. Daardoor zou mijn interesse niet direct gewekt zijn.... ook de titel is op het eerste oog voor mij niet erg aantrekkelijk.


Dirk

De cover roept direct spanning . Het geeft iets beklemmend weer


Karen

 ik weet het niet wat ik ervan verwacht.... dit zijn het ‘genre’ boeken dat ik zelf NOOIT zou aankopen om te lezen... maar ik wil het wel een kans geven wie weet... daarom heb ik me voor deze leesclub aangemeld... ik ga deze lezen met een open geest en ook op deze manier beoordelen!

Jacqueline

 Ik verwacht een spannende, realistische en actuele thriller waarbij ik op het puntje van mijn stoel zit of uh is dat teveel gevraagd.....

Wilma

Boeken die fictie zijn maar heel dichtbij komen vind ik heel speciaal om te lezen. Ik ben benieuwd hoe dit beschreven is en of ik ook met vragen blijf zitten hoe zou ik reageren? Wat zou ik doen? Dat is de reden dat ik mee wilde doen. Er komen meer delen van, dus als het aanspreekt heb ik heel wat mooie leesuurtjes voor de boeg en dat is een dubbele reden.


* Wat vinden zij als ze halverwege zijn?

Danny
Ik ben nu over de helft. De eerste hoofdstukken had ik het gevoel dat dit boek niks voor mij is, maar gaandeweg ben ik steeds beter in het verhaal gekomen. Ongeveer vanaf bladzijde 147 wordt het zelfs echt interessant en spannend.

Wilma

Rond pagina 150 ligt inderdaad voor mij ook een omslagpunt maar het is niet de spanning die opbouwt maar meer nieuwsgierigheid hoe komt dit bij elkaar?

Fany

Nu bijna uitgelezen en kan wat vertellen: het stuk over het leger lijkt soms langdradig en te gedetailleerd maar later ontdek je waarom deze lange aanloop nodig was. Er zijn veel personages in dit boek en de hoofdrolspelers vind ik goed uitgewerkt. ze zijn niet alleen goed of slecht maar vertonen elk hun zwakke en sterke punten. De aanwezige humor maakt het boek ook lichter om te lezen.

Karen

Ondertussen zit ik 50 blz voor het einde.... ik vraag me af waar het thrilleraspect zit? Dit is pure misdaad... maar geen enkele keer spanning... geen enkele keer dat ik denk... ja nu moet ik blijven lezen. Langdradig verhaal dat voor mij nu echt wel mag stoppen..... dikke afknapper




Vragen aan Jan:


Karen vraagt waarom hij dit thema koos?

Jan antwoordt:ik vervulde zelf mijn legerdienst in die eenheid, in 1985. Het verhaal is fictief, maar het decor was echt. Het lag voor de hand om daar vroeg of laat wat mee te doen.

Fany vraagt:Wanneer heb je beslist om te gaan schrijven en waardoor net die laatste stap gezet om manuscript in te dienen?

Jan: dat was niet echt een bewuste beslissing: ineens was ik aan het schrijven. Voor ik het goed besefte was Bling Bling klaar.
Fany: oh wat een interessant antwoord. Echt impulsief begonnen en zo een goede reeks bijeen geschreven. Zalig onverwachts vaak beste dingen...

Wilma:

Heeft het een speciale reden om over dit onderwerp te schrijven?
Jan:ik kreeg inderdaad het advies van enkele van mijn ex-collega’s die 35 jaar later topexpert zijn voor munitie. Ik was ook zelf een jaar officier in een munitiecompagnie. Dan weet je wel wat... 
ik heb geen geheimen gedeeld: het hele verhaal is fictief!


WAT IS HUN EINDOORDEEL?


Dirk heeft genoten van het boek. "Het leest heel gemakkelijk en vlot. Wanneer je aan de helft bent krijg je, nog meer, de zin om het boek in één ruk uit te lezen. Er zijn verschillende verhaallijnen , die blijkbaar afzonderlijk van elkaar evolueren. Langzaam, door het verhaal valt de puzzel in elkaar."

Karin:
"De schrijfstijl zelf, daar moet je inkomen. In het begin had ik het er echt enorm moeilijk mee. Dit veranderde wel naarmate het boek vorderde.
Ik had wel meer verwacht of gehoopt van het boek, meer spanning, meer suspense. Maar toch ben ik wel nieuwsgierig naar het vervolg."

Wilma:
"Een actueel onderwerp ook, een aanslag in Antwerpen tijdens een marathon. Het gekke was alleen dat niet, zoals ik verwacht had, de aanslag centraal staat maar eerder een verhaal over het Belgische leger uitgezonden in Duitsland. Uiteindelijk komen de verhaallijnen samen en aan het eind zijn er toch nog genoeg vragen en spanning om deel 2 te willen lezen! 
Ook de schrijfstijl is wat afstandelijk, haast zakelijk en je wordt niet echt meegenomen in het verhaal. Dat viel toch wel wat tegen maar naar mate de verhaallijnen steeds meer bij elkaar kwamen hoe beter het boek werd."

Jacqueline moest wel even wennen aan de schrijfstijl van Jan.
"Maar door de verschillende verhaallijnen, waarvan ik in het begin natuurlijk de verbanden niet van zag maar die mij wel erg nieuwsgierig maakte naar het verdere verloop van het verhaal. Want natuurlijk wilde ik weten hoe de in detail beschreven gebeurtenissen raakvlakken met elkaar hadden en hoe deze zouden samensmelten tot een gruwelijk spannend verhaal."

Fany:
"Met zijn typische scherpe pen en bijtende humor heeft Jan opnieuw een intelligente thriller op papier gezet waarbij meer vragen dan antwoorden lijken te zijn. Wanneer na nieuwe informatie alles misschien anders is dan het lijkt en er met een open blik gekeken wordt naar de situatie, komen verontrustende dingen naar boven.

Op het einde toen alles mooi samenkwam tot één geheel dacht ik alleen maar: "Dit is een meesterlijk geconstrueerde en onderhoudende thriller waarbij de auteur door de ogen van zijn personages vragen durft te stellen en vooroordelen durft omver te werpen".


Danny:

"Eenmaal begonnen met lezen, duurde het wel even voor ik in het verhaal kwam.

Veel militair gebabbel wat me niet zo boeiend leek en sommige gebeurtenissen gedateerd in de toekomstige tijd. Daar stoorde ik me aan.
Langzaamaan verder lezend begon het verhaal me te boeien.

personages die hoe verder het verhaal vordert steeds interessanter worden en een tweede helft van het boek dat echt wel wat spanning bevat maken dit boek best de moeite waard."



De cijfers waren 4 keer een 4


2 keer een 3,5



1 keer een 3

Met een mooie 4 als eindoordeel

2 opmerkingen: