zondag 12 mei 2019

De verdwijning van Stephanie Mailer van Joël Dicker

Op de avond van 30 juli 1994 wordt in het badplaatsje Orphea, een paar uur rijden van New York, de burgemeester en zijn gezin vermoord in hun huis. Ook een toevallig joggende voorbijgangster wordt vlakbij de burgermeesterswoning doodgeschoten. De zeer fanatieke rechercheurs Jesse Rosenberg en Derek Scott leiden het onderzoek. Dankzij hun vasthoudendheid wordt de dader met overtuigend bewijs gepakt.

Twintig jaar later vertelt journaliste aan Jesse Rosenberg dat er een ernstige fout in het onderzoek van destijds is gemaakt. Voor Jesse en Derek goed hebben kunnen nadenken over de woorden van de journaliste verdwijnt ze onder verdachte omstandigheden.

De verdwijning van Stephanie Mailer is een dikke pil waarbij heden (de verdwijning van Stephanie Mailer) en verleden (de totstandkoming van het onderzoek van destijds) in aparte hoofdstukken worden weergegeven en uiteindelijk samenkomen. 

Het verhaal wemelt van de plotwendingen vanwege de uitgebreide verhaallijnen rondom alle personen die te maken hebben met de verdwijning Stephanie en/of de moorden van destijds. Door al die verhaallijnen zijn er ook tal van personages waardoor de lezer uiterst geconcentreerd moet lezen met liefst een notitieboekje in de hand. Aan het einde van het boek zit een lijst met uitleg rondom alle personen en die is zeer handig maar het ebook lezend kwam ik die lijst pas tegen toen het boek uit was.

Het is een origineel boek maar ook wel complex en soms in mijn ogen wat vergezocht. Een toneelstuk vormt een van de rode draden in het boek en het boek las soms ook als een toneelspel. Net of je op afstand naar het verhaal keek. Ik werd niet echt in het verhaal gezogen. De verhaallijnen en personages (die wel mooi op elkaar zijn afgestemd) vond ik wat veel van het goede; soms hingen ze samen met het onderzoek en soms vertelden ze  ‘alleen maar’ het verhaal van het leven van de personages. Daar zaten overigens wel juweeltjes van verhalen tussen.

Houd je van dikke, originele boeken waar je je tanden in moet zetten en waarbij de ‘whodunnits’ langzaam worden ontmaskerd, dan is de verdwijning van Stephanie Mailer echt een aanrader.

Voor mij bleef het boek steken op 3 kraaien.


Annemarie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten