woensdag 17 april 2019

Longlist Gouden Strop

En daar is hij weer! De jaarlijkse longlist met boeken die kans maken op de Gouden Strop.
De lijst waar de gewone lezer straks bij plaatsing even snel door de boeken heen scrolt en zegt dat hij er 1 of 2 las. Of dat hij nooit nederlandse thrillers leest. De lijst waar de gewone doorsnee lezer niet naar om kijkt. Die zal het worst zijn wie die prijs wint, zeker als het niet in een tv programma uitgereikt word, maar ergens in het Gooische in aanwezigheid van de jury, genomineerden en familie. Lekker belangrijk denkt de lezer en klikt op de volgende pagina en leest verder. In een vaak Buitenlandse thriller.

Voor diegene die boeken op een andere wijze volgens, niet alleen als lezer, is het wel interessant om eens te neuzen. Maar ik ben al snel achterover gaan zitten. Er staat een boek op van een auteur die niet langer wilde dat er het label thriller op zijn boeken zou staan (ElvinPost). Zijn boek is dus geen thriller, wat doet hij dan op de longlist? Een ander boek op deze lijst was gewoon niet zo heel erg goed. Niet alleen qua mijn smaak, maar gewoon qua fouten. Dus de vraag die de lijst bij mij opriep: was er gewoon geen top tien met knalgoede thrillers te maken en werd het opgevuld? Maar voor u, de lezer, de lijst met de tien beste thrillers die uitkwamen na de vorige Gouden Strop:

- Kefah Allush, De munt van Judea (Volt)
- Henk Apotheker & Kirsten van Dissel, Erfenis (Luitingh-Sijthoff)
- Kasper van Beek, Vogelvrij (De Bezige Bij/Cargo)
- Jan Van der Cruysse, Bling bling 3 (Angèle)
- Chris Houtman, Het negende gebod (Karakter Uitgevers)
- Elvin Post, Arizona blues (Ambo|Anthos)
- Samantha Stroombergen, De witte kamer (Meulenhoff Boekerij)
- Marjolijn Uitzinger, Verloren in Berlijn (De Geus)
- Felix Weber, Genadeschot (Meulenhoff Boekerij)
- Igor Znidarsic, De uitverkorene (Karakter Uitgevers)

De longlist van de BookSpot Gouden Strop, de prijs voor het beste Nederlandstalige spannende boek, is samengesteld door een vakjury onder leiding van Anniko van Santen. Op 1 mei wordt dan de shortlist bekend gemaakt. Dan komt ook de lijst voor het beste debuut voor de Schaduwprijs.
De winnaars van beide prijzen worden op 29 mei bekendgemaakt, net voor de start van de Spannende Boeken Weken, die duren van 1 t/m 21 juni. 


De Gouden Strop bestaat 33 jaar en heet sinds 2018 de BookSpot Gouden Strop. Oorspronkelijk is deze prijs genoemd naar het gelijknamige boek van Joop van den Broek. Tomas Ross is de initiatiefnemer van de prijs. Hij en dertien andere Nederlandse misdaadauteurs kwamen in 1986 voor het eerst bijeen om het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs op te richten (GNM). De te winnen prijs bestaat uit een geldbedrag van € 20.000. Ook krijgen de genomineerden van de BookSpot Gouden Strop shortlist ieder € 1.000. De Gouden Strop en Schaduwprijs vormen sinds 2012 de start van de CPNB-campagne rondom spannende boeken. Vorig jaar won Willem Asman met Enter (Ambo|Anthos). 

Bron: CPNB persbericht

Geen opmerkingen:

Een reactie posten