donderdag 4 april 2019

Façade van Esther Verhoef


Titel: Façade

Auteur: Esther Verhoef

Uitgever: Prometheus

Publicatiedatum: maart 2019

Recensie door Annemarie

Waardering: 5 kraaien


Gelukkig was het mooi weer in het weekend dat ik dit boek las en vielen er twee afspraken uit. Alle tijd dus om  mij te storten op de nieuwe Esther Verhoef en dat kostte me totaal geen moeite. Want dit is zo’n zalig spannend boek (van tijd tot tijd vond ik het ook wel wat gruwelijk, maar ik ben nu eenmaal meer van de ‘why-done-it’ dan de ‘how-done-it) waarin je begint en pas kunt stoppen als het uit is. Waarbij niets en niemand precies is wat het lijkt en waarbij het verhaal pas afgelopen is na het lezen van de allerlaatste pagina.

Het verhaal opent vanuit het perspectief van een hele enge pschychopaat  die zich erop verheugt om Iris om te brengen, op een gruwelijke manier die hem genot schenkt. Gedurende het boek leer je de psychopaat steeds een beetje beter kennen. Zijn achtergrond, zijn beweegredenen, zijn nietsontziende meedogenloosheid…

Iris, een jonge vrouw met zoontje Levi van 9, net gescheiden, staat op het punt om,  alleen met de auto, te vertrekken naar Portugal om daar haar moeder en haar vriend te bezoeken. Haar moeder heeft het gezin verlaten toen ze jong was. De rusteloosheid van haar moeder heeft haar en haar vader veel verdriet bezorgd, maar inmiddels is ze zo ver om haar vaker te zien en beter te leren kennen. Levi gaat een weekje met zijn vriendje en familie naar de camping en wordt daarna door zijn vader opgehaald voor vakantie in Zeeland. Tot zover de setting, nog niets aan de hand.

Eenmaal op weg veroorzaakt Iris een aanrijding met een man. Uit schuldgevoel neemt ze hem mee in haar auto en belooft hem af te zetten op zijn bestemming. Ze blijkt hem te kennen uit de sportschool, hij heet Mischa. Hij is vriendelijk, vraagt haar het hemd van het lijf en ze valt als een blok voor hem. Er is geen ontkomen aan hun aantrekkingskracht en al snel belanden ze bij elkaar in bed.

Als ze wakker wordt, kijkt ze in de ogen van een andere man, geen spoor meer van Mischa. Deze man lijkt het op haar te hebben gemund. Hij mishandelt haar, weet alles van haar, ook waar haar zoontje momenteel verblijft en hij dwingt haar om hem mee te nemen naar Portgugal.

Langzaam maar zeker ontrafelt Iris een aantal geheimen die te hebben met haar belager maar ze krijgt de situatie niet helder. Ze krijgt geen grip op de obsessieve manier waarop haar belager haar benadert. Het geeft haar het gevoel dat zij degene is waar hij op kickt, liefst tot de dood erop volgt… Maar waarom?

Om niet te veel prijs te geven van het verloop van het boek kan ik je zeggen dat het verhaal leest als een trein. Het verhaal doet internationaal aan. Misschien omdat het voor een groot deel in het buitenland en onderweg plaats vindt.  En net zoals Iris haar weg baant over de snelwegen richting Portgugal onder de constante spanning van haar belager, zo koortsachtig wil je als lezer verder en verder lezen totdat je eindelijk precies snapt waar het om gaat.

Toch ook weer fijn als alle lijntjes aan het einde van het boek samen komen en er sprake is van een lekker rond einde. Geen open eindjes, gewoon mooi af…. Esther Verhoef heeft een heerlijk spannende thriller afgeleverd, bloedstollend is misschien net wat te veel gezegd, maar ik kon het boek echt met moeite af en toe wegleggen en zat regelmatig met ingehouden adem te lezen.

Iris, de hoofdpersoon, is echt wel een vrouw waar je gaandeweg een band mee krijgt, waar je je soms aan ergert maar die je vooral gunt om te snappen aan haar afschuwelijke belager waar ze maar niet los van kan komen.

Het verhaal zit knap in elkaar, leest lekker ‘ritmisch’ weg. Voor mij een echte topper van Nederlandse bodem. 5 kraaien!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten