dinsdag 30 april 2019

De boekenkast van Felicita Vos


*Hoe divers is jouw boekenkast?

Mijn boekenkast is redelijk divers. Ik heb twee boekenkasten, een kist waarin ik boeken bewaar, drie boekenplanken op mijn werkplek en verder liggen er ook stapeltjes boeken op verschillende plekken in mijn huis. In mijn boekenkast staan voornamelijk boeken die een speciale betekenis voor mij hebben of van schrijvers die ik zeer bewonder. Ja, je vindt er al het werk van Gabriel, Garcia Marquez, Mario Vargas Llosa, Kafka, maar ook van Alfred Birney, Pramoedya Ananta Toer, Yasunari Kawabata, Herman Hesse, Stefan Zweig en zo kan ik nog wel even doorgaan. Er staan ook een aantal thrillers in mijn kasten.

*Staan ze op alfabetische volgorde, kleur of andere wijze gesorteerd?

Mijn boeken staan op auteur gesorteerd, maar die indeling maak ik dan weer zo dat het qua kleur en sfeer voor mij gevoelsmatig klopt.

*Wat zijn de 3 mooiste boeken die je hebt?

Er zijn een aantal boeken die lang bij je blijven en die je ook na het herlezen nog steeds prachtig vindt en weer nieuwe gelaagdheden in ontdekt. Dat heb ik met boeken als:

Honderd jaar eenzaamheid
Liefde in tijden van Cholera
Het groene huis

*Staat jouw favoriete boek aller tijden daar ook tussen?

Misschien is dat toch Liefde in tijden van Cholera.

*Belandt elk boek in de kast of doe je ook makkelijk weg?

Nee, niet elk boek belandt in de kast. Ik geef ook veel boeken weg. Sommige boeken wil ik simpelweg lezen, maar laat ik daarna weer los. Alleen boeken met een speciale betekenis voor mij blijven bij mij. Andere boeken geef ik weg.

*Lees je veel?

Ik ben altijd al een echt  leesmonster geweest. Als klein meisje al. Zodra ik kon lezen ging ik iedere woensdagmiddag naar de bibliotheek en sleepte ik het maximaal aantal te lenen boeken mee naar huis. Soms zat ik naast mijn hond in de hondenmand te lezen. Helemaal weg in een andere wereld waar ik allemaal avonturen beleefde. En ik vind het nog steeds heerlijk om te vertoeven in andere oorden die mij verrijken en mijn blik op de wereld laat veranderen of in ander perspectief plaatst.

*Waar lees je het allerliefste?

Lekker op de bank met mijn honden en katten om mij heen met een kop thee en wat lekkers binnen handbereik. Dat is mijn ultieme leesplek, maar ook in de trein lees ik altijd.

*Aan welke boeken uit je jeugd heb je mooie herinneringen en bezit je die ook?

Ik ben niet met het geloof grootgebracht, maar ik las als kind van een jaar of zeven het verhaal over Jezus en zijn kruisiging. Ik was compleet overstuur en snapte niet hoe mensen hem dit konden aandoen. Dat is mij altijd bijgebleven. ‘Ach kind, het is maar een verhaal ‘,troostte mijn moeder mij, maar het verraad en zijn wrede lot lieten mij niet los. Wiplala van Annie M. G. Schmidt verslond ik net als De Olijke tweeling van Marion van de Coolwijk. Eigenlijk las ik alles wat los en vast zat waaronder ook boeken over dieren. In mijn latere jeugd hebben boeken als Exodus van Leon Uris en De donkere kamer van Damokles van Hermans veel indruk op mij gemaakt. Van de boeken uit mijn jeugd heb ik eigenlijk alleen nog De Donkere kamer van Damokles in mijn bezit.


*Kom je uit een gezin waar veel gelezen werd?

Absoluut! Vooral in de familie van mijn moeder werd veel gelezen. Mijn oma had een grote woonkeuken waar iedereen met stapels boeken naast zich en doppinda’s binnen handbereik aan tafel zat te lezen. Mijn opa was een echte verhalenverteller. Ik heb hem helaas zelf niet gekend, hij is een half jaar voor mijn geboorte overleden.

*Leen je wel eens boeken uit?

Vroeger leende ik vaak boeken uit, maar ik kreeg ze bijna nooit terug. Nu probeer ik zoveel mogelijk het kopen van boeken te promoten. Schrijvers hebben het niet makkelijk in Nederland en ieder verkocht boek is er een. Als ik daaraan mijn steentje kan bijdragen door collega’s te promoten, dan doe ik dat met alle liefde.Felicita schreef meerder boeken, maar onlangs kwam Ravage uit. Waar gaat haar boek over?
Om haar zwangere zus te ontlasten én om het gemis aan kinderen te compenseren, neemt Charlotte Zwanenburg de hond van haar zus in huis. Direct na aankomst neemt de hond de benen. Het is het startsein van een koortsachtige zoektocht. Gaandeweg zoekt de hele familie mee. De tocht maakt pijnlijk duidelijk hoe er werkelijk over elkaar gedacht wordt. De verhoudingen komen onder hoogspanning te staan, irritaties worden ruzies en verzwegen waarheden komen aan het licht. Voor Charlotte hebben die verstrekkende gevolgen.
Ravage is een spannende, hartverscheurende roman over de vraag: hoe goed ken je je naasten?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten