maandag 11 maart 2019

Expat exit van Patricia Snel

Titel:Expat Exit
Auteur: Patricia Snel
Uitgeverij: Ambo|Anthos Uitgevers
Publicatiedatum: april 2018
Recensie door Baukje
Waardering: 1,5 kraai



Achterflap

Een beklemmende thriller over vrijheid, liefde en innerlijke kracht.

Elisa leidt een heerlijk leven op Curaçao. Zon, zee, strand, lieve vriendinnen, een carrièreman en haar fantastische zoon Sam. Maar dan slaat het noodlot toe. Haar man verlaat haar voor een ander en eist de volledige voogdij over hun zoon op. Gevangen op het eiland probeert Elisa haar leven weer op de rails te krijgen. Na een ernstig bootongeluk, waarbij het vriendje van Sam zwaargewond raakt, wordt Elisa verantwoordelijk gehouden, lijkt alle hoop verloren. Ze belandt in een strijd om drugs en geld. Elisa zal haar leven moeten riskeren om haar kind terug te krijgen en te ontsnappen aan de wurggreep van het criminele milieu. Het paradijs lijkt verder weg dan ooit. Met Expat Exit keert Patricia Snel terug naar de wereld van haar bestseller De expat. Als geen ander toont Snel zowel de exotische als de duistere kanten van het jetsetbestaan.

De cover

Een vrouw die op iets wits drijft in een zwembad. Haar hand over het gezicht. De titel, in oranje en wit, bovenaan, met de naam van de auteur in kleiner, eveneens wit, lettertype daaronder.

Mijn mening

Een zomerse cover. Meer kan ik er eigenlijk niet over zeggen.

Nadat ik het boek gelezen heb, past de cover precies. Het gezicht van de vrouw is, net als het verhaal, te strak en te veel glamour. Ook past de cover, net als het boek, totaal niet bij het labeltje ‘thriller’.

Het verhaal

Elisa van Egmond is een in de steek gelaten vrouw die voor haar scheiding, wegens de baan van haar man Maurice, naar het zonnige Curaçao is verhuisd. Daar waar ze eerder door Maurice goed genoeg gevonden werd om hun zoon Sam te baren, heeft hij deze mening niet meer nadat hij Elisa verlaten heeft voor een nieuwe vriendin. Hij probeert van alles om de

volledige voogdij over Sam te krijgen en zet daarvoor het losbandige leven van zijn ex-vrouw in als troef.

Tom is de zoon van gezamenlijke vrienden van Elisa en Maurice, en het vriendje van Sam. De laatste heeft het niet gemakkelijk op school en Tom is daar, net als buiten school, zijn steun en toeverlaat.

Nadat Tom ernstig gewond raakt bij een boottochtje waar Elisa meer aandacht heeft voor de alcohol en de steigerende zwembroek van haar zoveelste minnaar, komen de criminele kanten van haar jetsetvrienden meer en meer op de voorgrond en blijken de vriendschapsbanden tussen de expatfamilies toch minder stevig dan gedacht.

Geld, seks en drugs lijken sterker te zijn dan vriendschap en vertrouwen.

Mijn mening

Voor de liefhebber van de klassieke vrouwenthriller met veel seks en weinig diepgang is dit het ideale boek. Hou je van een mooie ontwikkeling bij de personages en een verhaal dat om meer draait dan drank, drugs en seks, dan raad ik je aan er ver van weg te blijven.

Elisa ontpopt zich al snel als een zeikerige vrouw met weinig diepgang. De mannen zijn van het kaliber ‘het hangt normaal aan een eik’, en de vrouwen zijn precies zoals je je voorstelt. Een beetje de Gooise dames met te veel tijd en geld, en te weinig hersens en zelfontplooiing, maar dan op Curaçao.

De enige sympathieke personages zijn eigenlijk Tom, Sam en de minnaar van Elisa die dan jammer genoeg weer schrijver is. Toegegeven, het is een variant op de vaak schrijvende hoofdpersonages in vrouwenthrillers, maar erg origineel is het niet.

Het boek wordt nergens spannend en de als spanning bedoelde verhaallijnen lezen eerder als een karikatuur dan als nagelbijtende ontwikkelingen. Het plot is net zo voorspelbaar als dat juli eenendertig dagen heeft.

Is er niets goed te zeggen over Expat Exit? Jawel. Snel heeft gekozen voor korte hoofdstukken vanuit verschillende perspectieven. Dit houdt de vaart er lekker in. Op een bedje aan het zwembad of onder een dekentje op de bank, terwijl je man voetbal aan het kijken is, zijn prima settings voor dit boek. Ook het taalgebruik is eenvoudig waardoor de minder geoefende lezer het prima kan volgen. En wie weet doe je nog wat ideeën op voor als je boek uit is en het voetbal afgelopen.

Schrijfstijl 2

Leesplezier 2

Spanning 1

Plot 1

Originaliteit 1

1.5 kraaien

Geen opmerkingen:

Een reactie posten