vrijdag 8 maart 2019

De afspraak van Michael Sels

Titel: De afspraak
Auteur: Michael Sels
Publicatiedatum: oktober 2018
Uitgeverij: Van Halewijck
Waardering: 3,5 kraai

Achterflap:

6u58. De stad ontwaakt, twee jongens maken zich klaar om te vertrekken. Kwinten heeft een vader met een alcoholprobleem en losse handjes. Hij wil weg. Nikolai wordt gepest op school. Thuis kan hij zijn verhaal niet kwijt,maar gelukkig zijn er enkele mannen uit de buurt die hem wel begrijpen.
Na vandaag zal niemand Nikolai nog uitlachen. Beide jongens hebben een afspraak om 8 uur in het Centraal Station. De ene met het leven, de andere met de dood.

De aanslagen in Brussel en Zaventem op 22 maart 2016 lieten ook op debuterend auteur Michael Sels een diepe indruk na. Hij neemt je mee in het leven van twee jongeren in de aanloop naar wat de meest ingrijpende dag van hun leven zal worden


Ik kom nogal eens in het Vlaamse en neus dan altijd in de boekhandels. Welke Nederlandse auteurs zie ik en welke Vlaamse auteurs lachen mij vanaf de cover toe. De afspraak pakte ik tijdens mijn weekendje Gent een aantal keren op. Juist de bruine kaft viel op tussen al het roze en andere vrolijke kleuren. Terug in Nederland ging ik dan toch achter De aanslag aan. Het boek bleef rondspoken.



Kwinten en Nicolai zijn de twee jongens die de hoofdpersonages vormen. Kwinten heeft een werkloze alcoholistische vader die Kwinten nogal eens als speelbal gebruikt. Nikolai wordt enorm gepest op school. Nicolai komt in aanraking met een clubje criminele jongens en glijdt onder invloed van een paar mannen die daar omheen hangen verder af. Beiden zijn op zoek naar veiligheid.


Het verhaal  begint in het heden als allebei de jongens hun huis verlaten en een afspraak blijken te hebben , maar waar en met wie is nog onduidelijk. De auteur gaat dan terug in de tijd en dan lezen we wat de jongens allemaal mee maken aan mishandeling en angsten. Wat je pijnlijk duidelijk wordt gemaakt, is waarom de jongens de keuze maken die zij doen. Het plot zorgt er uiteindelijk voor dat de beide jongens elkaar gaan ontmoeten.

De afspraak is het debuut van Michael Sels en hij weet de hedendaagse onderwerpen mooi in zijn verhaal te stoppen. Hij had echter wel iets meer had mogen schrappen in de wel vele voorbeelden die hij geeft en vooral alle details komen op een gegeven moment te gekunsteld over. Het schakelen in tijd en tussen de twee hoofdpersonages zorgen wel voor snelheid in het verhaal en vooral de neiuwsgierigheid naar het einde van het boek, wat echt spannend geschreven is. Als de auteur de uitgebreide details de volgende keer in wat langere zinnen stopt, zal zijn tweede boek nog enthousiaster ontvangen gaan worden.
Maar dat hij kiest voor een open einde vind ik een mooie keuze. Zeker voor een Young Adult. Je kan nu zelf verder fantaseren hoe het Kwinten en Nicolai zal vegraan in plaats van het voorgekauwd te krijgen. Maar daar zullen de meningen vast over verdeeld zijn.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten