zaterdag 20 oktober 2018

De echomoorden van C. J. Daugherty

Titel: De echomoorden
Auteur: CJ. Daugherty
Uitgeverij: De Boekerij
Publicatiedatum: September 2018
Recensie door Sandra V.
Waardering: 3,5 kraai

Ik geef grif toe: Ik had absoluut géén idee wie C.J. Daugherty was, dus ben ik even gaan spieken:
Auteur (ja doh), vroegere misdaadverslaggeefster en onderzoeksjournaliste voor kranten zoals The Savannah Morning Post en The Dallas Morning News. Meteen begon mijn hoofd Zuiders Amerikaans te praten, zeker toen New Orleans daar nog bijkwam. Maar, C.J. is volgens haar biografie een Britse, dus beeld ik me een combinatie British English-Southern American in wanneer ik vanaf nu over haar denk.

Meer dan dat, C.J. is eigenlijk een Young Adult-auteur die een immens populaire reeks heeft geschreven die in meer dan twintig landen werd uitgebracht. Geen beginneling dus, en dat merk je ook aan haar schrijfstijl, die gedegen, krachtig en professioneel is. De Echomoorden is haar thrillerdebuut en dat mag er best wel wezen.

Het verhaal gaat over journaliste Harper McClain is een vrouw met ballen aan haar lijf, die duidelijk heel goed weet wat ze wil. Wanneer ze als verslaggeefster op een plaats delict terechtkomt dat identiek is aan de moord op haar eigen moeder, vijftien jaar geleden, gaan alle alarmbellen rinkelen.
De scène is hetzelfde; de manier waarop de vrouw wordt gevonden door haar twaalfjarige dochter, ook. Harper voelt meteen een associatie met haar eigen trauma, wat wel eigen is aan boeken zoals dit, om voeling te krijgen met de situatie. De moord op haar moeder, die onderzocht werd door een man die later een grote rol in Harpers leven gaat spelen, blijkt haar al jaren parten te spelen. Harper weet dat de echte dader nooit gevonden werd, en nu deze moord op exact dezelfde manier gebeurde, weet ze heel zeker dat zij een kans krijgt om die zelf te vinden. Met alle gevolgen van dien. Ze zal dan ook tot het uiterste gaan om de moordenaar eindelijk te ontmaskeren.

Is De Echomoorden een unieke thriller met een plot dat je achteroverslaat? Nee, dat niet. Het gegeven, journaliste die een moord onderzoekt wegens persoonlijk trauma, is niet nieuw. Maar, het is wél een zeer professioneel geschreven thriller die af en toe een beetje klassiek, by the book, aanvoelt, maar de lezer tegelijkertijd meetrekt in Harpers verhaal en de moordzaak die centraal in het boek staat.

Doorspekt met een regelmatige verrassing, maar zonder echt verrassende dader (ik ben benieuwd of jij snel doorhebt wie het was?), lees je vlotjes pagina na pagina. Het boek nam me vooral mee halverwege en naar het einde toe en bevat bovendien een open einde met een zeer interessant gegeven rond een bijzondere samenwerking, waarvoor ik boek twee (2019) zonder twijfel zou lezen, mits goed uitgewerkt.

In Harper zit meer in dan één boek, als de auteur haar kan laten groeien in de volgende boeken en haar geen cliché-personage maakt in haar alleen-tegen-de-wereld gevecht.
Een aanrader voor fans genre Mary Higgins Clark en mensen die houden van boeken rond moordzaken en een goed verhaal dat je mee zal slepen op een koude winteravond.

3,5 kraai

Geen opmerkingen:

Een reactie posten