zaterdag 14 juli 2018

Pretty boy van Ingrid Oonincx


Achterflap
Wanneer Hannah de geheimzinnige Jack ontmoet, denkt ze dat ze de ware heeft gevonden. Maar waarom doet hij zo vreemd als er een kind vermist wordt in hun omgeving? En waarom vertelt hij nooit iets over zijn jeugd in Canada? Hannah's onwrikbare vertrouwen in haar echtgenoot begint te wankelen. Als hun eigen zoon verdwijnt, ontdekt Hannah de ijzingwekkende waarheid over de man van wie ze zielsveel houdt.
De cover
Het gezicht van een gelikte, best aantrekkelijke jongeman beslaat de volledige cover. Voor de naam van de auteur zijn rode drukletters gebruikt terwijl de titel in witte krullende letters gedrukt staat.
Als ondertitel, die bovenaan de cover staat: ‘Wie is de man die naast je slaapt.’
Mijn mening
Wel een aardige cover. Ik vind hem niet bijzonder aantrekkelijk maar zou hem zeker oppakken omdat hij wel fijn anders is dan doorsnee. Sowieso voor De Crime Compagnie die toch veelal voor covers met vrouwenfiguren kiezen.
Het verhaal
We volgen in het begin van het boek Hannah en Jack, samen met hun drie kinderen, waaronder de autistische Max.
Na een avondje met vrienden Laura en Jef raakt diens zoon, Tommie vermist. Ook Tommie is autistisch.

In de andere hoofdstukken volgen we, ruim twintig jaar geleden, Billy. De jongen woont samen met zijn aan lager wal geraakte moeder en broertje Bird in New Mexico. Ook Bird is autistisch.
Gaandeweg het verhaal, al is het voor de oplettende lezer al vrij snel duidelijk, wordt het helder wat Jack en Billy met elkaar te maken hebben.

Hoe langer Tommie vermist is, hoe meer Jack vlucht in alcohol en hoe verder hij en Hannah uit elkaar drijven. Uiteindelijk neemt Jack een aantal drastische besluiten met verregaande gevolgen. Ook voor Hannah.
Mijn mening
Pretty Boy begint ijzersterk al is de connectie tussen Billy en Jack behoorlijk doorzichtig. Toch gaat dit niet ten koste van het leesplezier.
De personages zijn mooi uitgewerkt en de tegenstrijdige gevoelens die vooral Billy, Jack en Hannah doorlopen maken van hen echte mensen. Wel vind ik de acties van Jack en Billy met regelmaat ook best ongeloofwaardig. Dit doet voor mij wel echt afbreuk aan het verhaal.
Naar het einde toe boet het verhaal behoorlijk in op schrijfstijl. Waar ik Oonincx in het begin echt heel goed vond, wordt haar stijl op het eind van een veel minder en bijna beginnerniveau.
Het plot maakt wel veel goed. Hoewel ik de dader me niet echt verraste deden de motieven me dat wel. De uiteindelijke definitieve afloop is aan de ene kant eentje waarop ik hoopte maar is daardoor ook eigenlijk een tegenvaller. Liever had ik het even pijnlijk laten schuren.

Schrijfstijl    3
Leesplezier   4
Spanning   3
Plot   3
Originaliteit   5

3,5 kraaien
Baukje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten