donderdag 24 mei 2018

De dag van de doden door Nicci French


De achterflap
De dag des oordeels is aangebroken voor Frieda Klein en Dean Reeve.

De bladeren vallen van de bomen en in Londen waart een seriemoordenaar rond. In een winkelstraat in het noorden van de stad crasht een op hol geslagen auto, de man achter het stuur blijkt al een week eerder te zijn vermoord. Op Hampstead Heath brandt een vuurstapel, in de vlammen ligt het volgende slachtoffer.

Het aantal doden neemt snel toe, maar het politieonderzoek loopt vast: het is duidelijk dat de dader een spel speelt. Voor deze onconventionele moordenaar dient elk lijk slechts als boodschap aan één vrouw. Psychoanalytica Frieda Klein is namelijk ondergedoken, en iemand is naar haar op zoek. Wanneer het duel tussen Frieda en haar aartsvijand Dean Reeve uiteindelijk zijn climax bereikt, kan slechts één van hen het overleven…

De cover

De cover is voornamelijk in geel tinten uitgevoerd. Je ziet een vrouw met lang donker haar, op de rug. Ze staat in een ogenschijnlijk leeg, verwaarloosd huis bij een open balkondeur.
Rechts uit het midden een zwart vierkant met daarin in gele letters de titel en in witte, grotere, letters de naam van de auteurs. Onderaan in het vierkant, eveneens in het wit, “Een Frieda Klein Thriller”.

Mijn mening
Als je de Frieda Klein serie kent is de cover een herkenbare. Deze laatste vind ik de mooiste van de serie. Is het dan ook een mooie cover? Nee, niet echt. Ook geen lelijke overigens maar gewoon, niet bijzonder of opvallend. Prima middenmoot.

Het verhaal
Frieda Klein is ondergedoken om haar vrienden te beschermen voor Dean Reeve, een psychopaat die al jarenlang moordend door haar leven trekt.
Lola Hayes, een studente criminologie, schrijft een scriptie over de psychotherapeute Klein en weet haar op te sporen. Daarmee rolt ze, onbedoeld, in het spel dat Dean Reeve met Frieda Klein speelt.
In Londen is een seriemoordenaar actief die vaker van slachtoffer wisselt dan de gemiddelde puber van schone sokken. Gaat het deze moordenaar alleen om de kick van het moorden of is elke daad een boodschap?
Dan nadert de finale tussen Frieda Klein en Dean Reeve. Lukt het Frieda haar leven weer in eigen hand te nemen of zal Dean Reeve nog slachtoffers maken, waaronder de psychotherapeute?

Mijn mening
Het verhaal begint met vaart. Alle bekende personages komen in korte, vlot geschreven hoofdstukken aan bod en ook wordt er een nieuw personage geïntroduceerd. Lola, een wat naïeve, onbesuisde studente die liever lol trapt dan heel veel moeite voor haar studie te doen.
Frieda Klein, de hoofdpersoon, blijft behoorlijk lang ook onzichtbaar in het boek maar als ze voorbij komt is het weer op de welbekende wijze. Kilometers lopend langs de rivier, bedachtzame gesprekken waarin weinig wordt gezegd en af en toe een potje schaak. Wat vreemd is, is dat de vrouw nauwelijks schijnt te slapen. Hele nachten is ze wakker en overdag wandelt ze langs het water. Dat maakt het soms wat ongeloofwaardig.
De spanning wordt goed opgebouwd en het plot wordt mooi opgevoerd. Het is niet echt een verrassing maar zeker ook geen einde dat je al mijlenver aan zag komen. Of het een einde is waar de lezer vrede mee heeft? Dat kan ik niet voor iedereen beoordelen. Wat wel enigszins een open einde blijft zijn de motieven van Dean Reeve waarom hij nu al die jaren juist Frieda heeft gevolgd. Waar komt zijn obsessie voor haar vandaan. Het is niet zo dat er qua motivatie geen tipje van de sluier opgelicht wordt, maar het werkelijke waarom zal echt door de lezer zelf moeten worden gevonden. Een beetje met de hulp van Nicci French en een beetje met de fantasie van de lezer.

Een mustread? Ja, ondanks dat ik het geen 5 kraaien geef. Maar de vlotte schrijfstijl van het auteursechtpaar zorgt wel voor een hoog cijfer voor het leesplezier. Dat de spanning dan niet nagelbijtend is, ach, dat doet er dan weinig toe.

Leesplezier 5
Originaliteit 4
Schrijfstijl 5
Spanning 3
Plot 4

4 Kraaien
Baukje

Geen opmerkingen:

Een reactie posten