zondag 8 april 2018

Rio Grande van Nathalie Pagie


Titel: Rio Grande
Auteur: Nathalie Pagie
Uitgeverij: Boekerij
Bladzijde:  304 pagina’s

Auteur:
Nathalie Pagie (1974) houdt er graag de vaart in. In 2013 debuteerde ze met de eigenzinnige thriller De Toneelclub en een jaar later verscheen haar tweede al: De Campus. Paradijsvogels was er in 2015, de bestseller Casa Familia in 2017 (winnaar Thrillzone Award) en begin 2018 ziet Rio Grande het licht. Datzelfde tempo is voelbaar in Nathalie’s verhalen: die lezen als een trein. Met een vlotte pen, spannende verhaallijnen en personages die onder je huid kruipen, bezorgen haar boeken je een paar heerlijke leesuurtjes. Op vakantie of thuis, op papier of als ebook. De inspiratie haalt ze uit haar eigen leven. Veel van de beschreven locaties bezocht ze zelf. Daarnaast put ze uit haar grenzeloze fantasie. Nathalie woont met haar man en twee kinderen in Breda.

Cover:
Het is geen typische thriller cover. Het had zomaar een reisverhaal kunnen zijn over Mexico. In de boekhandel zou ik deze niet als eerste oppakken. Het is dat ik al eerder een boek van de auteur gelezen heb en dus zeker erg nieuwsgierig ben naar dit boek. De cover doet het niet voor mij, maar de auteur wel.
Het enige wat het nog iets mysterieus meegeeft is de vrouw die je op de rug kijkt.

Achterflap:
Een razendspannende roadtrip door Mexico

Als blijkt dat haar voormalige collega Diego Martinez vermist wordt, twijfelt journaliste Tara Linders geen seconde. Ze moet naar Mexico, waar hij voor het laatst is gezien. Diego verbrak zijn relatie en verliet huis en haard om in Mexico, het thuisland van zijn vader, uit te zoeken wat hij nu echt wil: vrijheid en avontuur of een gesetteld gezinsleven. De eigenzinnige Tara mist haar partner in crime en grijpt zijn vermissing met beide handen aan om hem achterna te reizen.

Haar baas heeft aanvankelijk zijn bedenkingen – nergens sneuvelen er momenteel zo veel journalisten als in Mexico – maar stemt toch toe als hij kansen ziet voor een wereldwijde primeur. Op één voorwaarde: ze gaat niet alleen, de mysterieuze undercoveragent Jay zal haar vergezellen. Samen doorkruisen ze de binnenlanden van Mexico, waar het gevaar voortdurend op de loer ligt. Als een anonieme tip hen naar de beruchte motorbende Escorpiones leidt en Diego in levensgevaar blijkt te verkeren, wordt het pas echt bloedlink.

Mijn mening:
Plof…daar was ie dan, het nieuwste boek van Nathalie Pagie in mijn mailbox. Het is nog een proef exemplaar en als pdf, maar gelukkige heb ik sinds kort een IPad en daar kan ik pdf’s gemakkelijk op lezen en er zelfs opmerkingen bij zetten en stukken tekst arceren!  Helaas ontbreekt de kaart van Mexico in dit exemplaar, maar ook zonder zal het wel te lezen zijn. Ik heb er zin in, Nathalie kennende is het weer een spannend verhaal, met leuke, eigenwijze hoofdpersonen! Ben wel erg benieuwd naar de rol van de motorbende en of ze daar research naar gedaan heeft? Voor de rest laat ik het over me heen komen en zie ik wel waar Nathalie mij mee naar toe neemt en in welke situaties Diego en Tara terecht komen.

Wat de cover niet prijsgeeft is dat het echt een boeiend geschreven verhaal is en een ware pageturner. Na zo’n 60 bladzijdes gelezen te hebben wil ik niet meer stoppen. Wat ik wil weten is, wat er gebeurd/aan de hand is met Diego. Zit hij in de problemen door zijn eigen toe doen of heeft hij iets gezien/gehoord wat niet voor hem bedoeld was?
Tara en Diego hebben elkaar al enige tijd niet gezien of gesproken. Diego wilde terug naar zijn roots, verliet haard en huis en vertrok naar Mexico, het geboorteland van zijn vader. Zijn vrouw, Yvonne, en moeder van zijn kinderen, had nog regelmatig contact met hem. Tot een paar weken geleden. Zijn Skype momenten met zijn kinderen en maandelijkse financiële bijdrage hielden opeens op. Dit verontruste haar zo dat ze bij Tara langs kwam voor hulp. Yvonne en Tara zijn zeker geen vriendinnen, dus het was een opgave om dit te doen. Tara besefte dit, en besloot vrij te nemen om haar vriend te gaan zoeken in Mexico.
Het toeval wil dat haar baas een opdracht voor haar heeft, eentje die absoluut in het geheim moest gebeuren en zich in Mexico afspeelt. Dus in plaats van vrij te nemen om naar Mexico te gaan, nam ze deze geheime klus aan.
Als zijn oude vriend precies wist wat zijn bedoeling was en wat er op het spel stond, had hij Tara nooit laten gaan.
Tara reisde af naar Mexico samen met Jay, een undercoveragent voor het AIVD, om daar een motorbende op te rollen. Dat ze daar ook op zoek zou gaan naar Diego, had ze niet vermeld. Gedurende de opdracht, komt Tara er achter dat Jay meer van haar weet, dan zij van hem.

De missie van Tara wordt afgewisseld met de verhaallijn over Chico, een tunneljongen die drugs smokkelt via het water. Er is een grote organisatie mee gemoeid, die zorg draagt voor het vervoer van de drugs. De kinderen zijn klein genoeg om door de onderwatertunnels te zwemmen met gordels vol met drugs. Chico deed alles wat zijn bazen hem vroegen, alles  voor meer eten, onderdak en veiligheid.

Diego blijkt vast te zitten in een caravan in de woestijn en krijgt sporadisch wat te eten en te drinken. In de woestijn, word het erg warm in een gesloten kleine ruimte. Diego was dan ook erg blij met de extra waterflesjes die hij van Chico kreeg.
Chico’s gezelschap had hem de moed gegeven om de ontberingen te doorstaan en om hoop te houden op een toekomst. Bovendien was  het  zonder  Chico  nooit  gelukt  te  ontsnappen.  En  als  dank  liet hij dat lieve joch nu in de steek.
Ik verwacht dat Chico nog wel een keer opduikt in één van Nathalie Pagie’s nieuwe thriller met Tara en Diego in de hoofdrol. Kan me niet voorstellen dat dit kereltje zomaar uit het leven van Diego zal verdwijnen.

Hoe is Diego in deze situatie terecht gekomen en zal Tara hem op tijd vinden? Deze vragen houden de lezer aan het boek gekluisterd. Het enige wat je nog wil is snel doorlezen en uitvinden hoe alles in elkaar steekt. Nathalie Pagie schotelt de lezer wederom een pageturner voor. Ik weet zeker dat jullie er net zo van zullen smullen als ik gedaan heb! Een motorbende, het prachtige Mexico en dan de hoofdpersonages Tara, Diego en Jay zorgen voor een explosief geheel en zetten de lezer op scherp!

Om eerlijk te zijn kan ik niet wachten op de volgende thriller met Tara en Diego. Zeker met onderstaande quote die blijft na gonzen in mijn hoofd. Wat zou haar moeder gezegd hebben? Komen we daar als lezer nog een keer achter?
Er  was één  ding dat bleef knagen en  dat  waren  de woorden van haar moeder, in die paar minuten voor haar dood. Tara zou er alles voor geven als ze zich herinneren kon wat haar moeder gezegd had, maar wat ze ook probeerde, dat lukte niet.
Beoordeling:

Originaliteit: 4
Leesplezier: 5
Psychologie: 4
Spanning: 4
Plot: 4

Vier dikke kraaien voor “Rio Grande” van Nathalie Pagie.

LilianGeen opmerkingen:

Een reactie posten