maandag 26 maart 2018

Koekoeksjong van Robert Gailbraith


DEGELIJK DETECTIVEWERK IN ‘KOEKOEKSJONG’ VAN ROBERT GALBRAITH

Koekoeksjong van Robert Galbraith is uitgekomen in de periode dat mijn te lezen lijst alleen maar groter werd. Het boek heeft mijn aandacht getrokken toen enige tijd na het verschijnen van dit boek bekend werd dat achter dit pseudoniem niemand minder dan J.K. Rowling schuilging. Het is meteen het eerste boek van een serie die ik dit jaar hoop af te vinken.


Robert Galbraith is het pseudoniem van J.K. Rowling, bekend van de boeken met Harry Potter die wereldwijd hoog op de bestsellerlijsten stonden.
Joanne Rowling (1965, Bristol, UK) studeerde Frans en Klassieke Cultuur aan de universiteit van Exeter. Ze verhuisde naar Portugal waar ze haar eerste man leerde kennen. Na de scheiding keerde ze terug naar het Verenigd Koninkrijk. In Edinburgh, leert haar tweede man kennen en zet na de succesvolle Harry Potter reeks haar eerste stappen in boeken voor volwassen. In 2012 verschijnt Een goede raad onder haar eigen naam. Een jaar later wordt het debuut onder haar pseudoniem uitgegeven. Koekoeksjong is het eerste boek met detective Strike Cormoran in de hoofdrol.

Het hoofdpersonage Cormoran Strike is een veteraan die in Afghanistan een been verloren heeft en nadien aan lager wal is geraakt met zijn werk als detective met torenhoge schulden. In Koekoeksjong staat hij op een keerpunt in zijn privéleven, hij is dakloos na een mislukte relatie en woont op zijn kantoor. Op haar eerste werkdag wordt Robin, de secretaresse die gestuurd is door het uitzendkantoor, letterlijk omver gelopen door haar werkgever. Ze doet haar werk voor de detective met veel plezier maar de kans om vast in dienst te worden genomen is klein.Groot is de verbazing als John Bristow het kantoor binnenstapt en Strike de opdracht geeft om de omstandigheden rond de zogenaamde zelfmoord van zijn zus Lula Landry, een topmodel, te onderzoeken. Als blijkt dat John ook de broer is van zijn overleden jeugdvriend Charlie twijfelt Cormoran niet langer om van deze zaak een succes te maken. De laatste twijfels worden weggenomen als blijkt dat de opdrachtgever bereidt is het dubbele honorarium te betalen.

Dit is de aanzet voor een ouderwets detectiveverhaal, het lage tempo voelt wat onwennig aan en doet veeleer denken aan thrillers uit lang vervlogen tijden à la Christie. Af en toe verzandt het verhaal in overbodige details of passages. De personages worden mooi uitgediept, de omstandigheden die geleid hebben tot de dood van het bekende model worden geloofwaardig uitgewerkt. Met de nodige aandacht worden de privé omstandigheden en de relaties van de hoofdpersonages beschreven. De lezer krijgt bij de Bristows een inzicht in een leven dat voor de meesten onder ons onbereikbaar is. Hoewel het verhaal soms wat voorspelbaar is, werkt de auteur naar een plot toe dat verrassend genoemd kan worden. Galbraith levert een boek af dat prettig leest maar soms verveelt. Anderzijds is het een verademing om een detectiveverhaal te lezen waarin de gebeurtenissen zich traag ontwikkelen. Dit boek is zeker niet geschikt voor lezers die op zoek zijn naar een hoge dosis spanning maar voor diegenen die met enige nostalgie terugdenken aan een ontspannen detectiveverhaal is het zeker een aanrader.

Koekoeksjong is een ontspannende detective pur sang, wat resulteert in een eindbeoordeling van 3 sterren. Benieuwd wat het volgende boek in de reeks, Zijderups, te bieden heeft.

Tilly Hoskens

Deze recensie is eerder verschenen op : https://www.leveninextratijd.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten