*Waarom een boek over De vliegende Hollander?, vroeg ik hem
Ik ben geboren en getogen in Terneuzen, de Zeeuws-Vlaamse havenplaats waar de legende begint. Alles daar ademt De Vliegende Hollander, al zo lang ik me kan herinneren. Ik ben ermee opgegroeid, en altijd heb ik gedacht: ooit moet ik er iets mee doen. Dat wereldberoemde verhaal tot leven wekken. Er een eigentijdse draai aan geven. Dat is nu gebeurd.
*Wordt het boek in dezelfde lijn als De wraak van Vondel? Word je de zogenaamde Dan Brown met jouw verhalen vol met symboliek?
De Vliegende Hollander bevat een aantal vergelijkbare elementen als De wraak van Vondel: geschiedenis, literatuur, verrassende dwarsverbanden, het vermengen van feit en fictie. Dat zijn dingen die ik mijn hele leven al heb gecombineerd, in theaterproducties, jeugdboeken, gelegenheidspublicaties. En dat doe ik, denk ik, anders dan Dan Brown. Die zoekt het vaak in symbolen en beeldende kunst, bij mij spelen woorden, zinnen, poëzie en boeken meer de hoofdrol. Vandaar dat ook literatuurhistoricus Olivier Huizinga, na zijn bemoeienissen met Vondel, weer terugkeert. In hem kan ik al mijn bizarre en licht autistische taalfascinaties kwijt.
Zoals Frank zelf op zijn facebookpagina schrijft: 'Driehonderd zeilbollende bladzijden rond een oude legende. Eind februari lichten we de ankers.'
Thrillerlezers kijkt erg uit naar dit nieuwe boek!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten