donderdag 9 november 2017

Muurbloem van Gaby Rasters

Titel            : Muurbloem
Auteur        : Gaby Rasters
Uitgever      : Ellessy
Pagina’s      :  205
Verschenen  : September 2017

Over de auteur:
Gaby Rasters (1975) is net een duizendpoot en heeft na het succes van haar eerdere boeken in de feelgood-sfeer nu gekozen om een klein uitstapje te maken naar een genre met iets meer spanning. Net als in haar eerdere boeken zijn het de personages die je meenemen in het verhaal en je niet meer loslaten. Muurbloem is het thrillerdebuut van Gaby Rasters.

Cover:
 Op de cover zien we een muur met op de achtergrond een vage afbeelding van een vrouw. De titel is in grote witte letters gedrukt en de naam van de auteur in het roze.  Boven staat klein gedrukt dat het om een spannende liefdesroman gaat. Ik zou het boek oppakken omdat ik Gaby haar andere boeken feelgood romans  heb gelezen 
Deze heten Follow, Like en Share.  


Achterflap: 
Wanneer Daantje van haar baas de opdracht krijgt om een kijkje te nemen in de wereld achter 'overspeldatingsites', vraagt ze zich af waarom juist zij deze opdracht krijgt. 
Volgens hem kan zij, als muurbloempje, wel met een goed verhaal komen voor hun tijdschrift.  Muurbloem is dan ook de naam waaronder ze zich inschrijft op de datingsite voor vreemdgangers. Van gezellige gesprekken tot pure vunzigheid belandt Daan al heel snel in een film ,waarin ze liever niet had willen spelen. Iemand heeft het op deze Muurbloem gemunt en al snel kan Daan niemand meer vertrouwen. Al haar vrienden lijken zich van haar af te keren vanwege haar vreemde gedrag. Maar is het Daantje wel die zich zo vreemd gedraagt. In de online wereld is niets wat het lijkt, maar ook in de fysieke wereld is Daan niet meer veilig. 

 De handpalmen van meneer Stevens boren zich tijdens de sessies met psycholoog Patrick altijd in zijn stoel. Dat meneer Stevens een probleem met vrouwen heeft is wel duidelijk. Maar hoe ver gaan die problemen en wat is de oorzaak hiervan ?

                                  
Mijn mening:
Auteur Gaby Rasters heeft al drie boeken op haar naam staan; een trilogie Follow, Like en Share . Deze zijn een ander genre, namelijk de feelgood roman. Gaby heeft met Muurbloem de stoute schoenen aangetrokken en zich gericht op een  thriller. Ik vind het gewaagd en ik kan me voorstellen dat je dan als auteur afvraagd  wat de lezers zullen vinden en of het je gelukt om een spannende boek te schrijven. Nou Gaby ,het is je gelukt! Ik heb namelijk genoten van Muurbloem.  Het is een boek waar je letterlijk de kriebels van krijgt met actuele onderwerpen als internetcriminaliteit, cyberpesten, stalking en misbruik. Onderwerpen waar je zomaar van de een op andere dag ook zelf slachtoffer van zou kunnen worden. Met het lezen van Muurbloem wordt je op de feiten gedrukt hoe gevaarlijk internet kan zijn. 

“ De ene dag heb je alles en de andere dag heb je niks meer” 

Het boek bestaat uit 35 korte  hoofdstukken, waardoor het lekker vlot leest met een fijne schrijfstijl, geen moeilijke verhaallijnen , geen vele personages waardoor je telkens moet afvragen wie dat ook alweer is. Nee, Gaby Rasters haar thrillerdebuut is mij goed bevallen. De personages nemen je mee op reis. Het verhaal bestaat uit twee verhaallijnen, die op het einde mooi samenvloeien. De chatsessies van Muurbloem met andere mannen zijn dik gedrukt, dat is goed bedacht , want het is duidelijk en overzichtelijk. De spanning is niet direct vanaf de start. Net als Daantje begin ik mij ook tijdens het lezen af te vragen wie kan je nog vertrouwen en wie werkt haar zo tegen. 
De tweede verhaallijn is mysterieus, want wie is toch deze meneer Stevens , die in de stoel zit bij psycholoog Patrick. Waarom heeft meneer Stevens hulp nodig. Wat is de reden? Ik zat tijdens het lezen vol met vragen.
 Maar helaas Gaby laat niets te vroeg los. Het verhaal triggert daarom ook om verder te lezen. De spanning wordt langzaam opgevoerd. En dan op het eind de finale! Het verhaal belandt in een totaal thrillerachtige sfeer. Dit zag ik niet aankomen. Bij het dichtslaan van het boek moest ik het verhaal even laten bezinken en daar kan ik de reden niet van verklappen. Lees Muurbloem en laat je meevoeren in het verhaal ,maar laat het ook een boodschap zijn. Want niets is wat het lijkt in dit verhaal.  Na het lezen besef je hoe kwetsbaar mensen kunnen zijn, wat bepaalde gebeurtenissen met een mens kan doen. Een voorbeeld uit dit verhaal is Internetcriminaliteit. Het is lijkt bizar ,maar het gebeurt ook in het echte leven. Vanachter een pc kan iemands leven totaal  verpest worden. 
 Ik vind het gewaagde sprong om als auteur een andere genre te schrijven. Ze heeft een spannende liefdesroman geschreven waar ze trots op mag zijn.

Ik heb genoten en daarom geef ik Muurbloem 3,5 kraaien.
Lydia

Geen opmerkingen:

Een reactie posten