vrijdag 10 november 2017

Marcel Roozeboom van Futuro Uitgevers stelt zich voor

Ik ben een beetje ouderwets (want al boven 50 jaar…) en dus zal ik mij eerst eens fatsoenlijk voorstellen. Mijn naam is Marcel Roozeboom en ruim tweeëneenhalf jaar geleden ben ik samen met mijn collega Maarten Snel gestart met Futuro Uitgevers. Ons bedrijf heeft geen kantoorpand en we werken overal: van hotellobby tot wegrestaurant en van treinwagon tot op het strand..

Ooit laveerde ik als freelance fotograaf door onrustige Amsterdamse straten en bij voetbalwedstrijden, daarna heb ik als journalist voor een jongerenblad gewerkt (dat was wat rustiger). Vervolgens als eindredacteur voor enkele ICT-vakbladen gewerkt en na enkele jaren hoofdredacteur geworden. Aan echte loopbaanplanning heb ik nooit gedaan, maar na verloop van enkele jaren ben ik als uitgever aan de slag gegaan (de laatste jaren bij Sdu Uitgevers in Den Haag alwaar ik mijn collega Maarten ook heb  leren kennen).

In achter ons liggende jaren zijn ‘de markt’ en ‘de lezersbehoeften’ veranderd, met grote dank aan technologische vooruitgang en ICT inderdaad. Binnen een grote (internationale) organisatie is het lastiger ‘schakelen’ en duren veranderingen langer, vandaar dat Maarten en ik begin 2015 hebben besloten onze eigen multimediale uitgeverij te beginnen. Aanvankelijk met name met ‘zakelijke’ titels maar al snel zijn we ook met ‘consumenten’ titels begonnen zoals romans, science fiction, fantasy en thrillers.

Waar we vroeger collega’s en afdelingen hadden om zaken te regelen, zijn we nu zelf volledig op de hoogte van  allerlei details en procedures. Ons uitgangspunt is dat we snappen wat we uitgeven en daar in geloven, vandaar dat Maarten en ik altijd samen met een auteur praten en ook alle ingestuurde manuscripten zelf lezen. Is het thema goed, liggen er een kansen en is er een klik met de auteur? Dan gaan we ervoor!

Inmiddels hebben we een portfolio met al 44 titels (uiteraard zijn al onze titels als papieren boek en als e-book verkrijgbaar), groeien we stevig door  en starten we binnenkort ook met een e-learningplatform. Natuurlijk lukt niet alles en gaan zaken soms langzamer dan we willen. Maar we zijn klein en flexibel en dus kunnen we snel aanpassingen doorvoeren. En gelukkig hebben we altijd ons netwerk achter de hand met mensen die bereid zijn mee te denken, te helpen etc.

Met hulp van onze auteurs, redacteuren, vormgevers, recensenten, lezers en ons netwerk zijn we gekomen waar we nu staan. Dat geeft een geweldig goed en trots gevoel, maar voldaan zijn we nog lang niet en dus kijken we al ongeduldig en nieuwsgierig uit naar 2018. Een nieuw jaar met talloze nieuwe titels: we kunnen bijna niet wachten. Weten wat Futuro Uitgevers de komende periode gaat doen? Volg dan vooral onze Facebook-, Twitter- en Instagram-accounts, want we ‘posten’ bijna alles…


Geen opmerkingen:

Een reactie posten