zondag 8 oktober 2017

De visser van John Langan

Titel: De Visser
Auteur: John Langan
Uitgeverij: Karakter
Aantal pagina’s: 301

Over de auteur:
John Langan (geboren 6 juli 1969) is een Amerikaanse auteur en schrijver van hedendaagse verschrikking.Langan is een finalist voor de International Horror Guild Award. In 2008 was hij een genomineerde Bram Stoker Award voor Best Collection. Hij is op de Raad van Bestuur voor de Shirley Jackson Awards.

John Langan ontving zijn Masters of Arts-Diploma van de State University of New York in New Paltz en zijn Master of Philosophy van het The Graduate Center, CUNY. Hij is een instructeur bij SUNY New Paltz, waar hij creatief schrijven en gotische fictie onderwijst. Hij is ook adjunct-professor aan Marist College.Momenteel woont hij in New York met zijn vrouw, twee zonen en een kat die wat gewicht moet verliezen.

Zijn fictie is verschenen in The Magazine of Fantasy & Science Fiction en de anthologieën Poe en The Living Dead. Zijn eerste collectie, Mr. Gaunt en Other Uneasy Encounters, werd gepubliceerd door Prime Books; Zijn eerste roman, House of Windows, werd uitgegeven door Night Shade Books. In de romanbevestigingen schrijft hij: “Dit boek had het moeilijk om een huis te vinden: het gewone volk was niet gelukkig met alle literaire spullen; De literaire mensen waren niet gelukkig met alle gewone spullen. “

De visser is het eerste werk van hem dat in het Nederlands vertaald is. 

Achterflap:
Abe en Dan verliezen beide kort na elkaar op tragische wijze hun echtgenotes, de een sterft aan kanker en de ander wordt aangereden door een dronken bestuurder. Daarna verliezen de mannen zichzelf in een diep verdriet en drankzucht. Uiteindelijk is de hobby die ze allebei hebben – het vissen in de afgelegen kreken en rivieren van upstate New York – hun redding om langzaam weer in het rijk van de levenden te raken.

Als ze tijdens een verschrikkelijk onweer een nagenoeg ongelooflijk verhaal horen van een lokale restauranteigenaar, verandert dat de rest van hun leven voor altijd. De oude man vertelt hun over de ijzingwekkende geschiedenis van Dutchman’s Creek en een door duistere legendes omgeven man, die alleen bekendstaat als Der Fischer. Rond 1900 zou deze op een dag plotseling zijn verschenen en sinds die dag is het gebied rond het reservoir waar Dutchman’s Creek begint een plek waar zich merkwaardige zaken afspelen. De schaarse wandelaars en vissers komen soms terug met verhalen over lang verloren gewaande of overleden vrienden en familieleden die ze daar plotseling tegenkwamen. Sommige van deze wandelaars keren nooit meer terug uit de uitgestrekte bossen…
Abe en Dan gaan nog dezelfde dag op weg naar de snelstromende rivier met steile oevers. Ze blijven zich voorhouden dat ze er alleen heen gaan om te vissen, maar beide mannen hopen dat de onheilspellende verhalen een kern van waarheid bevatten, en dat ze nog een allerlaatste keer hun geliefden in hun armen kunnen houden…

De scheidslijn tussen werkelijkheid en de duistere geheimen die zich aan hen openbaren wordt steeds dunner, tot een ontknoping die hen tot een uiterste wanhoopsdaad zal drijven.

Cover:
De titel en de afbeelding van een ruige zee, geeft mij niet het idee dat het hier een thriller betreft. Het geeft je eerder het idee met een historisch boek over visserij te maken te hebben.

Onder de naam van de auteur staat:”Doet denken aan Stephen King en H.P. Lovecraft.” The Wall Street Journal. Dat biedt hoop en samen met de tekst op de achterflap is mijn nieuwsgierigheid gewekt.

Mijn mening:
Wie houdt er nu niet van een goed verhaal. Een verhaal dat zo goed verteld wordt dat je het voor je ziet en erin gaat geloven. De Visser is zo’n verhaal, je hangt aan de lippen van de verteller en drijft mee op zijn woorden.

Abe verliest zijn vrouw en daardoor bijna zichzelf door de drank. Als hij besluit te gaan vissen, komt zijn leven weer in een beter vaarwater. Niet lang na zijn verlies, krijgt zijn collega Dan samen met zijn gezin een tragisch ongeluk. Dan’s vrouw en kinderen komen daarbij om en Dan is plotseling weduwnaar.

De twee weduwnaren vinden steun bij elkaar en gaan regelmatig samen vissen en ontdekken graag nieuwe wateren om te vissen.

Zo komt Dan op de proppen met een nieuwe stek: Dutchman’s Creek. Als ze daar naar toe gaan, komt het met bakken uit de hemel. Voordat ze hun hengels uitgooien stoppen ze voor een bakje koffie bij een restaurant. Als ze vertellen waar ze heen gaan, krijgen ze rare blikken. Blikken die angst uitstralen. Na lang aandringen vertelt de eigenaar het verhaal wat de ronde doet over Dutchman’s Creek. Het is een donker, dreigend verhaal over het ontstaan van Dutchman’s Creek en over de visser of Der Fisher. De twee mannen gaan na dit verhaal toch door met hun vistocht en slaan de adviezen om niet te gaan in de wind. Of dat nu zo verstandig is?

Dit boek is een verhaal in een verhaal. Het grootste gedeelte van het boek wordt in beslag genomen door het verhaal over Dutchman’s Creek. Het is een verhaal wat je kunt toeschrijven aan visserslatijn. Te veel fantasy en daardoor niet geloofwaardig, maar als je je daar aan kunt overgeven dan is het een spannend en beklemmend verhaal. Het is geen allemansvriendje dit boek, als je van horror en fantasy houdt dan kun je hier je hart aan ophalen.

John Langan’s schrijfstijl is erg levendig en literair. Sommige stukken zijn wat wollig en die heb ik dan ook moeten herlezen omdat het niet goed binnen kwam. Hieronder een voorbeeld van een prachtige beschrijving: “De nacht had zijn tent over de huizen gespannen, met zware schaduwen die over muren en tuinen vielen en de ruimte tussen de bomen opvulden.”

Om dit boek te waarderen dien je wel van horror en fantasy te houden, want het is op sommige momenten ongeloofwaardig en vergezocht.

Punten:
Originaliteit: 5
Leesplezier: 4
Psychologie: 4
Schrijfstijl: 4
Spanning: 4
Plot: 4

De Visser krijgt van mij 4 sterren
Lilian

1 opmerking:

  1. De lijn tussen werkelijkheid en fantasie is hier en daar wel heeeel erg dun. Maar ook ik heb van dit boek genoten.

    BeantwoordenVerwijderen