woensdag 22 februari 2017

Het meisje in de trein van Paula Hawkins

Titel: Het Meisje In De Trein
Auteur: Paula Hawkins
Uitgever: Random House UK
ISBN: 9781784161101
Gepubliceerd: Januari 2015 (deze editie kwam in januari 2016 uit)
De Auteur
Paula Hawkins werkte vijftien jaar als journalist voordat ze begon met het schrijven van fictie. Ze werd geboren in Zimbabwe en woonde daar totdat ze in 1989 naar Londen verhuisde. Het meisje in de trein is haar thrillerdebuut waarvan wereldwijd al meer dan 5 miljoen exemplaren zijn verkocht. De filmrechten werden nog voor verschijnen van het boek gekocht door DreamWorks. In 2016 gaat de film in première, met o.a. Emily Blunt in een van de hoofdrollen.
Het Verhaal
Rachel neemt elke ochtend dezelfde trein. Elke dag hobbelt ze over het spoor, langs een rij charmante huizen in een buitenwijk van Londen, en stopt daar altijd voor hetzelfde rode sein. Zo kijkt ze elke ochtend naar een stel dat op hun terras ontbijt. Ze heeft inmiddels het gevoel dat ze hen persoonlijk kent en noemt hen ‘Jess en Jason’. Hun leven – in Rachels ogen – is perfect. Een beetje zoals haar eigen leven dat ooit was.
Op een dag ziet ze iets vreemds in hun tuin. De trein rijdt gewoon weer door, maar voor Rachel verandert alles. Niet in staat om het voor zichzelf te houden, stapt ze naar de politie met haar verhaal, wanneer blijkt dat ‘Jess’ vermist wordt. Hiermee raakt ze niet alleen verwikkeld in de gebeurtenissen die volgen, maar ook in de levens van iedereen die erbij betrokken is. Maar wie is er te vertrouwen? Heeft ze meer kwaad dan goed gedaan door zich met deze zaak te bemoeien?
Wat ik ervan vond
Het Meisje In De Trein werd in 2015 VN Thriller van het Jaar en de film is inmiddels ook in de bioscoop te zien geweest. Voor mij niet meteen aanleiding om het boek op te pakken; de marketingtechniek om ‘meisje’ of ‘vrouw’ in boektitels te gebruiken staat me een beetje tegen. Door de filmtrailer werd mijn nieuwsgierigheid toch gewekt. Toen ik het boek in handen kreeg, heb ik het vervolgens in één dag uitgelezen (waar is een luie zondag anders voor?) – dat zegt al heel wat.
Als je aan Het Meisje In De Trein begint, kom je er vrij snel achter dat het met Rachel, het meisje uit de titel, niet al te best gaat. De meest sympathieke hoofdpersoon is ze ook al niet en de mensen in haar omgeving zien haar vaak liever gaan dan komen, wat best begrijpelijk is. 
Haar houding, daden en gedrag zijn niet bepaald charmant. Ze heeft zo haar redenen – ik zou ook behoorlijk balen als ik door mijn man was afgedankt en hij in mijn huis woonde met zijn vriendin en hun kindje – maar dan nog. Rachels ietwat aparte obsessie met het stel dat ze vanuit de trein ziet komt daar dan nog eens bovenop. Maar Rachel is niet het enige strontvervelende personage dat je regelmatig wel achter het behang zou willen plakken. Niemand in Het Meisje - inclusief haar huisgenoot, haar ex-man Tom, zijn nieuwe vrouw, de politie – is erg sympathiek.
Wanneer ‘Jess’, de vrouw van het stel dat ze vanuit de trein ziet, verdwijnt en Rachel vermoedt dat er iets misdadigs is voorgevallen, zuigt ze zich zowat vast in de levens van alle betrokkenen. En waarom eigenlijk? Het lijkt er steeds meer op dat Rachel veel meer te maken heeft met de verdwijning van die Jess dan je in eerste instantie denkt. Als er een menigte is toegestroomd bij een aangestoken brand of de ontdekking van een lijk, staat de dader er vaak tussen toe te kijken. Hoe betrouwbaar is het verhaal van Rachel eigenlijk?
Paula Hawkins onthult stukje bij beetje en met een deskundig gevoel voor spanningsopbouw de waarheid achter het lot van de verdwenen vrouw. Telkens wanneer je denkt dat je doorhebt hoe het allemaal in elkaar steekt, brengt ze je met een kleine onthulling op een nieuw dwaalspoor – zwaar irritant, en hèèrlijk. Tot op het laatste moment zit je dan ook op het puntje van je stoel en daarna, daarna rest alleen nog de verbluffende waarheid (en de blijvende wens om de personages flink door elkaar te schudden – sommige meer dan anderen - want dat gaat gewoonweg niet over). Ik heb eerlijk gezegd van Het Meisje in de Trein genoten en van de spanning, dwaalsporen en een haarscherp plot.
Conclusie:
Plot: 4.5
Originaliteit: 4.5
Spanning: 5
Schrijfstijl: 4
Psychologie: 5
Leesplezier: 4.5
In totaal 4.5 sterren voor Het Meisje In De Trein.
- Yfke Brandhout

Geen opmerkingen:

Een reactie posten