zondag 14 augustus 2016

Het buurmeisje – Ruth Rendell

Over Ruth Rendell:
Ruth Rendell (Londen, 17 februari 1930 - Londen, 2 mei 2015) werd geboren als Ruth Grasemann. Ze was een van 's werelds grootste auteurs op het gebied van de deductie- en psychologische thriller en wordt wereldwijd nog steeds gezien als de 'Queen of crime'. Onder het pseudoniem Barbara Vine schreef ze ook een aantal, vooral psychologische, thrillers. Naast haar imponerende schrijfcarrière, die ze ooit als journalist begon, had Rendell ook jarenlang een politieke carrière. In 1997 kreeg ze de titel 'barones' en een zetel in het Britse Hogerhuis voor de Labour Party. Rendell schreef ook losse verhalen en enkele non-fictieboeken over de politiek. Minder bekend is dat ze in 2013 een kinderboek schreef met de titel Archie & Archie.
In 1964 publiceerde Rendell haar eerste boek: From doon with death (vertaald als Uit de sleur). Het was het eerste verhaal van de immens populaire Inspecteur Wexford-mysteries. In deze serie schreef ze in 2013 het vierentwintigste deel: No man's nightingale, dat werd vertaald als Heb uw naaste lief. Op hoge leeftijd verschenen nog van haar hand de standalones The girl next door (2014) en Dark corners (2015). Het onder haar pseudoniem Barbara Vine geschrevenThe child's child (2012) werd in 2015 in Nederland uitgebracht als De kindmoeder. In haar boeken stelde Rendell de kloof tussen het individu en de maatschappij centraal, waarbij haar grote kracht was dat ze zich diep en als geen ander in de hoofden van haar personages wist te verplaatsen. Ruth Rendell overleed in Londen op zaterdag 2 mei 2015. Ze werd 85 jaar.

Achterflap:
In de aanloop naar de Tweede Wereldoorlog werd onder de groene weilanden van Loughton in Essex een netwerk van tunnels gegraven. Een groep kinderen ontdekte die en maakte er hun geheime speelplek van. Zeventig jaar later hebben projectontwikkelaars het groene landschap voorgoed veranderd. Bij de bouw van een nieuw huis, wordt er een verschrikkelijke ontdekking gedaan, een geheim dat tientallen jaren begraven is. Een overbelaste politie-inspecteur, die zijn handen meer dan vol heeft aan misdaden in het heden, moet nu een mogelijke moordzaak gaan onderzoeken.

Mijn mening:
Het buurmeisje is mijn eerste kennismaking met Ruth Rendell, ondanks dat ze heel veel boeken heeft geschreven is het er nooit van gekomen er meer van haar te lezen.
Het duurt even voor ik in het verhaal zit, het springt steeds zonder enige vorm van herkenning van heden naar verleden en daarnaast is de groep jongeren die vroeger in de tunnels speelde best groot waardoor ik moeite heb de namen tot leven te brengen en uit elkaar te houden.
John Winwood is de vader van een van de belangrijkste hoofdpersonen in het boek en gelijk vanaf de eerste kennismaking voel ik een enorme aversie tegen deze man.
John is egoistisch, afstandelijk en vooral emotieloos, hier worden zijn vrouw en vooral zijn zoon Michael de dupe van. Michael was een van de jongeren die in de tunnels speelde. In het heden leren we Michael beter kennen, hij is voor het leven getekend door zijn verleden. Michael is vroeger verstoten, weggegeven aan zijn tante Zoe, die hem gelukkig wel de liefde heeft gegeven die hij verdiende, de schade was echter al aangericht.
De jongeren komen terug met elkaar in contact als ze allen de 65+ leeftijd bereikt hebben vanwege een vreemde vondst in de tunnel die opgelost zou moeten worden.

Het boek vertelt het levensverhaal van een aantal jongeren uit de tunnels, buiten het levensverhaal van Michael wordt ook het huwelijk van Rosemary en Alan uitgebreid belicht, zij kennen elkaar al van vroeger. Als Alan door de vondst in de tunnel zijn allereerste jeugdliefde weer ontmoet komt het huwelijk in zwaar weer.
Tijdens het lezen was ik me vaak bewust van het feit dat de hoofdpersonen veelal bejaard waren, dit vergde nogal eens wat van mijn fantasie, kon me op sommige momenten moeilijk inleven.
Verder vond ik Het buurmeisje geen spannend boek, zou het meer willen omschrijven als roman waarin de onderwerpen liefde, haat en jaloezie uitgebreid aan bod komen. Het boek bevat zo weinig spanning dat dit wat mij betreft geen naam mag hebben; ook het plot is niet verrassend.
Voor degenen die graag een roman lezen met wat meer diepgang is dit wel een aanrader. Voor mij is het de eerste en gelijk de laatste Ruth Rendell die ik zal lezen, ze wist me helaas niet genoeg te boeien dat ik nieuwsgierig ben geworden naar haar eerder verschenen boeken.
Voor een thriller krijgt dit boek van mij 2 sterren, voor een roman 3 sterren.

Conclusie: 2,5 ster

Bianca


Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

2 opmerkingen:

  1. Oh Bianca, dat zou echt zonde zijn. Ruth Rendell heeft een anatal geweldige boeken geschreven. Dezeken ik zelf nog niet en ook al gelezen boeken zijn niet allemaal geweldig. Een flink aantal echter wel uit de Wexford mysterieserie.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Oh Bianca, dat zou echt zonde zijn. Ruth Rendell heeft een anatal geweldige boeken geschreven. Dezeken ik zelf nog niet en ook al gelezen boeken zijn niet allemaal geweldig. Een flink aantal echter wel uit de Wexford mysterieserie.

    BeantwoordenVerwijderen