Er staat een behoorlijke fout op de cover van ‘Moord op de tramhalte’, het nieuwe boek van Joop van Riessen, maar bijna niemand zag het meteen.
Verwarring alom: is het een spelfout? Is er iets mis met de foto? Staat de tram achterstevoren? Waarna redacteuren zich voor het hoofd sloegen bij het ontdekken van de fout. Hoe komt het dat je dit zo makkelijk over het hoofd ziet?
En zie jij de fout? Ik heb de kaft ook centimeter voor centimeter afgezocht en moest het antwoord lezen, want ik zag het niet. Bij het lezen van het antwoord verbaast het je waarom je het zelf niet zag...Kijk nog maar eens goed! Het antwoord volgt iets verderop in het artikel.
Volgens taalpsycholoog Pickens is er een verklaring als volgt:
“Het woordje ‘de’ is heel kort, bevat weinig informatie en komt vaak voor. Daardoor onthoud je nauwelijks dat je het woord al gelezen hebt. In dit geval staat de verdubbeling ook nog eens op twee regels. Daardoor raakt het leesproces even onderbroken, waardoor je je meer concentreert op waar je verder moet lezen dan op welk woord je eigenlijk leest. Bovendien staat het herhaalde woord dan ook niet twee keer naast elkaar, wat een stuk meer zou opvallen.”
De uitgeverij heeft de fout in de tweede druk gecorrigeerd, maar besloot het boek niet terug te trekken uit de winkels. “Inmiddels kunnen we er wel om lachen”, zegt uitgever Van Wijnen. “We beschouwen het maar als een mooie gimmick, een collectors item.”
Bron: NRC
Geen opmerkingen:
Een reactie posten