woensdag 24 februari 2016

Duorecensie: Een vlaag van waanzin - Corine Hartman

Corine Hartman schrijft al langere tijd thrillers. Zij is vooral bekend geworden door de serie rondom Jessica Haider. Een rechercheur die niks volgens het boekje doet. Na vijf delen in deze gewelddadige serie besloot Corine dat het genoeg was en besloot het over een andere boeg te gooien. Van de bloederige thriller heeft ze nu een uitstapje gemaakt naar een literaire thriller, gebaseerd op een waargebeurd verhaal.
Daarnaast heeft ze in 2015 een thriller uitgebracht welke ze samen met Tomas Ross heeft geschreven. Corine heeft al meerdere prijzen op haar naam staan en is zeer regelmatig genomineerd, zoals voor de Gouden strop en ze stond op de Longlist van de Diamanten Kogel.


Cover:
Amanda: Een mooie, bijzondere cover, zo één die opvalt tussen de andere thrillers. Een geheel witte cover met een roodborstje op zijn rug (dood?) en rustige kleurstelling. Ziet er aantrekkelijk uit. De titel Een vlaag van waanzin maakt erg nieuwsgierig naar het verhaal.

Corina: Mooi, strak en simpel. In eerste instantie denk je "hoezo een dood vogeltje?". Maar bij het lezen valt het op zijn plek en past het goed bij het verhaal.

Het verhaal:
Amanda: In Een vlaag van waanzin maken we kennis met het gezin van Baerle. Vader Anthonie, moeder Romeé, zoon Thijmen en de tweeling Ciara en Chloé. Ze lijken het perfecte gezin, ze wonen in een villa in een rustige wijk, waar de buren elkaar eigenlijk niet kennen. Anthonie heeft een eigen reclamebureau en Romeé is yogalerares. Ze zijn al jaren gelukkig getrouwd, totdat Romeé naar een reünie van de middelbare school gaat en daar haar jeugdvlam weer ziet. Hij is geen spat veranderd en ze begint zich af te vragen of haar leven wel zo goed is. Antonie heeft het altijd druk op zijn werk, het bedrijf loopt niet lekker. Als hij thuis is zit hij meestal in zijn kamer filosofieboeken te bestuderen of is met zijn andere hobby, vogels spotten, bezig. Anthonie krijgt daarentegen steeds meer het gevoel dat Romeé een ander heeft, tot op een dag iets knapt in zijn hoofd.  

Corina: Je wordt meegenomen in het leven van Anthonie en Romee, die samen een zeer gelukkig huwelijk schijnen te hebben. Al gauw zie je de scheurtjes ontstaan in het zogenaamde idyllische leven van de familie Van Baerle. Romee loopt met een geheim rond, dat meer en meer op haar gaat drukken, zeker na een reünie van haar vroegere middelbare school. Twijfel slaat toe, wat ervoor zorgt dat Anthonie (Ton) steeds argwanender wordt.
Langs de zijlijn loopt het verhaal van vader Van Baerle die steeds dementer wordt en zijn moeizame relatie met zijn kinderen.

Onze mening:
Amanda: Een vlaag van waanzin is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Helaas horen we steeds vaker in het nieuws over familie- of gezinsdrama’s. Dit boek is er één waar je echt je aandacht bij moet houden en waar je langere tijd in moet lezen om in het verhaal te komen. Af en toe een hoofdstuk werkt niet, hierdoor ben je snel de draad van het verhaal kwijt. Het begin van het boek vond ik persoonlijk ook wat langdradig. Anthonie blijft bezig over zijn vogels en het vogel spotten, vogels voeren en alles opschrijven en de vogels tekenen. Terwijl Romeé veel bezig is met de twijfels en problemen in haar hoofd, over de relatie onderling en wat ze met haar jeugdvlam aan moet. Naarmate het verhaal vordert, en je steeds meer in kunt leven in het gezinsleven van Anthonie en Romeé en de manier waarop zij omgaan met hun emoties en verdriet, wordt het verhaal pas echt spannend. (Voor mij was dit wel pas vanaf de helft van het boek helaas.) Spannend in de zin van de onderhuidse spanningen die zich langzaam steeds verder opbouwen tussen Anthonie en Romeé en de weerslag die dit heeft op het gezin.

Corina: Door de achterflap weet je al dat het om een familiedrama gaat en wie de dader is. Maar hoe komt het zo dat dit alles gebeurt in een ogenschijnlijk volmaakt gezin?
Anthonie is niet een heel sympathiek figuur, maar wordt wel goed neergezet. Romee komt nogal naïef over en is een echte twijfelkont. Ze heeft een groot geheim en schuift het openbaar maken daarvan maar voor zich uit wat mooi wordt uitgewerkt, maar komt een beetje suf over en ik denk regelmatig 'goddomme Romee, get your act together!'.
Amanda: Ik begrijp dat het spotten van de vogels en het vrije leven van de vogels literair bedoeld zijn in relatie tot de spanningen en het opgesloten gevoel dat Anthonie en Romeé beiden hebben in hun relatie. Maar voor mij had dit wel iets minder aanwezig mogen zijn.
Daarnaast vond ik de verwerking van de dementerende vader van Anthonie erg treffend en zeer actueel. Ook de uitwerking hiervan is ruim voldoende.
Het laatste stuk van het boek heeft mij zeer zeker weten te boeien en was ik aan het boek gekluisterd, wat Anthonie met zijn vrouw doet en de gevolgen hiervan zijn bijzonder mooi beschreven. Hoewel het uiteraard een zeer schrijnend onderwerp is en het een grote inpact heeft op de kinderen.


Corina: Toch is het fijn lezen, de vaart zit er redelijk in en er worden geen gekke zinsconstructies gebruikt. Soms misschien wat simplistisch, vooral de laatste paar hoofdstukken.
De relatie tussen bijvoorbeeld Anthonie en zijn vader en rest van de familie wordt naar mijn mening onderbelicht en daardoor kan je Anthonie niet altijd helemaal begrijpen.
Romee's geheim en de redenen waarom ze het geheim houdt zijn aan de ene kant begrijpelijk en aan de andere kant denk ik, waarom?
Net als de reden van haar geheim, ze was te jong en daardoor werd er een keuze gemaakt maar aan de andere kant mag ze wel op die zelfde leeftijd (in haar eentje)  naar de andere kant van de wereld. In mijn gedachten klopt dat niet en is het ietwat ver gezocht.

Amanda: Een zeer mooie en passende afsluiting, bijna aan het eind van het boek: "Als de mens dé waarheid omtrent dé werkelijkheid wil weten, dan moet hij uit de grot komen, uit het duister, en het licht willen zien. Verlicht worden. Herboren worden." (Plato)

Corina: Maar ik heb wel genoten van het boek hoor. De psychologie en de wanhoop van Anthonie komen goed over ondanks dat hij onsympathiek blijft. Het proberen van Romee ondanks haar twijfels en onderdrukte gevoelens komen redelijk geloofwaardig over. Het einde was simplistisch en wat langdradig, zonder had ook best gekund. Er zit weinig toegevoegde waarde bij voor het verhaal.

Beoordeling:
Amanda: Corine heeft met Een vlaag van waanzin een aantal zeer actuele en schrijnende thema’s aangesneden. Ondanks het wat langdradige begin, toch de moeite waard om te lezen.

Spanning: 3,5
Plot: 3,5
Leesplezier: 3,5
Schrijfstijl: 4
Originaliteit: 5
Psychologie: 4


Hiermee krijgt Corine net aan 4 mooie sterren voor Een vlaag van waanzin.

Corina:

Schrijfstijl: 3
Originaliteit: 3.5
Spanning: 3
Plot: 2.5
Psychologie: 3.5
Leesplezier: 3

3 sterren voor Een vlaag van waanzin.
Nieuwsgierig? Bekijk het boek hier op Bol.com!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten