zondag 27 september 2015

Doodstil - Lydia van Houten

De cover van het boek trok me meteen aan. Een vrouwengezicht met bloedrode lippen, haar ogen bedekt met een sjaal en een vinger voor haar mond om te zeggen: ssssst…
Ik geef er 9 punten voor, omdat ik dit boek meteen zou oppakken in de winkel.

Madeleine of wel Maddy Bleyland brengt een kapotte airco terug naar de klantenbalie. Het is bloedheet buiten en de airco die ze net had gekocht had het al begeven. Boos gaat ze terug naar de megastore. Natuurlijk is er geen nieuwe op voorraad en wat de man achter de balie, Lenny staat op zijn naambordje, haar aanraadt, is dat ze haar geld terug neemt of een duurdere airco koopt. De man achter de balie blijft beleefd, maar kijkt steeds over Maddy’s schouder naar de steeds langer wordende rij achter Maddy. Lenny wordt toch wel wat ongeduldig en vraagt Maddy een keuze te maken en op dat moment slaan de stoppen door bij Maddy en smijt ze de airco zo achter Lenny door de glazen vitrinekasten…

Zo begon het boek en ik moest meteen al lachen. ‘Wat zit hier voor thriller in?’, dacht ik nog. Maddy vertelt zelf haar verhaal. Maddy is juffrouw en woont in een heel klein appartement. Haar bovenbuurman Tom, een gewrongen mannetje met een dikke bril, is een computerfreak en vrijgezel. Hij vind Maddy erg leuk en maakt haar laptop als deze kapot is. Wanneer Tom haar een brief overhandigt die hij per ongeluk heeft open gemaakt, zegt hij: ‘Ik sta altijd voor je klaar’. In de brief staat een bedreiging en dit is het begin van dit spannende boek.

Het boek bestaat uit 4 verhalen van vrouwen in de ik-vorm. Het zijn Madeleine Bleyland, lerares op de basisschool, Julia Nessi, een model die niet schuwt zich via het bed omhoog te werken, Rachel Red, een studente die haar studie bekostigt met het werken in de prostitutie en Sascha van Voorst, psychologe en vriendin van Maddy.
Verschillende vrouwen die naar het schijnt niets met elkaar gemeen hebben alleen de vriendinnen Sascha en Maddy. Toch zijn zij allen het doelwit van een mysterieuze man, Sylvester. Sylvester stalkt de vrouwen en stuurt ze dreigbriefjes.

Het boek werkt met deze verhaallijnen naar een spannend plot toe. Een toch wel onverwacht plot zonder happy end.
Ik vond vooral de verhalen die verteld werden in de ik-vorm en dan eindigen met wat ze denken, terwijl ze worden vermoord, subliem. Een super thrillerdebuut van Lydia van Houten, een auteur die ik zeker ga volgen en een aanrader voor de echte thrillerfans die ook van een vleugje erotiek houden.

Dit debuut krijgt van mij 4,5 ster

Caroline Kuiper


Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten