woensdag 26 augustus 2015

De tiende vrouw - Roel Janssen


Als Tessa Insinger in het holst van de nacht aan boord stapt van het zeiljacht Joyeuse, heeft ze maar één doel: wraak. Het schip is eigendom van Eric Pincoff, een megalomane projectontwikkelaar die werkt aan een moderne versie van het Europese rijk van Karel de Grote. Aan boord zijn ook Pincoffs Chileense bodyguard en zijn aantrekkelijke Britse bankier. Tessa’s vriend is kort daarvoor op straat vermoord omdat hij advocaat was van Pincoff. Eenmaal op zee ontdekt Tessa dat de sleutel tot het imperium van de zakenman verborgen is in de namen van de tien vrouwen van Karel de Grote. Terwijl ze op de hielen worden gezeten door Pincoffs talrijke belagers, ontbrandt er op de Joyeuse een strijd om de code. Iedereen denkt elkaar te slim af te zijn, maar Tessa weet dat slechts één opvarende van de code gebruik kan maken.

Cover
Een vrouw van de achterkant gezien die uitkijkt over de zee. Het heeft iets melacholisch, verdrietigs.
Ik word wel nieuwsgierig, wat gaat er in die vrouw om, wat is er gebeurd? Het is een cover die nieuwsgierig maakt.
 
Mijn mening
Het verhaal speelt zich vooral af op een zeiljacht met daarop 4 bemanningsleden die ieder hun eigen reden hebben om aan boord te zijn. De een wil wraak, de ander is op de vlucht, weer een ander is uit op het geld van de ander en de laatste simpelweg omdat hij ervoor betaald wordt.
Deze redenen zijn uiteraard een explosieve combinatie op een beperkte ruimte.
Tijdens het lezen worden de achterliggende motieven uit de doeken gedaan. Het gaat, uiteraard, om geld, heel veel geld. Wat weggesluisd wordt naar allerlei vage belasting eilandjes, eilandjes die daarom ook de bestemmingen zijn van de zeiltocht.
De eigenaar van het jacht heeft daarnaast ook nog eens een obsessie voor Karel de Grote. En in die obsessie liggen ook de mogelijkheden om de plannen van de anderen ten uitvoer te brengen.
Al bestaat het verhaal vooral uit gekonkel en achterbakse handelingen, toch is geen van de hoofdpersonen echt een naar persoon. Allemaal hebben ze een menselijke, aardige kant.
Het is wel een beetje een mannenonderwerp, de economische kant en de technische aspecten van het zeilen. Maar toch is het een erg fijn boek om te lezen.

Het is het eerste boek dat ik van Roel Janssen lees, ik had hem wel al eens mogen ontmoeten.
Naast dat het een aardige man is, kan hij ook goede boeken schrijven! Voor dit boek ontving hij in 2007 dan ook de Gouden Strop, en niet geheel onterecht.

Het krijgt van mij 4 sterren.

Juul



Geen opmerkingen:

Een reactie posten