donderdag 6 augustus 2015

De Doofpotgeneraal uit de handel?

Een voormalig medewerker van de voorheen Militaire Inlichtingendienst (MID) eist dat De doofpotgeneraal van Edwin Giltay uit de handel wordt gehaald, verkochte exemplaren worden teruggeroepen en er een rectificatie komt.

De doofpotgeneraal vertelt over de interne strijd binnen de Militaire Inlichtingendienst over het al dan niet openbaren van het beruchte fotorolletje van Srebrenica. Volgens de voormalig MID-medewerker staan er veel fouten in het boek, die haar naam en reputatie aantasten. Ook is volgens haar het onderwerp Srebrenica zo gevoelig dat haar veiligheid in het geding is. Alsof de MID niet zelf al voor hun slechte naam gezorgd heeft met al het gelieg en gedraai rondom bijvoorbeeld het fotorolletje, denk ik dan. In plaats dat er eindelijk eens volledige openheid wordt gegeven over wat daar toen speelde, maakt men zich druk om een boek.

In een persbericht en tegenover NU.nl ontkent auteur Edwin Giltay dat er inhoudelijke fouten in De doofpotgeneraal staan. De oud-MID’er heeft in een brief een aantal onjuistheden laten opsommen. Tegen NU.nl zegt Giltay ‘dat een aantal claims (…) gaat over zaken die niet in het boek staan. Ook toont de schrijver aan NU.nl documenten die zijn beweringen staven.’ 

Uitgever Coen Borgman van Uitgeverij SpeakEasy wil op dit moment niet inhoudelijk op de zaak in gaan. Volgens Borgman ligt de bal bij de aanklager en hij ziet de uitkomst met vertrouwen tegemoet. De hoogte van de oplage wil hij niet kwijt. Wel bevestigt hij dat de eerste druk bijna op is. 

Een herziene editie van De doofpotgeneraal waaraan Giltay werkt en die volgens de auteur binnenkort zal verschijnen, wordt echter niet bij SpeakEasy gepubliceerd laat Borgman wel weten: ‘Formeel ben ik sinds juni niet meer de uitgever. De exploitatierechten liggen momenteel volledig bij Edwin Giltay.’ Over de reden daarvoor wil hij ook niets zeggen. 'We zijn in ieder geval in harmonie uit elkaar gegaan en het had niks met de inhoud van het boek te maken.'

Bron: Boekblad en Nu.nl

1 opmerking:

  1. Het ging om een oplage van 750. Dat lijkt me geen staatsgeheim ;-) De laatste exemplaren zijn nu voor € 14,95 te koop bij boekhandel Athenaeum (Spui 14, Amsterdam). Meer informatie over mijn boek en het persbericht zijn te vinden op www.dedoofpotgeneraal.nl.

    BeantwoordenVerwijderen