dinsdag 16 juni 2015

De mythe van Methusalem - Jo Claes

Jo Claes heeft met ‘De mythe van Methusalem’ de Gouden Strop gewonnen tijdens de Avond van het Spannende Boek. Wij waren er bij en Juul en Moon waren toch wel erg nieuwsgierig geworden naar deze Vlaamse schrijver. Linda Jansma heeft hier ook mede aan bijgedragen met haar jubelende recensies en reacties op Facebook, we konden gewoon niet achterblijven als Thrillerlezers! We moesten zijn boeken ook lezen. Leest u mee wat Juul en Moon vonden van ‘De mythe van Methusalem’?

Het verhaal:
Juul: Op vakantie op Kreta pleegt een professor zelfmoord, zijn verloofde gelooft niet dat het zelfmoord was en vraagt Thomas Berg om hulp. Als niet veel later een journalist, die teveel vragen stelt, wordt vermoord, ziet Thomas Berg een verband. Ondanks tegenwerking van iedereen gaat hij toch op onderzoek uit.

Moon: ‘Ik heb de duivel in huis gehaald en nu moet ik hem weer zien buiten te krijgen zonder mijn vingers te verbranden’. De 60-jarige Kostas Mamidakis, het hoofd van het lab voor stamcelonderzoek in Leuven, pleegt tijdens zijn vakantie op Kreta zelfmoord. Kostas bevond zich in een wespennest en had er geen idee van hoe het kon dat hij niets in de gaten had? Dat hij niet had ingezien wat er allemaal achter zijn rug om zich afspeelde?
Hoofdinspecteur Thomas Berg krijgt bezoek van Sabine Wouters. De jonge zwangere vrouw zegt dat de professor haar verloofde was en zij legt uit dat ze bedenkingen heeft bij de zelfmoord van Kostas. Ze denkt dat hij vermoord is!
Wanneer de politie in Leuven te maken krijgt met meerdere doden die in de eerste instantie op zelfmoord lijken, beginnen bij Thomas Berg ook de twijfels te komen en hij gaat op onderzoek uit. Wat hebben de zelfmoorden met elkaar te maken? En is de mooie Haynee Deferm, de assistente van professor Eerdeekens van het stamcellab, wel zo betrouwbaar als ze doet voorkomen?

De cover:
Moon: De cover heeft dezelfde uitstraling al de eerdere boeken van Jo Claes. Ik moet eerlijk bekennen er nog geen eentje van gelezen te hebben. Het heeft een Griekse uitstraling en zal waarschijnlijk een Griekse god zijn op de voorkant met de arm naar boven gericht. Het heeft wel wat, het is een wazige cover eentje waar door je van gaat nadenken. Ik vraag me gelijk af of het dus iets mythisch is, ook door de titel. Ik laat me verrassen. Na het lezen kan ik waarschijnlijk meer vertellen of ik de cover bij het verhaal vind passen. Maar één ding is zeker: door de cover zou ik het boek normaal gesproken laten liggen als ik hem in de boekwinkel zou zien liggen en waarschijnlijk had ik dan later enorm veel spijt.

Juul: De cover straalt somberheid uit en is ook wel een beetje onheilspellend.
Het beeld op de voorkant, ‘De arm van Adam’, komt specifiek in het boek voor. 
Ik zou in de boekhandel zeker het boek oppakken om in ieder geval de achterflap te lezen.

Mijn mening:
Juul: Het boek komt vrij langzaam op gang. Het duurt best lang eer er echte actie komt. De schrijver neemt ruim de tijd om de basis van het verhaal uit te leggen.
Hierbij gebruikt hij ook redelijk wat wetenschappelijke termen, maar dat geeft niet, ze worden ook vrij duidelijk uitgelegd.
Het boek is opgebouwd als een opera, met 3 bedrijven en een slotakte. Grappig, omdat de hoofdpersoon een operaliefhebber is. En omdat de opera ook een behoorlijke rol speelt in het verhaal.
Het thema waar het verhaal om draait is het verkopen van je ziel aan de duivel, in ruil voor onsterfelijkheid. Een zoektocht waar de mensheid mee bezig is sinds Adam en Eva van de appel snoepten.
Het thema wordt geïllustreerd door diverse, bekende, verhalen met dit thema
- Adam en Eva
- Faust
- The picture of Dorian Gray
Het was mijn eerste kennismaking met Jo Claes en zijn hoofdpersoon Thomas Berg, en het smaakt naar meer. Thomas Berg kan zich wat mij betreft in het rijtje van norse inspecteurs als Morse, Frost, Vera etc scharen.

Moon: De winnaar van de Gouden Strop 2015, die kan natuurlijk niet ongelezen blijven. Enorm benieuwd, want ik heb er al veel goede verhalen van gehoord. Linda Jansma is groot fan, dus ik kan gewoon niet achter blijven. Het verhaal trekt me wel, de titel totaal niet. Ik heb gelijk zoiets van mmm…. is dit iets van de oudheid of zo? Nu hoop ik dus dat ik met mijn er vooroordeel helemaal naast zit, net zoals ik er zo vaak naast zit tegenwoordig bij de omslag en dan het verhaal.
Het verhaal begint bij de ‘zelfmoord’ van Kostas. Het is gelijk pakkend en op een bepaalde manier heeft Jo Claes een heel fijne schrijfstijl, lekker leesbaar en veel extra informatie, al vind ik de info over de stamceldeling iets te, maar het boek trekt erg om door te lezen. Ik wil weten wat er gaat gebeuren en ook wie de dader is.
Er gebeurt even een hele tijd weinig. Ja informatie over stamcellen en de relatie van Thomas en Haynee begint op te bloeien, maar dan bij pagina 89….dan gaat we weer beginnen: de spanning komt terug. Ik ga gauw verder lezen, want dit wordt nog leuk. Mijn gedachten nemen nog meer vormen aan wie of wat en waarom…… heerlijk! Daarna ga je in een flow tot het einde door. Thomas Berg is zijn leven niet meer zeker, waardoor het wel even spannend wordt.
De hoofdinspecteur heeft een bepaalde charme, hij bijt zich vast in de zaak zonder zich te houden aan regels, maar ook heeft hij het naïeve van een verliefde tiener. Daar wil je gewoon meer van lezen. Ik geloof ook dat er meerdere boeken zijn met hem als hoofdpersonage, deze gaan zeker op mijn NTL-lijst, want de schrijfstijl en de spanning van dit boek is er één om te onthouden en zeker om meer van te gaan lezen.
Het plot was verrassend en ik kan alleen maar zeggen: ik wil meer weten van en meer lezen over Thomas Berg. Jo Claes heeft met ‘De mythe van Methusalem’ zeker verdient de Gouden strop gewonnen. Ik hoop dat deze Belgische schrijver meer aanzien krijgt in Nederland en dat lukt al aardig, want ik zag hem van de week in de boekwinkel hier in Julianadorp liggen.

Zoals u al kon lezen, waren Juul en Moon enthousiast en daarmee zijn we het helemaal eens met de winst van de Gouden Strop. Hier gaan we meer van lezen!!
Dus waarschijnlijk binnenkort nog wel een recensie van deze Vlaamse auteur op het Thrillerlezersblog!



Moon 

Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten