zondag 19 april 2015

Moon leest: Springvloed - Cilla en Rolf Björlind

De cover:
Wat een geweldige cover. Je ziet een vrouw die haar hoofd boven water probeert te houden, de cover slaat duidelijk op de jonge vrouw die bij de strandmoord om het leven kwam. De omslag bevalt me wel, ik zou hem zeker op pakken om te kijken op de achterflap waar het verhaal over gaat.

Het verhaal:
De zee steeg en kwam tot rust, zwart en glanzend, onder het oppervlak deed de vrouw haar ogen dicht. Het laatste wat ze voelde was een schopje, klein en zacht, tegen de binnenkant van haar buik.’
Het boek begint in de nazomer van 1987 met een gruwelijke daad van drie mannen op een jonge vrouw. Zij laten de vrouw op het strand bij Nordkoster in de springtij verdrinken. Rechercheur Tom Stilton weet de zaak niet op te lossen. Hij is hier door zo aangedaan dat hij instort en van de aardbodem lijkt te zijn verdwenen. Olivia Ronning is 23 en derdejaars student op de politieacademie. Zij is geïnspireerd geraakt door haar vader, de inmiddels overleden inspecteur Arne Ronning. Voor haar studie krijgt ze een vrijwillige opdracht: ze mag een onopgeloste politiezaak onderzoeken en zij kiest de strandmoord. Aan deze moordzaak heeft ook haar vader nog gewerkt, maar om verder te komen met het onderzoek heeft ze de hulp nodig van Tom Stilton .. Maar dan zal ze hem eerst moeten vinden.

Mijn mening:
Het verhaal begint met de proloog van de daders van de moord op de zwangere vrouw op Nordkoster. Er is een jongen die de daders heeft gezien, hij was getuige van de daad. Gelijk ben je gepakt. Wat is er gebeurd? Waarom is de zwangere vrouw het zwijgen opgelegd? Al gauw ga je naar 2011. Meerdere daklozen worden op brute wijze mishandele en zij sterven aan hun verwondingen. De daders posten hun filmpjes op YouTube. Dit gebeurt in de eerste 30 bladzijden. Een boek met actie, het leest snel en je zit er al gauw midden in.

Waar ik een beetje moeite mee had, is dat er in het begin heel veel gebeurt. Er komen allerlei personages naar voren en die vertellen hun verhaal, maar je hebt geen idee wat al die personages met elkaar te maken hebben. Wat dus wel weer maakt dat je door wilt lezen om te zien waar het heen gaat.
Olivia is een gedreven persoonlijkheid. Ze gaat er voor, ze bijt zich helemaal vast in het onderzoek en laat zich niet aan de kant zetten. Dat vind ik erg leuk om te lezen. De manier waarop ze op een gegeven moment ook Tom weet te vinden siert haar.
Alle personages zijn uitgebreid en goed beschreven waardoor je lekker meeleeft met de personages. Wat er precies met Tom is gebeurd, wordt in dit boek niet helemaal beschreven. Details komen naar boven, maar niet het hele verhaal, waardoor ik toch ook heel gauw ‘De derde stem’ wil gaan lezen, dit is het tweede boek van deze serie.

Het boek neemt je mee en blijft tot het einde toe verrassend. Dit plot had ik niet aan zien komen. Er zijn verschillende scenario’s door mijn hoofd gegaan, maar niet dit. Wel vind ik dat er een beetje een open einde aan zit. Ik ben dan ook benieuwd of dat stukje van het verhaal verder gaat in het volgende deel.

Een heerlijke Scandinavische thriller die ik jullie zeker aan raad, nu gauw naar deel 2: ‘De derde stem’.

Ik geef Springvloed 4,5 sterren omdat hij goed is opgebouwd, de spanning er tot het einde in blijft en ik het plot echt niet zag aankomen.


Moon

Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten