woensdag 29 oktober 2014

Boekpresentatie ‘Ongrijpbaar’ van Bianca Nederlof (24 oktober 2014)

Vrijdag 24 oktober 2014 stond in huize Bakker in het teken van de laatste dag van de herfstvakantie: ‘oh nee, maandag weer naar school!’. Een sip gezichtje.... Gelukkig bleef het vakantiegevoel nog even: een last minute logeerpartijtje werd geboekt bij Omi.

Voor Bianca Nederlof stond vrijdag 24 oktober 2014 gelukkig niet in het teken van bovengenoemd ‘drama’. Voor haar stond deze dag in het geheel in het teken van het verschijnen van haar thrillerdebuut ‘Ongrijpbaar’.

De boekpresentatie was om 20:30 uur in de bibliotheek in Papendrecht. Thrillerlezer Lydia en ik stapten ruim op tijd in de smurfblauwe (I shit you not) bolide van mijn echtgenoot en de navigatie wees ons keurig de weg naar Papendrecht…langs de bibliotheek (die viel ons in eerste instantie ook niet op) met een vaag rondje door een evenzo vage woonwijk om vervolgens weer te eindigen voor de bibliotheek. Navigatiesystemen en ik liggen elkaar nooit zo, dat werd maar weer eens bevestigd.

Eenmaal in de bibliotheek kwam Bianca al op ons af en stelden wij ons voor. Ink, Iris en Alex waren al snel gevonden. Nog even handen geschud met de uitgevers, Sandra Salome en Theo van Rijn (LetterRijn) en wij zochten een plekje op voor de presentatie.Bianca vertelt ons over het ontstaan van haar eerste thriller. De bibliotheek waar we zijn is voor haar speciaal: ze komt er al haar hele leven.
Als 10-jarig meisje schreef ze al korte verhaaltjes die veelal over marsmannetjes en kannibalen gingen. Ze stelde voor zichzelf een deadline: voor haar 30e wilde ze een boek uitbrengen. Een aantal weken voor haar 29e verjaardag begon Bianca aan ‘Ongrijpbaar’ en een paar weken voor haar 30e verjaardag heeft ze het manuscript opgestuurd naar een aantal uitgeverijen. Het grote wachten begon…


In de tussentijd gaat het schrijven gewoon door…maar dan van kinderboekjes, zoals ‘De melodie van Ide en Elom’. Bij Uitgeverij Borre Educatief (die van de Gestreepte boekjes) verschijnen een aantal boekjes van Bianca’s hand (o.a. ‘De wraak van de vuurvreter’ en ‘SuperStem’). Haar zevende kinderboek, ‘Brandgevaar’, verschijnt bij een Belgische uitgever in januari 2015 en zal gaan over bosbranden in Australië.

Terug naar ‘Ongrijpbaar’. Het uiteindelijke verhaal is anders geworden. Bianca heeft twee verhalen samengevoegd; eerst de twee verhaallijnen apart geschreven en daarna in elkaar gepuzzeld. Tijdens het schrijven van ‘Ongrijpbaar’ had Bianca één persoon voor ogen: haar moeder en zij krijgt ook het eerste exemplaar uitgereikt. Bianca benadrukt nog even dat de de moeder van hoofdpersoon Silvia in de verste verten niet op haar eigen moeder lijkt!

Theo van Rijn van LetterRijn houdt nog een kort praatje en geeft Bianca de cover van haar thrillerdebuut op canvas cadeau, mooi!

Na de presentatie is het tijd voor een hapje, een drankje en natuurlijk het signeren van ‘Ongrijpbaar’. Ik had mijn eigen exemplaar meegenomen en kocht nog een exemplaar voor thrillerlezer Monique. Terwijl Bianca zich een slag in de rondte signeert, raken wij (Ink, Alex, Lydia en ik) in gesprek met Sandra Salome en wat voor een gesprek! Echt heerlijk om iemand met zoveel bevlogenheid en passie over haar vak te horen praten. 


Ik zou zeggen, hou het blog in de gaten voor Sandra's columns. 

En de tijd vliegt voorbij…om ons heen wordt al druk opgeruimd en ingepakt…men zette nog net niet de muziek van André Hazes aan ;-) Tijd om weer naar huis te gaan.


Mijn recensie van ‘Ongrijpbaar’ kun je hier lezen. Een echte aanrader!!


Miriam
miriam, bianca, ink, lydia, alex

1 opmerking: