zaterdag 13 september 2014

De boekenkast van ......Dirk van den Eede

Mijn boekenkast is helemaal niet indrukwekkend, ik kan niet uitpakken met een foto van een wandvullende verzameling. Ik hou alleen boeken bij die ik nog eens wil lezen. Mocht ooit het huis in brand staan, zal ik één exemplaar zeker proberen redden, het verzameld werk van Willem Elsschot. Het is beduimeld, het is versleten, het is van mijn moeder geweest. Wijlen Elise Moens, een uiterst aimabele vrouw, die mij heeft besmet met haar liefde voor lezen.
Mijn boek, ‘Twee keer sterven’, staat ook in mijn bibliotheekje. Als ik mezelf onder de V van Van den Eede plaats, kom ik naast Dimitri Verhulst te staan, geen slecht gezelschap. Maar ik doe het op z’n Hollands, ik klasseer mezelf onder de E. Als je de foto bekijkt, begrijp je vast waarom.

1) welke genre boeken heb je in je kast staan?

Van alles wat, ook veel non-fictie, voornamelijk psychologie maar ook politietechnieken en ander fraais. Momenteel lees ik de boeken van o.m. Robert H. Ressler en Roy Hazelwood, de Mannen die de Behavioural Science Unit van de FBI hebben opgericht. Over seriemoordenaars, sadisten & verkrachters, uit het ware leven gegrepen, gezellige lectuur voor het slapengaan.

2) wat is je favoriete boek wat er tussen staat?

Vréselijke vraag. Om puur amusement: Dan Brown – ook al gaat die altijd flink over the top. Als het literair verfijnd mag zijn, alle proza van Elsschot behalve “Villa des Roses”, dat was nog warmdraaien. Als het héél verfijnd mag zijn, de “Titaantjes” van Nescio – dat is een Hollander, jawel. Psychologische thrillers? Karin Alvtegen want… o.k., o.k. ik hou al op. Vragen om één titel te noemen, dat is tortuur.
  
3) Aan welk boek uit je jeugd heb je fijne herinneringen en waarom?

Een boek over de ontdekkingsreiziger Alexander von Humboldt. Hij heeft me als kind al met de reismicrobe besmet. Later, als puber, “Lady Chatterley’s Lover” van D.H. Lawrence – omdat die, net als Jan Wolkers, me heeft geleerd dat uitbundige seks en tederheid perfect samengaan. Wist je dat Lawrence eerst aan een andere titel dacht? “Tenderness.” Het boek is mooi, de verfilming vind ik kut. Pardon my French.

4) Hoeveel boeken lees je gemiddeld in een jaar?

Toen ik literatuurwetenschap studeerde, kreeg ik les van een Amerikaanse gastdocente. “Besef je dat er wereldwijd wekelijks meer boeken verschijnen dan je in je leven zal kunnen lezen?” Of dat cijfer klopt, geen idee, maar van haar heb ik geleerd alleen boeken uit te lezen die van meet af aan goed zijn. Vanaf de eerste zin.
“If I am out of my mind, it’s allright with me, thought Moses Herzog.”
Beste beginzin die ik ken. Een man beseft dat hij mogelijk gek is, maar kan het niet schelen. Hij is dus nog in staat om te oordelen, is hij dan wel gek? Wie is die man? Wat is hem overkomen? Zo trapt Saul Bellow “Herzog” af. Over die opening is goed nagedacht, Bellow is een zorgvuldig schrijver. Merk ik dat een verhaal bij elkaar is geharkt, dan haak ik gauw af. Ik begin dus véél boeken, maar hoeveel ik er uitlees? Geen idee. Wekelijks één?

Overigens, omdat ik wel van een beetje ironie hou, is de eerste zin van ‘Twee keer sterven’ 1 letter.

5) welk boek zou je graag willen aanraden?

“Without Conscience” (vertaald als “Gewetenloos”) van Robert D. Hare, een Canadese prof die al zijn hele leven sociopaten bestudeert. Non-fictie dus. Als je wil weten hoe de Hannibal Lecters van deze wereld in elkaar zitten, lees dat boek. Het angstaanjagende is dat sociopaten meestal niet gaan moorden, maar ze ontwrichten wel geregeld de samenleving. Leer ze herkennen. Er wonen er zéker een paar in je straat of flatgebouw. Pas op, achter je!
 

Prettige dag nog.

2 opmerkingen:

  1. Aaaaaaaaaaaaah... er staat een deeteefaut in mijn stukje. Wie geeft me nu een portie billenkoek?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. aaaiiii...ik zie 'm nu...ik zal het aanpassen ;-) *pats* !

    BeantwoordenVerwijderen