zondag 16 maart 2014

Inzendingen Gouden Strop 2014


Er blijken dit jaar veel minder thrillers ingezonden voor deelname aan de Gouden Strop 2014. Er zijn dit jaar 87 inzendingen tegenover 106 boeken vorig jaar.

Eén van de redenen voor het dalend aantal inzendingen zouden de nieuwe regels die het CPNB bedacht heeft kunnen zijn: uitgevers moeten voor elk boek dat ze insturen 160 euro betalen. Bovendien moet de winnaar van de Gouden strop 1600 euro betalen.
Deze 1600 euro zou besteedt worden voor promotiewerk. Er zijn leukere prijzen in boekenland waar je toch juist een geldprijs verdient als je wint?!
Voor schrijfster Loes den Hollander was dat de laatste druppel. Ze is van mening dat haar soort boeken toch nooit kans maken bij de jury van de Gouden Strop en nu er dan ook nog eens een bedrag betaald moet worden om mee te doen, liet haar dit afhaken.
Mooi zou op zich zijn als de jury nu dan eens wel een spannende roman liet winnen waar emoties e.d. een rol spelen. Linda Jansma's "Schuilplaats" bijvoorbeeld. Ben ik heel naÏef als ik denk dat er elk jaar een andere jury samengesteld wordt?! Zie wel sommige namen meerdere jaren terugkomen. Zou misschien ook een punt kunnen zijn om eens verandering in te brengen: elk jaar nieuwe leden en niet sommige leden steeds weer laten plaatsnemen!
Bij onze zuiderburen in Vlaanderen bestaat De Diamanten Kogel. Volgens juryvoorzitter Henri-Floris Jespers zijn hun onafhankelijk, blijven zij onafhankelijk en laten zich niet verleiden door "de verlokkelijke waan van de dag'' ,,De Nederlandse toestanden zullen bij ons nooit navolging krijgen.''

Eind maart wordt de longlist bekend gemaakt. Deze zal uit maximaal 12 titels bestaan. Vervolgens komt dan op 5 mei de shortlist met vijf titels. Corine Hartman doet met zowel "Zielloos" als "Glashard" mee. Vorig jaar greep Corine tegen de verwachtingen van velen, ook van mij, naast de Gouden strop. Maakt de jury het dit jaar goed met haar?
Ik verwacht Linda Jansma, Corine Hartman Thomas Ross, Jacob Vis en Rudy Soetewey zeker in deze lijst terug te gaan vinden.

Dit jaar zijn er twintig inzendingen voor de Schaduwprijs, de prijs voor het beste thrillerdebuut.
Behalve dat mijn favoriete debuten van dit jaar "B.B." Van Karin Kallenberg en Dimitri van Hove en "De Dode Kamer" van Bronja Hoffschlag niet mee mogen doen en ik zeker vind dat één van die twee de prijs zou moeten hebben, gok ik dat Donald Nolet met "Versleuteld" de prijs in ontvangst zal gaan nemen.

Op 29 mei worden de winnaars van de Gouden Strop en de Schaduwprijs bekend gemaakt.

Wil je ook een gokje doen wie de strop of de schaduwprijs wint? Vul hieronder de namen in en onder de goede gokkers verloten we twee boeken!


9 opmerkingen:

  1. Ton van der Molen17 maart 2014 om 09:17

    Jacob Vis moet nu maar eens de Gouden Strop winnen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat heeft die prijs dan eigenlijk voor zin als auteurs er voor moeten gaan betalen.Het beste boek zou dan wel eens geschreven kunnen zijn door een auteur die niet meedoet.
    Wil Rompelberg Hokke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ellen Gerretzen17 maart 2014 om 09:54

    Ik zal het niet zijn. Manteau heeft Verdorven niet ingestuurd. Niet omdat ze het geen goed boek vinden, integendeel zelfs, maar omdat ik vertrokken ben naar een andere uitgever en ze geen geld meer aan me spenderen. Heel erg jammer.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik verwachtte al zoiets Ellen. Je boek had zeker daarheen gestuurd moeten worden. Ik hoop dat je vierde boek minimaal net zo goed is als Verdorven en dat hij voor volgend jaar Strop ingezonden gaat worden!

      Verwijderen
    2. Ellen Gerretzen21 maart 2014 om 11:44

      Dank je, Inkie! Ik hoop het ook....

      Verwijderen
  4. Charles Kuijpers17 maart 2014 om 13:09

    Met deze condities heeft de "competitie" van De Gouden Strop nul en generlei waarde meer. Afschaffen maar!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Een paar opmerkingen: Dit jaar zijn 89 boeken ingezonden voor de Strop, in plaats van 87 zoals in het stuk hierboven wordt gemeld.
    Wat betreft de samenstelling van de jury: het reglement bepaalt dat slechts één vakjurylid het jaar daarop in de jury kan terugkeren. Zelf heb ik er vier maal deel van uitgemaakt: 1997, 1998 (als voorzitter), 2002 en 2007. Ik zie juist de laatste jaren veel meer mij 'onbekende' juryleden, dus het aanbod aan deze kenners waaruit de organisatie kiest, wordt kennelijk steeds groter.

    In al die jaren dat ik deel heb uitgemaakt van de Stropjury is het nooit voorgekomen dat men 'van buitenaf' de keuze voor een winnaar probeerde te beïnvloeden. We hebben altijd zonder last of ruggespraak een winnaar kunnen aanwijzen. Er bestaat ook geen ongeschreven regel (zoals Loes den Hollander denkt) dat de zogeheten emo- of relatiethriller niet zou mogen winnen. Het is dus heel goed mogelijk dat dit jaar de voorkeur van de jury uitgaat naar een 'relatiethriller'. Je weet maar nooit.

    De juryvoorzitters worden tegenwoordig gekozen uit de pool BN'ers die 'affiniteit' hebben met het thrillergenre. Meestal houdt dat in dat ze ooit een thriller hebben gelezen. Wat juryvoorzitter Jaap Jongbloed heeft met thrillers, is niet bekendgemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Dank je voor de extra info Peter!
    Een opvallende naam in de jury dit jaar vind ik degene van VN thrillergids. In de afgelopen jaren was er een groot verschil in de beoordelingen tussen de boeken in de gids en op de lijst van de Gouden strop.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Charles Kuijpers19 maart 2014 om 23:01

    En dat verschil was er ook tussen de gids en de meningen van ervaren thrillerlezers.......

    BeantwoordenVerwijderen