maandag 10 maart 2014

"De vriend" - Charles den Tex

Na het uitstekende "Cel" waarvan de fraaie verfilming (nóg spannender dan "De macht van meneer Miller) in zes delen door de VPRO werd uitgezonden, schreef Charles den Tex achtereenvolgens "Wachtwoord" en het nu te bespreken "De vriend".


Den Tex is een meester in beeldend en toch toegankelijk en gemakkelijk leesbaar proza. Hij zet de karakters in het boek prachtig neer, en in dit boek zijn dat weer mensen van zeer diverse pluimage. De tolk Slavische talen Emma, de rechercheurs Wim en Kris, de hotelconciërge (wel een enigszins merkwaardige functiebenaming dacht ik toen ik het boek las, maar het blijkt tot mijn verrassing in de betere hotels gewoonweg een gangbare benaming te zijn) Titus, de mysterieuze Hans van Drie en Emma's vriend op afstand Matej alias Vlatko geven de fraai bedachte plot voortdurend spannende wendingen.

Waren de identiteitsfraude en de Kafkaiaanse overheidsbemoeienis in "Cel" al beangstigend, in "De vriend" spelen technologie en digitale technieken weer een belangrijke rol, en wel op een zeer onderhoudende wijze. Den Tex beschrijft fraai de risico's van computerhacking door overheidsinstanties, welke mogelijkheden er zijn om met mobiele telefoons te werken zonder reële kans op ontdekking, en ook het "Big brother is watching you" wordt de lezer voorgehouden.
De plot is mooi ontwikkeld en in de loop van het verhaal komen de gebeurtenissen in een steeds hogere versnelling.

Niets dan lof over "De vriend". Charles den Tex heeft wederom een meesterwerk afgeleverd.


Charles

Geen opmerkingen:

Een reactie posten