R.J. Ellory; De Fontein – Utrecht 2013
WorldCat•LibraryThing•Google Books•BookFinder
Clarence Luckman (Clay)en Elliot Danzinger (Digger)zijn halfbroers. Ze hebben dezelfde moeder maar verschillende vaders. Nadat Clarence’s vader de moeder met een honkbalknuppel heeft doodgeslagen, worden de jongens, die dan vijf en zes jaar oud zijn, ondergebracht in verschillende instituten voor jeugdzorg en uiteindelijk komen ze terecht in een jeugdgevangenis. Ze verschillen nogal van elkaar, Digger is degene die problemen oplost met vechten terwijl Clay een rustige jongen is die de dingen die om hen heen gebeuren met een berustende gelatenheid accepteert.
Op 5 november kwam Evelyn Westerbrook dus op bezoek. Ze was altijd de beste vriendin van Carole Kempner geweest. Ze kwam Jimmy en Carole vertellen dat Eisenhower de verkiezingen had gewonnen en dat ze blij moesten zijn. Ze had een krant bij zich met grote koppen:ike to the white house. Jimmy had de voordeur niet op slot gedaan. Evelyn kwam binnen. Ze riep ze. “Carole? Carole?” En daarna: “Jimmy? Jimmy… zijn jullie thuis?”
Ze liep de slaapkamer binnen. Daar trof ze Elliot en Clarence slapend aan. Clarence lag met zijn hoofd op de schouder van zijn moeder en Elliot lag tegen haar buik met haar handen in de zijne.
Evelyn maakte de jongens wakker. Ze belde de politie. Clarence kon zich niet zo goed herinneren wat er daarna gebeurde, behalve dat hij zijn moeder nooit meer te zien kreeg.
Het duurde heel lang voor hij begreep dat ze nooit meer wakker was geworden.
Evelyn Westerbrook gaf de politie de naam van Jimmy Luckman. Het duurde niet lang voor ze begrepen wie hij was en waar hij was gestorven. Hoewel Carole noch met Kyle Danziger noch met Jimmy Luckman getrouwd was geweest, gaven de autoriteiten de jongens de achternaam van hun respectievelijke vader. Elliot zou voor altijd Digger Danziger heten en Clarence bleef een Luckman. Misschien was dat wel het begin van alle ellende, want Clarence Luckman was onder een donker gesternte geboren – dat was een kleine, maar onvermijdelijke waarheid – en mensen die onder een donker gesternte worden geboren, zijn voor het leven getekend. Dat schijnt zo te zijn. En wat mensen in het algemeen betreft, er zijn slechte en heel slechte. Wie tot de tweede groep behoort, valt niet meer te helpen. Je kunt ze eigenlijk net zo goed meteen doodschieten. En wel meteen de eerste keer dat je ze tegenkomt, anders heb je er niets dan verdriet van. Clarence viel waarschijnlijk in de eerste categorie en Elliot ook, maar degenen die de meeste invloed op hun leven hadden, behoorden zeker tot de tweede.
Bekraste zielen is een misdaadroman van de Engelse schrijver R.J. Ellory die al heel veel furore heeft gemaakt met boeken als Een stil geloof in engelen, Een volmaakte vendetta, De helden van New York en Een mooie dag om te sterven. Bekraste zielen is gesitueerd in het zuiden van de Verenigde Staten in de jaren zestig van de vorige eeuw en het verhaal beslaat een periode van ruim een week.
R.J. Ellory heeft een rijke schrijfstijl. Ieder personage in het verhaal is zorgvuldig opgebouwd, de sfeertekeningen zijn overtuigend en beeldend en hetzelfde geldt voor de beschrijving van de gebeurtenissen die zich in die week voltrekken. Het ene moment ontroert Ellory met prachtig proza, het andere moment schokt hij met rauw, buitensporig en zinloos geweld. Op andere momenten doet hij op nuchtere wijze verslag van zaken alsof het lijkt alsof hij voor een krant schrijft. Al deze verschillende stijlen beheerst hij tot in de perfectie.
Hij herinnert je er constant aan dat het leven kostbaar is en dat er maar een gek nodig is om aan dat leven een einde te maken. Zijn visie op mensen stemt niet vrolijk omdat hij van mening is dat het menselijk handelen al bij geboorte in een soort van blauwdruk vastligt en dat omgevingsfactoren, zoals opvoeding en opleiding dit eigenlijk nauwelijks nog kunnen beinvloeden. Daarom loopt het met Digger en Clay ook af zoals het afloopt.
Toen ik het boek uit had was mijn eerste idee om het vijf sterren te geven maar dat heb ik uiteindelijk niet gedaan. Het zijn er vier geworden. De reden daarvoor is dat ik onderscheid wil maken met een ander boek van R.J. Ellory nl. Een stil geloof in engelen. De schrijfstijl in dat boek vind ik net iets mooier en indringender dan in Bekraste zielen en daarom heb ik voor dat boek vijf sterren gegeven. Dit neemt niet weg dat Bekraste zielen een geweldige en uitermate boeiende misdaadroman is die iedere liefhebber van het spannende boek zou moeten lezen.
****
Engelse titel: Bad signs
Vertaling: Kris Eikelenboom
Uitgeverij: De Fontein – Utrecht
ISBN: 978 90 261 3359 6
© 2013 Joop Liefaard
Geen opmerkingen:
Een reactie posten