maandag 2 oktober 2017

Syndroom van J. Sharpe

Titel: Syndroom
Auteur: J. Sharpe
Uitgever: Zilverspoor
Jaar van uitgave: augustus 2017

Samenvatting
HIJ IS OVERAL...
Hoe vind je iemand die volgens anderen niet bestaat?
Na een ongeluk ligt Peters moeder in een coma en is zijn vader niet meer de man die hij vroeger was. Hierdoor is Peter genoodzaakt te stoppen met school, te gaan werken en de verzorging van zijn zusje op zich te nemen. Als hij haar op een dag ophaalt uit school en ze naar een winkelcentrum rijden, gebeurt het ondenkbare. Ze worden achtervolgd. En de achtervolger is niet van deze wereld...
Als ze even later een kledingwinkel binnenstappen, overtuigt Peter zichzelf ervan dat de achtervolging een hallucinatie was. Maar als zijn zusje het pashokje in verdwijnt en er niet meer uitkomt, wordt hem al snel duidelijk dat er iets vreselijk mis is. Zeker als niemand zich haar nog kan herinneren. Zelfs zijn vader beweert geen dochter te hebben. Het is alsof ze nooit heeft bestaan...


Mening
Ik hou van prologen. Het schijnt niet meer te horen maar van mij mag een spannend boek lekker starten met een vette proloog. Even de verbazing van 'wat is dit en dan het verhaal laten starten in een rustig tempo. Maar zo rustig is dat niet in Syndroom. Het begint met vaart en eigenlijk stopt dat niet.
Peter haalt zíjn zus van school om te winkelen en al snel denkt zijn zus dat ze achtervolgd worden. Hij denkt dat zijn zus fantaseert,  maar  als zijn zusje figuurlijk en letterlijk in een pashokje verdwijnt, wordt het voor hem en zeker ook voor jou als lezer dat dit een verhaal gaat worden waar je je heel vaak gaat afvragen welk gedeelte nu juist echt is of niet echt gebeurd.
De verkoopster zegt namelijk dat er helemaal niemand bij hem was. Als hij stennis maakt en de politie arriveert, kan hij geen foto's van zijn zus vinden op zijn telefoon. Ook zijn vader ontkent het betsaan van Aisha. 

De manier hoe Sharpe schrijft bevalt mij erg; spannend, vaart, twijfels strooiend.


Syndroom: combinatie van samenhangende verschijnselen waarvan de oorzaak (nog) niet bekend is.



Je gaat mee in de totale verwarring van Peter de hoofdpersoon. Maar wanneer droomt hij echt?   Welke situaties vinden binnen of buiten de vele dromen plaats. Kundig weeft hij een spinnenweb waarbinnen zo ontzettend veel gebeurt en je dus niet weet in welke dimensie in het verhaal jezelf zit.
Zeer origineel bedacht en durfallerig om met zo'n einde het verhaal te laten stoppen. Zoals joris zelf zegt wilde hij ons als lezer prikkelen zelf te bedenken wat er aan de hand is.
Zo'n einde en voorop de omslag zelf  'een geweldige mindfuck' schrijven , iets wat je alleen kan beamen, laat al zien wat een begenadigd schrijver J. Sharpe is. 
Een verhaal wat alle kanten lijkt op te stuiteren, maar zeer ingenieus inelkaar steekt. Wat je niet kan of wil wegleggen: door door en door. Je wilt weten wat er nu toch aan de hand is.
J. Sharpe, een schrijver die mij afschrikte met het vooroordeel dat fantasy altijd elfjes en trolletjes zijn. Horror, fantasy en thrillerelemeneten zijn gemixed in dit boek en doen mij zo ontzettend smaken naar veel meer J. Sharpe. Ik heb echt een nieuw schrijver toe te voegen aan mijn lijstje om in de gaten te houden en eens op zoek te gaan naar een vorig boek. Terwijl ik nu al weet dat ik dit boek binnen een half jaar ga herlezen. Benieuwd hoe ik het dan ervaar.

Deze kerel is zo ontzettend goed...

Spanning 5
Originaliteit 5
Leesplezier 5
Plot 5
Psychologie 5

Absoluut 5 sterren voor dit Syndroom
Een van de beste boeken die ik dit jaar las!

Koop bij bol.com

Geen opmerkingen:

Een reactie posten