dinsdag 26 september 2017

Moord op de orient express in nieuwe filmversie

In november komt er een nieuwe filmversie uit van het beroemde boek van Agatha Christie Murder on the orient express. Als kenner van spannende boeken behoor je dit boek natuurlijk allang gelezen te hebben en ik deed dat al als tiener. Ik heb het zelfs een paar keer gelezen, want ook al is de dader (of daders) al bekend: het blijft een intrigerend bedacht plot. De cast die in deze nieuwe versie speelt is indrukwekkend te noemen en ik ga zeker in november de bioscoop in. En jullie?

Moord in de Oriënt-Expres (oorspronkelijke titel: Murder on the Orient Express) is een boek van de Engelse detectiveschrijfster Agatha Christie. Het boek verscheen in 1934.

Het verhaal werd in 1974 verfilmd. In 2001 werd er opnieuw een film van het boek gemaakt, ditmaal voor de televisie. In 2010 werd het verhaal nog eens verfilmd voor de Agatha Christie's Poirot-serie. En nu komt het dus nog een keer uit.

https://www.youtube.com/watch?v=3S53E-Bz1Ns

Vijf jaar geleden werd de baby Daisy Armstrong ontvoerd, en haar vader kolonel Armstrong betaalde een grote som losgeld. Baby Armstrong werd dood terug gevonden. Mrs. Armstrong kon al dit verdriet niet aan en beviel voortijdig van een dood geboren kindje en liet ook zelf het leven. Kolonel Armstrong kon dit verdriet niet aan en pleegde zelfmoord. Nog een zelfmoord kwam van de meid Paulette, die onterecht werd beschuldigd van medeplichtigheid aan de ontvoering. Sommigen zullen hier overeenkomsten met de Lindbergh-zaak uit de jaren 30 in herkennen. Het brein achter de ontvoering, Cassetti, is nooit veroordeeld. Als hij op een reis met de (Simplon) Oriënt-Express vermoord wordt aangetroffen, komt Poirot in actie.

Let op spoiler!!!
Dit wordt beschouwd als een van de beste verhalen van Christie. Alle verdachten hebben een motief, en allen hebben een alibi bedacht. Doordat de trein tussen Vinkovci en Slavonski Brod in de sneeuw vast komt te zitten, verdwijnen echter alle alibi's als sneeuw voor de zon. Uiteindelijk blijkt dat alle verdachten kunnen worden aangemerkt als dader. Christie presteert het om alle personen een motief tot moord te geven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten