woensdag 1 april 2020

Het dorp Boekvonnis


In februari starten wij een grote leesclub met 10 deelnemers met het boek Het dorp van Belinda Aebi. Helaas moesten wij van 1 deelnemer afscheid nemen.

Het dorp is het eerste boek van Belinda wat bij Hamley Books uitkomt en waar de uitgeverij inmiddels wel onbekend staat, is hun mooie boekwerk, zowel buiten als binnen. De deelnemers roemen dan ook dit keer weer de cover en de binnenkant, zoals Ilse:
"Binnenkort wil niemand nog een e-pub als er een leesclub is met een Hamley book. De esthetiek is toch altijd top als ik dat zo lees ..."


Waar gaat Het dorp over?

Eline Jehaes, een jonge journaliste, strandt met autopech in Koolbeke. Ze gaat op zoek naar hulp in dit geÎsoleerde dorp aan de oevers van de Durme maar ontdekt dat ze er niet welkom is en dat er vreemde dingen gebeuren. Haar nieuwsgierigheid wordt geprikkeld wanneer ze merkt dat er een groep mensen woont met een uitzonderlijke, erfelijke aandoening.
Ze krijgt onderdak bij Sylvia, de uitbaatster van de herberg 'De Koolputten'. Wanneer het lichaam van een jonge, zwangere vrouw uit een beerput wordt gehaald, gaat Eline dieper in het verleden graven. Ze moet te weten komen wat er zich heeft afgespeeld en waarom er over het dorp een dichte sluier van geheimen hangt.





Wat verwachten de tien mensen van Het dorp?

Terwijl dit inmiddels het 12e boek is van de auteur, blijken de meeste van deze tien deelnemers nog nooit eerder iets gelezen te hebben. Wordt het een smakelijke kennismaking die proeft naar meer?











Halverwege het boek komen er flink wat tegenstellingen naar boven. De teneur is dat het boek tegenvalt onder de eerste lezers die wat sneller lezen dan de rest.

Zo vindt Ilse dat het het mysterie rond de dominee iets te expliciet verteld wordt; " Voor mij mocht dat subtieler en langzamer in het verhaal komen. Dat hij zo was, kon ik uit de context al lichtjes afleiden, maar nu is het onmiddellijk in your face."

De uitgever antwoordt daarop: Dit was een zeer moeilijke oefening en ook eentje waar we veel over gediscussieerd hebben. Ze wilde het in your face behouden omdat ze het erg belangrijk vond te benadrukken hoe ernstig dit is in realiteit.

Evi: In het begin vond ik het echt een pageturner. Nu ben ik halverwege het boek en weet ik niet zo goed wat ik ervan moet vinden. Er zitten flinke mysterieuze stukken erin, maar het verhaal gaat voor mij wel alle kanten op. Je hebt een cliffhanger, maar helaas gaat die niet verder.

Ook andere lezers valt een aantal tegenstellingen op die niet metelkaar rijmen, zoals een heel gesloten dorp dat niet van vreemdelingen houdt, maar dan wel aan het hoofdpersonage hele verhalen vertelt. De overgang naar het tweede deel valt mensen ook op dat die wel wat abrupt is

Daarnaast vinden een aantal lezers het verhaal wel gewoon goed en hebben geen moeite met de abrupte overgang.



Het boek werd dichtgeslagen en wat waren de eerste gedachten?

Evi:
Hmmmm.
Het leest lekker weg. Schrijfstijl, ondanks de Belgische bewoordingen lezen prettig.
Maar vind het geen top boek. Dit omdat het verhaal heel ongeloofwaardig is, en dat de verhaallijnen niet in elkaar overvloeien. Er zitten hele goede cliffhangers in, waar niks mee gedaan worden.


Wilma :
Ik weet niet goed wat ik ervan moet denken. Het eerste deel vond ik erg goed, deed me wat denken aan Thomas Oldeheuvel, Hex, beetje zelfde sfeertje. Maar helaas zakte het daarna wat in en wordt er wel veel bijgehaald om het boek een einde te geven, wat gekunsteld. Verder stoor ik me vreselijk aan het negatieve uitlaten over het christelijk geloof

Jaimy:
Ik heb er echt van genoten. Voor mij vloeide de delen goed in elkaar over en zeker het vierde deel maakt het voor mij helemaal af.

Danielle:
De eerste delen over het dorp waren goed, het 2e deel over Hugo was ook goed maar ik heb wel Eline in dat deel gemist als hoofdpersonage.
Het laatste gedeelte 3 jaar later voelde voor mij heel onnatuurlijk aan alsof het even snel allemaal samen moest komen in korte hoofd stukken ipv een in elkaar verweven verhaal van 1 hoofdstuk.

Heidi:
Ik zit in dubio. 🤔 Het eerste hoofdstuk vond ik ontzettend spannend. Maar de rest van het boek mis ik eigenlijk “het vervolg” van dat hoofdstuk. Er wordt zijdelings in de volgende 2 hoofdstukken wel kort naar verwezen, maar deze hoofdstukken lijken weer een ander boek.
Het verhaal was voor mij wel interessant genoeg om te blijven lezen, maar ik ben spannender van Belinda Aebi gewend.

Ilse:
Mixed feelings. Deel 1 vond ik echt goed. Ik voelde me ook helemaal meegesleurd in de sfeer van Koolbeke. In mijn beleving wordt het dan te hard losgelaten. Je krijgt eigenlijk aparte verhalen die mekaar wel ergens gekruist hebben. Op het einde zijn er nog een paar losse eindjes en ook een paar onwaarschijnlijke evoluties.

 Lien:
Ik las het boek uit en vooral dan na het laatste deel komt er ineens wel veel informatie op elkaar, in korte stukjes. Dat verbaasde me wat, want hoe rustig het boek in het begin verliep, veel te snel werd er in dat korte hoofdstukje ineens heel veel uitgepraat en verwerkt. Het was even van "oei oei, wat is dat allemaal".

Hilona:
 Over all heb ik dit boek met plezier gelezen.
Deel 1 vond ik erg spannend en maakte dat ik vooral door wilde lezen. Deel twee was even schakelen, want ik miste daarin de link naar deel 1. Het laatste deel verweeft uiteindelijk in een rap tempo alle delen met elkaar en maakt het wel een geheel, maar persoonlijk had ik dit boek liever wat uitgewerkter in twee delen/boeken gelezen.


Rubriekje vragen aan de auteur 
Wat normaliter een gezellig item is in elke leesclub liep al snel dood. De vragen moesten doorgestuurd daar de auteur niet in de leesclub plaats durfde of wilde nemen. Je merkt dan dat het al vrij snel droog valt. Het is dus niet voor herhaling vatbaar om zonder een auteur de leesclub te doen. Wij hebben in de loop van de jaren een grote club deelnemers die allen durven kritisch te zijn op een respectvolle en aardige wijze.

Quotes uit de recensies
Jacqueline
De auteur weet in haar spannende verhaal actuele onderwerpen zoals seksuele intimidatie, misbruik, onderdrukking, overspel, verslaving en macht op zo’n goede wijze te verwoorden dat ze hierdoor menig keer in mijn irritatiezone zit. Wanneer ik naar nieuwsitems kijk die over deze onderwerpen gaan gebeurt bij mij hetzelfde, dus complimenten voor Belinda Aebi haar realistische schrijfwijze. Daarnaast schrijft ze erg vlot waardoor het verhaal met de verschillende boeiende verhaallijnen zich makkelijk, ondanks de toch wel heftige situaties, laat lezen.

Jaimy
De verschillende delen vloeien goed in elkaar over, maar blijven wel open aan het einde mede doordat we in een volgend deel steeds een nieuw personage volgen.
In het laatste deel worden dan ook alle puntjes op de i gezet en worden de verhalen mooi afgerond.
Het dorp is een goed boek met veel diepgang in de personages maar ook in de omgeving en de problemen waar de personages mee kampen. Ik heb net als Eline een paar dagen doorgebracht in Koolbeke.
Ook de indeling van het boek is prachtig. Zo begint elk deel met een mooie foto en lijken de hoofdstuknummers ook iets doorstaan te hebben.
Een spannend verhaal met spooky elementen. Goed uitgewerkt en meeslepend geschreven.

Wilma:
Het eerste deel ademt het spannende sfeertje van Hex van Thomas Olde Heuvelt. Het geheimzinnige aspect, de spanningen, het draagt bij dat je wil weten hoe het verder gaat.
Zodra deel 2 begint is dat sfeertje helemaal weg. Er wordt ingezoomd op het leven van een directeur van een medicijngigant. Weg is die prachtige sfeer uit deel 1. De overgang was veel te groot, toch is dit stuk ook heel erg spannend, ook hier gebeuren vreemde dingen. Toch wordt er voor mijn gevoel veel te veel bijgehaald, zitten er veel dingen in dat je denkt hè? Dingen die onlogisch lijken.


Danielle:
Dit boek heeft me verrast! Het is een geen thriller zoals ik ze normaal lees maar door verrassende twist en diverse thema´s die werden aangedaan wel interressant en goed dat je door blijft lezen.

Deel 1 speelt zich grotendeels in het dorp Koolbeke af en dat dit dorpje niet gewoon is kom je al heel snel achter.
In deel 2 en deel 3 waarbij maken we vooral kennis met Hugo en zijn gezin. De diverse problemen en jaloezie die in dit rijke gezin van de CEO topman leven.
Bij deel 4 komen beide verhaallijnen goed samen al had ik het gevoel dat het omdat er best veel heftige thema's en problemen waren het te snel bij elkaar kwam en het voor mij meer een opsomming als een echte goede climax was.

Hilona:
Mijn eindoordeel is dat het boek vlot geschreven is en ook lekker weg leest maar dat er zoveel speelt dat het bijna onmogelijk is om dit allemaal in één boek te vatten. De personages worden goed uitgediept en er zit voldoende spanning in om door te willen blijven lezen. In het laatste hoofdstuk komen de verhaallijnen uiteindelijk wel samen, maar is er mijns inziens te veel informatie die als een gigantische golf over je heen komt.

Heidi:
Toen ik dit boek in handen kreeg, nodigde de “duistere kaft” mij meteen uit om te gaan lezen. Vooral het eerste deel vond ik goed en spannend wat mij erg nieuwsgierig maakte en ervoor zorgde dat ik verder wilde lezen.
Ook de volgende delen waren goed geschreven, maar voor mij niet meer zo spannend. Hierdoor had ik niet meer zo het gevoel dat ik een thriller aan het lezen was.

Lien:
Het boek "Het Dorp" is heel prettig leesbaar.
Het heeft ook een heel mooie cover, die past bij het verhaal, mysterieus, een dorp in de verte, witte letters die wat gebroken zijn...
Uitgeverij Hamley books heeft er deze keer ook weer een mooie lay-out van gemaakt, met extra toepasselijke foto's.

Het vierde deel tenslotte is 3 jaar na al de feiten die zich in de eerste 3 delen hebben afgespeeld.
De lezen krijgt hier een golf van informatie en uitleg over zich heen, in zo een tempo dat ik dacht: ohw ohw, rustig!!! Veel te veel ineens, veel te snel...
En plots was het boek uit. Het verhaal zat goed in elkaar.
Ik kan niet echt spreken van een thriller, voor mij was er enkel wat spanning in het eerste deel. Het is meer een spannend verhaal. Sommige zaken zijn goed uitgewerkt, sommige TE uitgewerkt en sommige delen zijn wat overbodig. Maar ik las het boek héél graag omdat ik wel benieuwd bleef.

Ilse:
In het vierde en laatste deel zijn we plots 3 jaar later en wordt er een recapitulatie gemaakt van wat in de vorige delen gepasseerd is. Er worden ook nog een paar nieuwe elementen aangebracht die niet echt nodig zijn en ook een beetje ongeloofwaardig overkomen, terwijl andere zaken als losse eindjes achterblijven.

Dat Belinda Aebi een vlotte pen heeft, mag duidelijk zijn. Het boek leest als een trein. En ondanks het feit dat de sfeer van het eerste deel nadien verdwijnt en de verhaallijnen toch wat uit mekaar lopen, heb ik dit boek met plezier gelezen.


Evi:

Belinda heeft een prettige schrijfstijl en hele goede onderwerpen in haar boek verwerkt. Sommige stukken komen onwerkelijk over en er worden teveel randzaken bij betrokken. Waardoor er nog veel open eindjes zijn. Er zijn veel cliffhangers in het boek die niet echt afgemaakt zijn wat ik erg jammer vindt.





Terwijl wij ons hart een beetje vasthielden met alle kritische geluiden tijdens het verloop van de groep, komt het eindcijfer toch nog uit op een drie.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten